Bipolar annelerde plazma oksitosin düzeyinin duygu tanıma performansı ve anne-bebek bağlanması ile ilişkisi
- Tez No: 801296
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BUKET BELKIZ GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Doğum sonrası, Anne-Bebek Bağlanması, Oksitosin, Duygu Tanıma, Bipolar Disorder, Mother-Infant Bonding, Oxytocin, Emotion Recognition
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmada 6-24 ay arası bebeği olan Bipolar Bozukluk (BPB) tanılı remisyondaki anneler ile sağlıklı kontrollerin plazma oksitosin (OT) düzeyleri, anne bebek bağlanması ve bebeklerin yüzündeki duygu tanıma performansını karşılaştırmayı, bu değişkenlerin birbiri ile ilişkisini araştırmayı ve anne bebek bağlanması üzerine etki eden faktörleri incelemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Araştırmamıza dahil edilme ve dışlanma ölçütlerine uyan 6-24 ay arası bebeği olan 40 BPB tanılı remisyondaki hasta ve 40 sağlıklı kontrol alınmıştır. Çalışma hakkında bilgilendirildikten sonra çalışmaya katılma konusunda gönüllü olan katılımcılara, Sosyodemografik Veri Formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Doğum Sonrası Bağlanma Ölçeği(DSBÖ) ve Tromso Bebek Yüzleri Duygu Tanıma Testi uygulanmış, plazma oksitosin düzeylerinin ölçülebilmesi için venöz kan alınmıştır. BPB tanılı hastalar ayrıca Young Mani Derecelendirme Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Bulgular: BPB grubunda DSBÖ Bakım Konusunda Gerginlik alt ölçek skorlarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu bulundu. BPB grubunda olumsuz duyguları tanıma performansının kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulundu. BPB ve kontrol grubu arasında OT değerleri farklılık göstermedi. BPB grubunda doğum sonrası bebekten ayrı kalma süreleri arttıkça bağlanma bozukluğu skorlarının arttığı bulundu. BPB grubunda OT değerleri ile DSBÖ Bakım Konusunda Gerginlik alt ölçek puanları arasında anlamlı düzeyde negatif korelasyon bulundu. Kontrol grubunda oksitosin düzeyleri arttıkça korku duygusunu tanıma performansının arttığı bulundu. BPB grubunda bağlanma bozukluğu skorları arttıkça olumsuz duygulara karşı seçici dikkatin arttığı, şaşırma duygusunun daha az tanındığı bulundu. Sonuç: BPB tanılı annelerin sağlıklı kontrollere göre bebekleriyle özellikle bakım konusunda gerginlik olmak üzere daha fazla bağlanma sorunları yaşadıkları, olumsuz duyguları daha az tanıyabildikleri bulundu. BPB tanılı annelerin OT düzeyleri azaldıkça bebeğin bakımı konusunda daha gergin olmalarına bağlı olarak bağlanma sorunları yaşadıkları; kontrol grubundaki annelerin OT düzeyleri arttıkça korku duygusunu daha az tanıyabildikleri bulundu. Eşik altı olsa da depresif belirti varlığının anne bebek bağlanmasını olumsuz etkileyen bir faktör olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to compare plasma oxytocin (OT) levels, mother-infant bonding, and facial emotion recognition performance of mothers in remission with Bipolar Disorder (BPD) who had infants between 6-24 months and healthy controls. Our objective is to investigate the relationship between these variables, and to examine the factors affecting mother-infant bonding. Materials and Methods: Forty female patients in remission with BPD and forty healthy female controls who are mothers to infants between 6 to 24 months of age who met the inclusion and exclusion criteria were included in our study. After being informed about the study, the participants who volunteered to participate in the study were administered the Sociodemographic Data Form, Hamilton Depression Rating Scale, Postpartum Bonding Questionnaire (PPBQ) and The Tromso Infant Faces Database (TIF), and venous blood samples were taken to measure plasma oxytocin levels. Patients with BPD were also evaluated with the Young Mania Rating Scale. Results: In the BPD group, it was found that the PPBQ Infant Focused Anxiety subscale scores were higher than the control group. Results showed that emotion recognition performance for negative emotions was lower in the BPD group compared to the control group. OT values did not differ between the BPD and control groups. It was found that bonding disorder scores showed positive correlation with the duration of separation from the infant in the BPD group. A significant negative correlation was found between OT values and PPBQ İnfant Focused Anxiety subscale scores in the BPD group. In the control group, as oxytocin levels increased, emotion recognition performance for“fear”increased. In the BPD group, as bonding disorder scores increased, selective attention to negative emotions increased and surprise emotion was harder to recognize. Conclusion: Results of our study showed that mothers with BPD had more bonding problems with their infants, had higher levels of infant focused anxiety, and were less able to recognize negative emotions compared to healthy controls. It was found that as the OT levels of the mothers in the BPD group decreased, they experienced bonding problems due to having more infant focused anxiety; and as the OT levels of the mothers in the control group increased, they were less able to recognize the emotion of fear. The presence of depressive symptoms, even when subthreshold, was found to be a factor that negatively affected mother-infant bonding.