Rat testis dokusu üzerine akut borik asit uygulamasının fizyopatolojik ve histopatolojik etkileri
  1. Tez No: 80130
  2. Yazar: PELİN ARIBAL KOCATÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ÖZELÇİ KAVAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut toksisite, bor, borik asit, doku, testis, Acute toxicity, boron, boric acid, testis, tissue
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
39 ÖZET Rat Testis Dokusu Üzerine Akut Borik Asit Uygulamasının Fizyopatolojik ve Histopatolojik Etkileri Borik asit, tıbbi ve ticari amaçlarla geniş bir kullanım alanına sahip, bir inorganik asittir. Hücre membranlannının fonksiyonlarını, mineral ve hormonal metabolizmayı etkilemektedir. Son yıllarda, toksik etkilerinin dikkati çekmesi sonucunda gastrointestinal sistem, santral sinir sistemi ve reprodüktif sistem başta olmak üzere yoğun çalışmalar başlatılmıştır. Borik asidin, toksik dozlarda, erkek deney hayvanlarında, fertilitenin bozulmasına, spermiyogenez inhibisyonuna, germ ve Sertoli hücrelerinin kaybına yol açtığı ileri sürülmektedir. Dişi deney hayvanlarında ise ovülasyonu bozduğu ve ovariyal ağırlığı azalttığı saptanmıştır. Sunulan çalışmada, toksik dozda akut borik asit uygulamasından sonra, rat testis dokusundaki bor konsantrasyonunun ölçümü ile borik asidin yarattığı histopatolojik değişikliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, yaklaşık 2 aylık, ortalama 221 g ağırlığındaki, 30 adet erkek Sprague-Dawley rata 1 g/kg/gün borik asit 7 gün süre ile oral olarak verilmiştir. Kontrol olarak, yaklaşık aynı ağırlıktaki ve aynı yaştaki 15 adet, erkek, albino Sprague-Dawley rat kullanılmıştır. Borik asit maruziyetinin yedinci gününde, hayvanlar ameliyat edilerek testis dokuları izole edilmiştir. Ameliyat günü, deney grubunun kontrol grubuna göre belirgin vücut ağırlığı kaybı olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde, deney grubu testis ağırlığının da kontrollere göre azaldığı belirlenmiştir. Testis dokusu bor konsantrasyonu spektrofotometrik olarak ölçülmüş, kontrollere göre deney grubunun bor konsantrasyonu yüksek bulunmuştur. Buna ek olarak, testis dokularında, histopatolojik inceleme yapılmıştır. Işık mikroskobu düzeyinde parafin kesitlerde ve yan ince kesitlerde, testis dokusu vasküler yatağında konjesyon ve staz ile spermiyogenezin inhibisyonu, spermatid sitoplazmalannda ileri derecede vakuolizasyon ve bölgede mast hücre birikimi gözlenmiştir. Sonuç olarak, akut borik asit uygulamasının, yaygın toksik etki ile birlikte özellikle testis dokusunda bor birikimine ve spermiyogenez inhibisyonuna yol açarak histopatolojik değişikliklere neden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
40 SUMMARY Pathophysiological and Histopathological Effects of Acute Boric Acid Exposure on the Rat Testicular Tissue Boric acid is an inorganic acid, widely used commercially and in clinical medicine. Boric acid, affects the cell membrane functions, mineral and hormonal metabolism. Recently, studies on mainly gastrointestinal system, central nervous system and reproductive system have been initiated after its toxic effects appeared currently. Boric acid, in toxic doses, impairs fertility in male rodents by inducing testicular lesions causing inhibition of spermiogenesis, loss of germ and Sertoli cells. In female rodents, it impairs ovulation and decreases ovarial weight. The purpose of this study, is to determine boron concentration in testis tissue and the histopathological changes after acute exposure to boric acid in toxic doses. In this study, 30 male, albino Sprague-Dawley rats, 2 months old and weighing approximately 221 g, were administered 1 g/kg body weight/day boric acid orally for 7 days. As controls, IS male albino Sprague-Dawley rats, in the same age and weight were used. After 7 days of administration, animals were operated and their testis tissues were removed. There was a significant body weight loss in the experimental group when compared to the controls at the operation day. Testis weights were also decreased when compared to the controls. Testis boron concentrations were determined spectrophotometricaUy and were found increased in the experimental group. Additionally, histopathological examinations were carried out in these tissues. In histopathological examinations, there were congestion, stasis in the vascular bed and also inhibited spermiogenesis, vacuolization in the spermatid cytoplasm and mast cell accumulation in the testis tissue. Conclusively, the results showed that acute boric acid exposure revealed generalized toxic effects with accumulation in the testis tissue and histopathological changes leading to spermiogenesis inhibition.