Aspirinin toksikolojik analizi ve serbest radikallere etkisi
The Toxicologic analysis of aspirin and its effects on free radicals
  1. Tez No: 80091
  2. Yazar: NERGİZ HACER AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN SÖYLEMEZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Aspirin Hepatotoxicity, Lipid Peroxidation, Salicylate determination, Free Radicals
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Toksikoloji ve Adli Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
57 ÖZET Aspirinin Toksikolojik Analizi ve Serbest Radikallere Etkisi Çalışmamızın, ilk bölümünde yüksek dozda aspirinle (60-100 mg/kg/gün) tedavi olan hastalarda serum ve idrarda salisilat düzeyleri araştırıldı. Serumda salisilat tayini için spektrofotometrik Trinder yöntemi (1954) kullanıldı. İdrarda salisilat tayininde ise spektrofotormetrik Trinder yöntemi ile Chiou ve Onyemelukwe'nin geliştirdiği yöntem (1974) kullanıldı. Sonuçlar ortalama ±standart sapma şeklinde gösterildi. Aspirinle tedavi edilen romatoid artritli 10 çocuk hastada (6K, 4E) serum salisilat düzeyleri ortalama 25,30±4,90 mg/dl bulundu. Böylece çocuklar için kritik değer olan 30 mg/dl'nin üstünde 2 vaka görüldü, idrar salisilat düzeyleri ise Trinder yöntemi ile ortalama 1,89±0,41 mg/ml Chiou ve Onyemelukwe'nin yöntemi ile ortalama 2,06±0,42 mg/ml bulundu. Çalışmamızın ikinci bölümünde; aspirinin, hücresel yıkımının göstergesi olan lipid peroksidasyon ve serbest radikaller üzerindeki etkileri, araştırıldı. Bu amaçla peroksidasyon ürünü olan malondialdehid (MDA) düzeyleri, plazmada Kurtel ve arkadaşlarının (1992), karaciğerde ise Jamall ve Smith'in (1985) geliştirdikleri yöntemlerle ölçüldü. ' Yüksek dozda (200mg/1kg), intraperitonal yolla aspirin enjekte ettiğimiz ratlarda plazma MDA düzeyleri ortalama 20,27±0,73 nmol MDA/ml, kontrol gruplarında ise ortalama 16,33±0,92 nmol MDA/ml bulundu. Aspirin enjeksiyonu yapılan grupta karaciğer MDA düzeyleri ortalama 406±10,27 nmol MDA/gram yaş ağırlık, kontrol gruplarında ise ortalama 348±15,8 nmol MDA/gram yaş ağırlık bulundu.
Özet (Çeviri)
58 SUMMARY The Toxicologic Analysis of Aspirin and its Effects on Free Radicals In the first part of this study, serum and urine salicylate levels in patients on treatment with high dose of aspirin (160-100 mg/kg, day) were investigated. Trinder's spectrophotometric method (1954), were used for serum salicylate determinations. For urine salicylate determinations Trinder's spectrophotometric method and the method modified by Chiou and Onyemelukwe (1974), were used. The results are given as means ± standart derivation. In 10 pediatric patients (6F, 4M) with romatoid artrithis on tretament with aspirin mean serum salicylate levels were found to be 25,30+4,90 mg/dl.Thus in 2 patients the serum salicylate values were seen above 30 mg/dl, which is the critic value for children. With Trinder's method, urine salicylate levels were found to be 1,89±0,41 mg/ml and with Chiou and Onyemelukwe's method, urine salicylate levels were 2,06±0,42 mg/ml. In the second part of the study the effects of aspirin on free radicals and lipid peroxidation which is an early response of cellular damage were investigated. The concentration of malondialdehyde (MDA) which is a lipid peroxidation product were investigated by using the method modified by Kurtel et al (1992), in plasma, and the method of Jamall and Smith (1985), in liver. The mean plazma MDA levels in rats which aspirin was given intraperitonallay at a dose of 200 mg/kg were found to be 20,27+0,73 nmol MDA/ml and in kontrol groups 16,33±0,92 nmol MDA/ml. The mean liver MDA levels in rats which were given aspirin were to be 406±20,27 nmol MDA/gram age weight and in kontrol groups 348±15,8 nmol MDA/gram age weight. It is concluded from the results of our experiment that aspirin makes a meaningful change on lipid peroxidation both in liver and in plasma.