Genç erişkin bireylerde savunma mekanizmaları ile narsisistik özellikler ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişki
The relationship between defense mechanisms and narcissistic traits and difficulty in emotion regulation in young adults
- Tez No: 801121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR AKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Savunma Mekanizmaları, Narsisizm, Duygu Düzenleme Güçlüğü, Defense Mechanisms, Narcissism, Difficulty in Emotion Regulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı, genç erişkin bireylerde immatür savunma mekanizmalarının narsisistik özellikleri ve duygu düzenleme güçlüğü düzeyini anlamlı düzeyde yordayıp yordamadığının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda çalışmada, 20-30 yaş arası 384 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın verileri ''Sosyodemografik Bilgi Formu'', '' Savunma Biçimleri Testi (SBT), ''Beş Faktör Narsisizm Ölçeği-Kısa Form'' ve '' Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği '' ile toplanmıştır. Elde edilen bulgular sonucu immatür savunma mekanizmaları ile narsisistik kişilik özellikleri ve duygu düzenleme güçlüğü arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda immatür savunma mekanizmalarının narsisistik kişilik özellikleri ve duygu düzenleme güçlüğü için anlamlı yordayıcı olduğu bulgulanmıştır. Sosyodemografik değişkenler açısından bakıldığında, her bir ana değişken için farklı bulgular elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to research of whether immature defense mechanisms significantly predict narcissistic characteristics and the level of emotion regulation difficulties in young adult individuals. For this purpose, 384 people between the ages of 20 and 30 voluntarily participated in the study. The data of the research were collected with the“Sociodemographic Information Form”,“Defensive Forms Test (SBT), ”Five Factor Narcissism Scale-Short Form“ and ”Emotion Regulation Difficulty Scale". Results: It has been found that there is a positively significant relationship between immature defense mechanisms, narcissistic personality traits and emotion regulation difficulties Decisively. At the same time, it has been found that immature defense mechanisms are significant predictors for narcissistic personality traits and emotion regulation difficulties. From the point of view of sociodemographic variables, different findings were obtained for each main variable.