Methamidophos' un fare testis dokusu üzerine etkilerinin elektron mikroskobik düzeyde araştırılması
Investigation of effects methamidophos on rat testicular tissue by electron microscope
  1. Tez No: 281544
  2. Yazar: UMUT GÜMÜŞAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SEBE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, İlk ve Acil Yardım, Histology and Embryology, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Methamidophos, organofosfat, testis dokusu, ultrastrüktür, Methamidophos, organophosphate, testicular tissue, ultrastructure
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada Methamidophosun fare testisine olan etkilerinin elektron mikroskobik düzeyde araştırılması ve tedavi etkinliğinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada 50 adet fare 3 gruba ayrılmış, 1. Gruba (Deney grubu) letal dozda ((LD50)=30 mg/kg) Methamidophos uygulanmış ve kolinerjik bulgular gelişinceye dek beklenmiş, 2. Gruba (Kontrol grubu) Methamidophosla aynı miktarda izotonik sodyum klorür verilmiş, 3. Gruba (Tedavi grubu) ise yine letal dozda Methamidophos verilmiş ve kolinerjik bulgular gelişinceye dek beklenip sonra tedavi edilmiştir. 3 grubun testis dokuları alınıp elektron mikroskop ile incelendi.Bulgular: Methamidophos uygulanmış grupta yer alan farelerin testis doku örneklerinde membrana proprida total kalınlık artışı, Sertoli hücrelerinde elektron denslikte artış, agranüler endoplazmik retikulum vakuolizasyonuna bağlı köpüğümsü görünüm, dens mitokondriyonlar, dev lipid damlacıklarının artışı ve çoğu tübüllerde sitoplazmik lizis bulgularına rastlandı. Ayrıca spermatojenik hücrelerde arrest, lümene immatur dökülme ve apopitotik değişiklikler gözlendi. Tedavi uygulanan grup örneklerinde ise bazı tübüllerde minimal değişiklikler görülmekle birlikte, tübüllerin çoğunluğunda, membrana propria, Sertoli hücreleri ve spermatojenik hücrelerde deney grubundakilere benzer değişiklikler meydana geldi ve dikkati çeken yapısal düzelme görülmedi. Kontrol grubunda ise normal testis yapısı izlendi.Sonuç: Çalışmamızda Methamidophosa akut olarak maruz kalmanın testis ultrastrüktüründe önemli dejeneratif değişiklikler oluşturduğu, antidot tedavisiyle hücresel dejenerasyonların akut dönemde geri dönüşümlü olmadıkları sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigation the effects of Methamidophos on rat testicular tissue by electron microscope and to evaluate the effectiveness of treatment with methamidophos.Materials and Methods: The fifty rats were randomized into 3 groups as Group 1 (Study Group), Group 2 (Control Group) and Group 3 (Treatment Group). Metamidophos ((LD50)=30mg/kg) was administered to the rats and observed until cholinergic symptoms occurred in Group 1. Isotonic sodium chloride was administered to the mice as the same amount of Metamidophos in Group 2. Metamidophos ((LD50)=30mg/kg) was administered to the mice and observed until cholinergic symptoms occurred and then treatment was carried out in Group 3. At the end of the study all testis were dissected and testis tissues were investigated by electron microscope.Results: Increased total thickness in membrana propria and increased electron density in Sertoli cells, foamy appearance due to the vacuolation of agranular endoplasmic reticulum, dense mitochondrions, increased lipid droplets, as well as cytoplasmic lysis especially in tubules were observed in rats included Methamidophos treatment. Arrest in spermatogenic cells, immature shedding to lumen and apoptotic changes were also observed. Minimal changes were observed in some tubules in the Treatment Group, also membrana propria, Sertoli cells and spermatogenic cells were found in most of the tubules as similar changes in Study Group and there was not a remarkable structural improvement. Normal testicular structure was observed in the Control Group.Conclusion: In this study, it was found that acute exposure of methamidophos cause significant degenerative changes in ultra-structural components of testis and concluded that cellular degenerations were not irreversible in acute phase by antidote therapy.