Havada çarpışma önleyici sistemin insansız hava araçlarına entegrasyonu ile hava sahasının daha etkin kullanımı
More effective use of airspace by integration of the air collision prevention system to unmanned aeries
  1. Tez No: 801087
  2. Yazar: ALPER EVREN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Havacılık Mühendisliği, Sivil Havacılık, Aeronautical Engineering, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: İHA, Çarpışma önleyici sistem, Entegrasyon, Kullanım, UAV, Anti-collision system, Integration, Usage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Geçmişten günümüze kadar havacılık sektöründe birçok uçak üretilmiş ve uçak sistemleri her geçen gün geliştirilmiştir. Bu durum günümüzde“İnsansız Hava Araçlarının (İHA)”durumu havacılık sektörünün ilk ortaya çıktığı zamanlara benzetilmektedir. Sektörün doğduğu günden günümüze kadar girişimci, mühendislik yeteneği ve yaratıcı akıl vb. pazarları meydana getirmesiyle, ulaşımda manzarayı değiştirebilen yeni tasarımlar ve teknolojiler üretilmektedir. Kazançlı ve yeni bir pazar olarak görülen İHA endüstrisi, devletimizde ilk olarak askeri alanda kullanılmaya başlamıştır. İHA'ların ülkemizde askeri alandaki başarıları, düşük maliyetinin olması ve insansız bir şekilde uçma özelliklerinin olması, İHA'ların sivil havacılıkta kullanımı için, büyük bir uçak üreticisine bir ilham verebilmektedir. Günümüzde artış gösteren İHA'ların sayıları da havacılık endüstrilerinde uçuş emniyeti yönünden mevcut kuralların göz önünde bulundurulmasına sebebiyet vermiştir. Gelişmekte olan teknolojiler ile beraber havacılık alanında en önemli ilerleme de“İnsansız Hava Araçlarında (İHA)”ön plana çıktığı görülmektedir. İHA sistemleriyle 2000'li senelerin en başından itibaren hızlı bir şekilde yayılım göstermiştir. Devamlı artış gösteren İHA sayıları uçuş emniyeti yönünden diğer uçaklar ile birlikte bir risk teşkil edebilmektedir. Bu doğrultuda, yapılmış olan araştırmalar ile birlikte İHA'ların insanlı hava araçlarıyla ile çarpışmalarının önlenmesi yönünde sistemler geliştirilmiştir. Bu araştırmada“Havada Çarpışma Önleyici Sistemin İnsansız Hava Araçlarına Entegrasyonu İle Hava Sahasının Daha Etkin Kullanımı”incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
From the past to the present, many aircraft have been produced in the aviation industry and aircraft systems have been developed day by day. Today, the situation of“Unmanned Aerial Vehicles (UAV)”is compared to the times when the aviation industry first emerged. From the day the industry was born to this day, entrepreneurs, engineering talent and creative mind etc. By creating markets, new designs and technologies are produced that can change the landscape in transportation. The UAV industry, which is seen as a lucrative and new market, has started to be used primarily in the military field in our state. The success of UAVs in the military field in our country, their low cost and their ability to fly unmanned can inspire a large manufacturer for the use of UAVs in civil aviation. UAVs can work in the region, as it is difficult for people in civilian areas to work, and it has also provided great convenience to people. However, the increasing number of UAVs nowadays has caused the aviation industries to consider the existing rules in terms of flight safety. Along with the developing technologies, the most prominent progress in the field of aviation is seen in the“Unmanned Aerial Vehicles (UAV)”. It has spread rapidly since the beginning of the 2000s with UAV systems. The ever-increasing number of UAVs can pose a risk in terms of flight safety, along with other aircraft. In this direction, systems have been developed to prevent UAVs from colliding with manned aircraft, together with the researches. In this research,“More Effective Use of Airspace with the Integration of Airborne Collision Avoidance System into Unmanned Aerial Vehicles”was examined.