Eritematotelenjiektatik tip rozase hastalarında botulinum toksin a uygulamasının klinik ve biyofiziksel parametrelere etkisinin araştırılması
Effects of botulinum toxin type a treatment on clinical and biophysical parameters in patients with erythematotelangıectatic rosacea
- Tez No: 801294
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ESRA KOKU AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Rozase, botulinum toksin, meksametre, kapilleroskopi, dermatoskopi, Rosacea, botulinum toxin, mexameter, capillaroscopy, dermatoscopy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Rozasenin en sık görülen alt tipi olan eritematotelenjiektatik tip rozase (ETR) tedavisinde fikir birliğine varılan, altın standart bir tedavi yöntemi yoktur. Botulinum toksin A (BoNT-A) yıllardır tıpta birçok endikasyonda etkili ve güvenli bir biçimde kullanılmakta ve her geçen gün endikasyonlarına yenisi eklenmektedir. Son yıllarda ETR ve fasiyal eritem tedavisinde intradermal BoNT-A tedavisinin etkinliğini gösteren bazı çalışmalar yapılmıştır ancak objektif ve kantitatif ölçümlerin yapıldığı, randomize, plasebo kontrollü, çift kör, split face (bölünmüş yüz) çalışma sayısı sınırlıdır. Çalışmamız bildiğimiz kadarıyla ETR hastalarında intradermal BoNT-A tedavisinin etkinliğinin değerlendirilmesinde videodermatoskopi ve videokapilleroskopinin kullanıldığı ilk çalışma olup aynı zamanda en yüksek katılımcı sayısına sahip çalışmadır. Amacımız ETR hastalarında intadermal BoNT-A tedavisinin etkinliğini ve güvenilirliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Kasım 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğine başvuran, klinik olarak eritematotelenjiektatik tip rozase tanısı konulan 30 hasta dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri kaydedildikten sonra, aynı ortam ve şartlarda dijital fotoğrafları çekildi. Her iki yüz yarımı için de belirlenen bölgelerden, meksametre ile biyofiziksel ölçümler yapılıp, videodermatoskopi ve videokapilleroskopi ile görüntüler alındı. Randomize olarak belirlenen yüz yarımına intradermal BoNT-A enjeksiyonu, diğer yüz yarımına plasebo uygulanan hastalar, tedavinin 1. ayında tekrar değerlendirildiler. Meksametre ile eritem indeksi (EI) ve melanin (MI) indeksi ile sebum yoğunluğu (SY) başlangıca göre karşılaştırıldı. Hastaların klinik ve demografik özelliklerini bilmeyen kör bir dermatolog tarafından dijital fotoğraflar üzerinden klinisyenin eritem değerlendirmesi (KED) skoru, dermatoskopik görüntüler ile arka plan eritemi değişimi, kapilleroskopik görüntüler üzerinden vasküler yapıdaki değişiklikler başlangıca göre değerlendirildi. Hastalar tedavi etkinliğini, hastanın kendini değerlendirmesi (HKD) skoru kullanarak kızarıklık, kaşıntı ve yanma-batma bulgularını her iki yüz yarımı için de ayrı ayrı değerlendirdiler. Bulgular: 30 hastanın tamamı kontrol vizitine geldi ve istatistiki analize dahil edildi. Hastaların intradermal BoNT-A uygulanan yüz yarımında EI, KED skoru, dermatoskopik arka plan eritemi istatistiksel olarak anlamlı azalırken, plasebo yüz yarımında farklılık yoktu. KED skoru Fitzpatrick (FP) cilt tipi 1 ve 2 olanlarda azalırken, FP 3 ve 4 olanlarda değişmedi. EI hem cilt tipi FP 1 ve 2, hem de FP 3 ve 4 olan hastalarda azaldı. Kapilleroskopik değerlendirmede BoNT-A yüz yarımının vasküler yoğunluğu istatistiksel olarak anlamlı azalırken, plasebo grubunda değişmedi. Melanin indeksi her iki grupta da değişmedi. Sebum yoğunluğu, plasebo grubunda istatistiksel olarak anlamlı azalırken, BoNT-A uygulanan tarafta azalsa da istatistiksel olarak anlamlı değildi. HKD kızarıklık, kaşıntı ve yanma-batma skorları her iki yüz yarımında da azaldı. Hiçbir hastada ciddi yan etki görülmezken, bir hastada tedavisiz düzelen geçici fasiyal paralizi görüldü. Sonuç: ETR hastalarında intradermal BoNT-A tedavisinin eritemi ve vasküler yoğunluğu azalttığı bulundu. İntradermal BoNT-A, etkinliği ve düşük yan etki profili ile ETR tedavisinde güvenle kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: There is no gold standard treatment for erythematotelangiectatic rosacea (ETR), the most common subtype of rosacea. Botulinum toxin A (BoNT-A) has been used effectively and safely in various indications in medicine for years. In recent years, some studies have been conducted to demonstrate the efficacy of intradermal BoNT-A treatment in ETR and facial erythema. However, the number of randomized, placebo-controlled, split-face studies that include objective and quantitative measurements is limited. To the best of our knowledge, our study is the first to evaluate the effectiveness of intradermal BoNT-A treatment in ETR patients using videodermatoscopy and videocapillaroscopy, and it is also the study with the highest number of participants. This study aims to investigate the efficacy and safety of intradermal BoNT-A treatment in ETR patients. Materials and Methods: The study included 30 patients diagnosed with erythematotelangiectatic rosacea (ETR) who presented to our clinic between November 2022 and May 2023. After recording the patient's demographic and clinical characteristics, digital photographs were taken in the same environment and conditions. Biophysical measurements were taken using a Mexameter from the designated areas on both sides of the face, and images were obtained using videodermatoscopy and videocapillaroscopy. Patients who were randomly assigned received intradermal BoNT-A injection on one half of the face and placebo on the other half, and they were reassessed at the 1-month mark. Erythema index (EI), melanin index (MI), and sebum density (SD) measured by Mexameter were compared to the baseline values. Clinician's erythema assessment (CEA) score, changes in background erythema evaluated through dermatoscopy, and vascular structure assessed by capillaroscopy were performed by a blinded dermatologist who was unaware of the clinical and demographic characteristics of the patients. Patients evaluated the treatment efficacy using a patient self-assessment (PSA) scale for redness, itching, and burning/stinging symptoms. Results: All 30 patients attended the follow-up visit and were included in the statistical analysis. In the half of the face where BoNT-A treatment was administered, there was a statistically significant decrease in EI, CEA score, and background erythema evaluated through dermatoscopy, while no differences were observed in the placebo group. The CEA score decreased in patients with Fitzpatrick (FP) skin types 1 and 2, while it remained unchanged in those with FP skin types 3 and 4. EI decreased in patients with both FP skin types 1 and 2 and FP skin types 3 and 4. In capillaroscopic evaluation, there was a statistically significant decrease in vascular density in the BoNT-A half of the face, while no changes were observed in the placebo group. MI did not change in either group. SD decreased significantly in the placebo group, while although it decreased on the BoNT-A administered side, it was not statistically significant. PSA scores for redness, itching, and burning/stinging decreased in both groups. No serious adverse effects were observed in any of the patients, but one patient experienced temporary facial muscle paralysis that resolved without treatment. Conclusion: Intradermal BoNT-A treatment reduced erythema and vascular density in patients with ETR. Intradermal BoNT-A can be safely used in ETR treatment due to its efficacy and low side effect profile.