Avrupa Birliği üyelik sürecinde Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere yönelik entegrasyon politikası: İşgücü piyasası bağlamında bir değerlendirme
Turkey's integration policy for Syrian migrants in the European Union membership process: An assessment in the context of the labor market
- Tez No: 800961
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞER YEŞİM ÖZER YÜRÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Entegrasyon, Uyum, İşgücü Piyasası Entegrasyonu, Avrupa Birliği, Türkiye, Suriyeliler, Integration, Adaptation, Labour Market Integration, European Union, Turkey, Syrians
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Avrupa'nın gelişmiş ekonomisi, yoksulluğun ve işsizliğin yüksek olduğu üçüncü ülke vatandaşları için çekici bir unsur olmuştur. Buna üçüncü ülkelerde yaşanan siyasi çatışmalar ve savaşlar da eklenince Avrupa göçmenler için bir hedef ülke haline gelmiştir. Avrupa yaşadığı yoğun göçmen akışını başarılı bir şekilde yönetebilmek için üye ülkelerle iş birliği yaparak göç politikalarını ortaklaştırmıştır. Ancak aynı başarıyı göçmenlerin yaşadığı toplumun bir parçası olma sürecini ifade eden entegrasyon politikası konusunda gösterememiştir. Avrupa Birliği ortak bir entegrasyon politikası oluşturamasa da gerek entegrasyonu etkileyen göçle ilgili ikincil düzenlemelerle gerekse de uygulamada üye ülke entegrasyon politikalarını değerlendirip puanlayan projeler ve Avrupa şehirlerine entegrasyon politikaları için sağladığı finansman desteğiyle üye ülkelerin entegrasyon politikalarında kısmi bir Avrupalılaşma sağlamıştır. Bu kısmi Avrupalılaşmanın görüldüğü entegrasyon alanlarından biri ise işgücü piyasası entegrasyonu olmuştur. Avrupa Birliği Aile Birleşimi, Uzun Süreli İkamet Edenler, Mavi Kart ve Eşitlik Direktifleriyle üye ülkelerin işgücü piyasası entegrasyon politikalarının çerçevesini çizmiştir ve bu çerçevenin içini doldurmayı üye devletlerin yetkisine bırakmıştır. Türkiye ise çağdaş medeniyetler seviyesine çıkmak için kendisine Batı'yı örnek almış ve bu doğrultuda 1959 yılında Avrupa Ekonomik Topluluğuna ortaklık başvurusunda bulunmuştur. 1999 yılında Avrupa Birliği Türkiye'nin adaylığını onaylamış ve 2005 yılında Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki katılım müzakereleri resmen başlamıştır. Müzakere sürecinde Türkiye'nin birçok alanda mevzuatını Avrupa Birliği mevzuatıyla uyumlaştırma yükümlülüğü ortaya çıkmıştır. Çalışmada Türkiye'nin entegrasyon politikalarını da Avrupa Birliği politikalarıyla uyumlaştırma yükümlülüğü olup olmadığı sorgulanmış ve Türkiye'nin Suriyeli göçmenlere yönelik oluşturduğu entegrasyon politikalarının işgücü piyasası entegrasyon politikası temelinde Avrupa Birliği politikalarına uyumluluğu araştırılmıştır. Çalışmada üye ülkelerin Avrupa Birliği entegrasyon politikalarına uyma yükümlülüğü sadece entegrasyonla ilişkilendirilen direktiflerle sınırlıyken bir aday ülke olan Türkiye'nin hukuken olmasa da fiilen Avrupa Birliği'nin entegrasyona ilişkin tüm belgelerine uyma yükümlülüğü bulunduğu sonucuna varılmıştır. Yine çalışmada Türkiye'nin işgücü piyasası entegrasyon politika alanı temelinde Suriyeli göçmenlere uyguladığı entegrasyon politikalarında Avrupa Birliği politikalarıyla bir yakınlaşma olsa da birçok noktada hala eksiklerinin olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmada nitel araştırma tekniklerinden doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Doküman analizi, belli bir amaçla birincil veri kaynakları olarak yazılı metinlerin toplanması, sistematik bir şekilde incelenmesi ve analiz edilmesi sürecini ifade etmektedir. Başka bir deyişle doküman analizi kaynakların elde edilmesi, okunması, not alınması ve değerlendirme yapılmasını kapsayan bir dizi işlemleri ifade etmektedir. Bu doğrultuda çalışmada AB'nin işgücü piyasası entegrasyonunun çerçevesini oluşturan Aile Birleşimi Direktifi, Uzun Süreli İkamet Edenler Direktifi, Mavi Kart Direktifi, Irk Eşitliği Direktifi, İstihdam Eşitliği Direktifi ve Mavi Kart Direktifi ile Türkiye'nin Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, Uluslararası İşgücü Kanunu, İnsan Hakları Eşitlik Kurumu Kanunu, Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun Uygulama Yönetmeliği, Geçici Koruma Yönetmeliği, Turkuaz Kart Yönetmeliği ve Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik