Evli kadınların evlilik doyumlarının toplumsal cinsiyet rolleri, kişilerarası bağımlılık düzeyleri ve demografik özelliklere göre incelenmesi
Investigation of marital satisfaction of married women in terms of gender roles, interpersonal dependency levels and demographic characteristics
  1. Tez No: 801199
  2. Yazar: HAZAL OFLAZOGLU GÜZELŞEME
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ERCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Doyumu, Evlilik Yaşamı, Kişilerarası Bağımlılık, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Gender Roles, Interpersonal Dependency, Marital Life, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı evli kadınların evlilik doyumlarının eğitim düzeyi ve evlenme biçimleri açısından değişip değişmediğini, yaş, aylık gelir düzeyi, evlilik süresi ve evlilik sayısı ile ilişkisini saptamak ve kadınların evlilik doyumlarının toplumsal cinsiyet rolleri ve kişilerarası bağımlılık düzeyleri açısından ne düzeyde yordandığını ortaya koymaktır. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir merkez ilçelerinden seçili aile sağlığı merkezine gelen 18 yaş üstü evli kadınlar oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama araçları olarak Evlilik Yaşamı Ölçeği, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği, Kişilerarası Bağımlılık Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Evli kadınların toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ve kişilerarası bağımlılık düzeylerinin evlilik doyumlarını yordama gücünü saptayabilmek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yapılmıştır. Evlilik doyumunun yaş, aylık gelir düzeyi, evlilik süresi ve evlilik sayısı arasındaki ilişkiyi saptamak için Pearson Korelasyon Analizi yapılmıştır. Eğitim düzeyi ve evlenme biçimine göre farklılaşıp farklılaşmadığı ise t testi ve ANOVA ile incelenmiştir. Regresyon sonuçları incelendiğinde toplumsal cinsiyet rolleri tutumları ve kişilerarası bağımlılık düzeylerinin evlilik doyumunu yormadığını ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte evlilik doyumunun evlenme biçimine göre farklılaştığı ve yaş, evlilik süresi ve evlilik sayısı ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bulgular güncel literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine whether the marital satisfaction of married women changes in terms of education level and marriage styles, its relationship with age, monthly level of income, duration of marriage and number of marriages, and to reveal to what extent women's marital satisfaction is predicted in terms of gender roles and interpersonal dependency levels. The study group of the research consists of married women over the age of 18 who come to a selected family health center from the central districts of İzmir. Within the scope of the research, Marital Life Scale, Gender Roles Attitude Scale, Interpersonal Dependency Inventory and Personal Information Form were used as data collection tools. Multiple linear regression analysis was conducted to determine the predictive power of married women's gender role attitudes and interpersonal dependency levels on their marital satisfaction. Pearson Correlation Analysis was performed to determine the relationship between marital satisfaction and age, monthly level of income, duration of marriage and number of marriages. Whether it differs according to education level and marriage type was examined by t test and ANOVA. When the regression results were examined, it was revealed that gender role attitudes and interpersonal dependency levels did not tire the marital satisfaction. However, it was determined that marital satisfaction differed according to the type of marriage and was related to age, duration of marriage and number of marriages. The findings are discussed in the light of current literature.