Yenidoğan yoğun bakım ünitemizdeki 34. gebelik haftasından önce doğan prematürite retinopatisi tanısı alan bebeklerin risk faktörlerinin ve ROP gelişimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors and their effects on retinopathy of prematurity development of babies diagnosed with retinopathy of prematurity born before 34 weeks of pregnancy in our newborn intensive care unit
  1. Tez No: 801311
  2. Yazar: GAMZE BAŞAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BÜYÜKKALE, DOÇ. DR. SADIK ETKA BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Prematüre retinopatisi, risk faktörleri, B-Rh+ kan grubu, Retinopathy of prematurity, risk factors, B-Rh+ blood group
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızda, 34. gebelik haftasından önce doğan ROP tanısı alan bebeklerin risk faktörlerinin değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01.01.2018-31.12.2022 tarihleri arasında yenidoğan yoğun bakım ünitemizdeki 34. gebelik haftasından önce doğan ROP tanısı alan 199 bebeğin dosya ve bilgisayar sisteminde kayıtlı epikrizleri üzerinden retrospektif olarak veriler toplandı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 199 bebeği kliniğimizden taburcu oluncaya kadar en az 1 defa ortalama 6.5 ±5.3 defa ROP açısından muayene ettik. 134 (%67.7) hastada ROP tespit ettik. ROP tanısı alan ve almayan olmak üzere, iki ana grupta inceledik. Bu hastaların %27.6'sında (55 hastada) evre-1, %33.2'sinde (66 hastada) evre-2, %6.5'inde (13 hastada) evre-3 ROP tespit ettik. En belirgin tespit edilen risk faktörü; O2, doğum ağırlığı ve gebelik haftasının küçük olması, hemodinamik insitabilite oluşturan; PDA, İVK, NEK, RDS, BPD, PNA, TPN süresi, sepsis atak sayısı, antibiyoterapi gün sayısı, mantar enfeksiyonu varlığı, kan transfüzyonu ihtiyacı (ES, TS) gibi durumların varlığı, gebelikteki hipertansif bozuklular (HT, GHT, preeklampsi, eklampsi, HELLP sendromu), enfeksiyonlar (EMR, PEMR, koryoamniyonit, intraamniyotik enfeksiyonlar), diyabet varlığı (GDM, tip-2 DM) gibi faktörlerin ROP gelişimi için risk faktörü oldukları saptandı. Sonuç: Tesadüfen saptanan anne kan grubu B-Rh+ olan bebeklerde ROP insidansının artmış olduğu gözlemlendi. Bunun etkisinin daha fazla hastayı içeren çalışmalar sayesinde anlaşılabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to evaluate the risk factors of babies born before 34 weeks of gestation with a diagnosis of ROP. Material and Methods: In our study, data were collected retrospectively from the epicrisis recorded in the file and computer system of 199 infants diagnosed with ROP born before 34 weeks of gestation in our neonatal intensive care unit at Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital between 01.01.2018 and 31.12.2022. Results: We examined 199 infants included in our study for ROP at least once, on average 6.5 ± 5.3 times, until they were discharged from our clinic. We detected ROP in 134 (67.7%) patients. We examined in two main groups that both with ROP and without ROP. We detected stage-1 ROP in 27.6% (55 patients), stage-2 in 33.2% (66 patients), stage-3 ROP in 6.5% (13 patients). The most prominent identified risk factor is; O2,, birth weight and small gestational week cause hemodynamic instability; Presence of conditions such as PDA, IVK, NEC, RDS, BPD, PNA, duration of TPN, number of sepsis attacks, number of days of antibiotic therapy, presence of fungal infection, need for blood transfusion (ES, TS), hypertensive disorders during pregnancy (HT, GHT, preeclampsia, eclampsia) , HELLP syndrome), infections (EMR, PPROM, chorioamnioid, intraamniotic infections), presence of diabetes (GDM, type-2 DM) were found to be risk factors for the development of ROP. Conclusion: It has been observed that the incidence of ROP is increased in infants with maternal blood group B-Rh+, which detected by chance. We think that the effect of this can be understood through studies involving more patients.