gibi birincil kaynakları aile birleşimi, uzun süreli ikamet edenler, mavi kart, ayrımcılık yasağı ve yasal statü gibi parametreler ışığında analiz edilerek Türkiye ve AB'nin işgücü piyasası karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The developed economy of Europe has been an attractive element for citizens of third countries with high poverty and unemployment. When political conflicts and wars in third countries are added to this, Europe has become a destination country for migrants. Europe has commonized its migration policies by cooperating with member states in order to successfully manage the intense flow of migrants it experiences. However, it has not been able to demonstrate the same success in terms of integration policy, which refers to the process of becoming a part of the society in which immigrants live. Although the European Union could not create a common integration policy, it has provided a partial Europeanization in the integration policies of the member countries, both with the secondary regulations affecting the integration, and with the projects that evaluate and score the integration policies of the member states in practice, and the financial support it provides for the integration policies to European cities. One of the areas of integration where this partial Europeanization has been seen has been labour market integration. The European Union has drawn the framework of the labor market integration policies of the member states with the Family Reunification, Long-Term Residents, Blue Card, qualification and Equality Directives and left it up to the member states to fill this framework. On the other hand, Turkey has taken the West as an example in order to rise to the level of modern civilizations and applied for partnership with the European Economic Community in 1959 in this respect. In 1999, the European Union approved Turkey's candidacy, and in 2005, accession negotiations between Turkey and the European Union officially began decisively. During the negotiation process, Turkey's obligation to harmonize its legislation with the legislation of the European Union in many areas has emerged. In the study, it has been questioned whether Turkey has an obligation to harmonize its integration policies with the European Union policies and the compatibility of Turkey's integration policies for Syrian migrants with the European Union policies on the basis of the labour market integration policy has been investigated. The study has concluded that while the obligation of member states to comply with the integration policies of the European Union is limited only to the directives associated with integration, Turkey, a candidate country, has an obligation to comply with all the integration-related documents of the European Union, although not legally. Again, in the study, it has been concluded that although there is a rapprochement with the European Union policies in the integration policies applied by Turkey to Syrian migrants on the basis of the labour market integration policy area, there are still shortcomings in many points. Document analysis, one of the qualitative research techniques, has been used in the study. Document analysis refers to the process of collecting, systematically examining and analyzing written texts as primary data sources for a specific purpose. In other words, document analysis refers to a series of processes that involve acquiring, reading, taking notes, and evaluating resources. In this direction, Turkey's and The EU's labour markets have been compared in the study by being analyzed the Family Reunification Directive, Long-Term Residents Directive, Blue Card Directive, Racial Equality Directive, Employment Equality Directive and Blue Card Directive, as well as Turkey's Foreigners and International Protection Law, International Labor Law, Human Rights Equality Law, Foreigners and International Protection Law Implementation Regulation, Temporary Protection Regulation, Turquoise Card Regulation and Temporary Protection Regulation on Foreigners' Work Permits which constitute of the framework of the EU's labour market integration, in the light of parameters of which primary sources are family reunification, long-term residents, blue card, non-discrimination and legal status.