Alt solunum yolu enfeksiyonlu kişilerin idrarında enzyme immunoassay yöntemi ile ligionella pneumophila serogrup 1 antijenlerinin araştırılması
A Study of legionella pneumophila serogroup 1 antigen in detection the urine of lower respiratory tract infected patients using enzyme immuno assay method
  1. Tez No: 80093
  2. Yazar: HALE HOŞBAHAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJAT UÇARTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Alt solunum yolu enfeksiyonu, Enzyme immuno Assay yöntemi, Legionella pnemophila serogrup 1 enfeksiyonlarında erken tanı, Legionella pnemophila serogrup 1, selektif BCYE agar besiyeri
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
66 ÖZET Alt Solunum Yolu Enfeksiyonlu Kişilerin İdrar'larında Enzyme Immuno Assay Yöntemi ile Legionella pneumophila Serogrup 1 Antigenlerinin Araştırılması Bu çalışmada L.pneumophilaya bağlı alt solunum yolu enfeksiyonlarının tanımlanmasında, L.pneumophila SG1 idrar antijenlerinin EIA yöntemi ile saptanmasında duyarlılık, özgüllük ve kullanılabilirliğinin incelenerek kültür yöntemine bir alternatif oluşturup oluşturamıyacağmm belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bakımdan alt solunum yolu enfeksiyonlu 59 erkek ve 34 kadın hastadan alınan balgam, BAL ve idrar örnekleri kültürel ve EIA yöntemleriyle incelenmiştir. Balgam örneklerinin kültürel incelenmesinde 59 erkek hastadan 2 'sinde (%3.4) ve 34 kadının Tinde (%2.95) L.pneumophila SG1 üretilmiştir. BAL örneklerinin hiçbirinde kültürel üreme saptanmamıştır. İdrarların EIA yöntemi ile antijenik incelenmesinde ise 59 erkek hastanın L.pneumophila SG1 üretilen 2'sinde (%100) antijen tesbit edilirken ayrıca L.pneumophila SG1 üretilemeyen diğer 57 erkek hastanın 2'sinde (%3.5) de idrar antijeni saptanmıştır. Kadın hastalara ait örneklerde ise L.pneumophila SG1 üretilen 1 kadın hastada (%100) idrar antijeni belirlenirken bakteri üretilmeyen 33 hastanın Finde (%3.03) EIA yöntemi ile idrar antijeni gösterilmiştir. Bu çalışmada alt solunum yolu enfeksiyonlu erkek ve kadın hastalarda kültür ve EIA sonuçlan arasındaki korelasyon sırasıyla %73 ve %70 oranında belirlenmiştir. EIA testinin kültür yöntemi temel alındığında %100 duyarlılık ve %96 özgüllük gösterdiği hesaplanmıştır. Alt solunum yolu enfeksiyonlu hastaların L.pneumophila SG1 dışında kültür yöntemiyle %20.43'ünde S.pneumoniae, %5.37'sinde S.aureus, %4.3'ünde H.influenzae, %5.37'sinde E.coli, %2.15'inde K.pneumoniae, %2.15'inde P.aeruginosa, %2.15'inde B.catarrhalis ve %1.07'sinde ise maya izole edildi. Standart bir EIA yönteminin mevcudiyetinde, L.pneumophila SG1 enfeksiyonlarının erken tanısında kültür yöntemi ile tanımlanmasına alternatif olabilecek güvenilir, kolay uygulanabilen ve çabuk sonuçlanan bir yöntem olduğu sonucuna varılmıştır. Böylece bir laboratuvarda çeşitli zorluklar nedeni ile kültürü yapılmadığı için atlanan L.pneumophila SG1 enfeksiyonlarının kolaylıkla bu yöntem ile tanımlanmasının mümkün olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
67 SUMMARY A Study of Legionella pneumophila Serogroupl Antigen in Detection the Urine of Lower Respiratory Tract Infected Patients Using Enzyme Immuno Assay Method The aim of this study is to describe whether the EIA method taking in to consideration its sensitivity, specifity and utility, can become and alternative to the method of culture in the prescription and definition of lower respiratory tract infection due to L.pneumophüa SGI. For this purpose, L.pneumophüa SGI isolation with selective BCYE agar culture was made on 59 men and 34 women. Again, with the EIA Urine Antigen kit, L.pneumophüa SGI urine antigen has been studied in lower respiratory system of infectious men and women. It was found that L.pneumophüa SGI has been grown in 2 (3.4%) of 59 men and in 1 (2.95%) of 34 women. In 2 (100%) of the urine 2 men, in whom L.pneumophüa SGI was grown, antigen was found with EIA method, whue in 2 (3.5%) of 57 men, not growing L.pneumophüa SGI, antigen was found. In 1 (100%) of 1 women growing L.pneumophüa SGI and in 1 (3.03%) of 33 women not growing L.pneumophüa SGI, antigen was found with EIA method. In patients with lower respiratory tract infection men and women correlation rate between culture and EIA of results was found 73% and 70%. In lower respiratory tract infection, patient from L.pneumophüa SGI, 20.43% S.pneumoniae, 5.37% S.aureus, 4.3% KLinfluenzae, 5.37% E.coli, 2.15% K.pneumoniae, 2.15% P.aeruginosa, 2.15% B.catanhalis and 1.07% fungs have been found. In EIA test, when the culture method is taken as basis, has 100% sensitivity and 96% specifity. In case, a standart EIA method is prepared, can become an alternative to the cultural identification early diagnosis of L.pneumophüa SGI infections and it is a method which is also reliable, easily applicable and giving fast results. In this way, we think that, in a laboratory where it is difficult to make culture, overlooked L.pneumophüa SGI infection can easily identified through this method. Key Word: Early diagnosis of Legionella pneumophila serogroupl infections, Enzyme Immuno Assay method, Legionella pneumophila serogroupl, lower respiratory tract infection, selective BCYE agar culture.