Yenidoğan yoğun bakım ünitesi'nde takip edilen 34. gebelik haftasından önce doğan bronkopulmoner displazi(BPD) tanısı alan tüm bebeklerde hematolojik parametrelerinin bpd gelişme riski açısından retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of hematologic parameters in terms of the risk of developing bpd in all infants diagnosed with bronchopulmonary dysplasia(BPD) born before the 34th gestational week who were followed up in the neonatal intensive care unit
  1. Tez No: 873702
  2. Yazar: ÖZDEN CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BÜYÜKKALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner displazi, prematüre yenidoğan, hematoloji, Bronchopulmonary dysplasia, premature newborn, hematology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Yenidoğan hastalar hakkında yapılan çalışmalar ve gelişen yenidoğan yoğun bakım teknolojileri ile birlikte son yıllarda prematüre bebeklerde yaşam sürelerinin uzaması ile prematüriteye bağlı hastalıkların görülme sıklığında artış görülmüştür. Özellikle solunumsal morbidite ve mortalitenin arttığı dikkat çekmektedir. Bu morbidite ve mortalitenin en önemli sebeplerinden biri olan bronkopulmoner displazi(BPD) kısa ve uzun dönemde yaşam kalitesini etkileyen önemli kronik bir akciğer hastalığıdır. Bu çalışmanın amacı ünitemizde takip edilen 34. gebelik haftasından önce doğan bronkopulmoner displazi(BPD) tanısı alan yenidoğanların hematolojik parametreleri ile BPD riski arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde 2018-2020 tarihleri arasında 34. gebelik haftasından önce doğan ve BPD tanısı alıp, tedavi alan ve kriterlerimize uyan hastalar çalışma kapsamında değerlendirildi. Çalışmamızda kullanılan veriler IBM SPSS Statistics 27.0 (IBM Corp, Armonk, NY) ve MedCalc Statistical Software version 20.217 (MedCalc Software Ltd, Ostend, Belgium) istatistik programları ile istatistikleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya BPD'li ve BPD'siz 270 (145 (%54) erkek, 125 (%46) kız) hasta dahil edilmiştir. Bu hastalardan BPD'li infantların 42'si (%68,9) erkek, 19'u (%31,1) kız hastadır. BPD'li ve BPD'siz infantlar arasında cinsiyet, gestasyonel hafta, 1. ve 5. dakika APGAR skorları, doğum kilosu, D vitamini düzeyleri, mekanik ventilasyon desteği tedavi ihtiyaç sıklığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir. BPD'li infantların sürfaktan tedavi alma sıklığı, anti-VEGF tedavi alma sıklığı, lazer tedavisi alma sıklığı, NEK görülme sıklığı, NEK nedeniyle cerrahi operasyon geçirme sıklığı, EKO'da PDA görülme sıklığı, evre 2 ve üzeri IVK görülme sıklığı, annede EMR görülme sıklığı, sepsis atağı görülme sıklığı, sepsis atağındaki CRP değeri, kan kültüründe üreme görülme sıklığı, mantar enfeksiyonu görülme sıklığı, idrar kültüründe üreme görülme sıklığı, trakeal aspirasyon kültüründe üreme görülme sıklığı ve hastanede yatış süresi istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. BPD'li olan ve olmayan infantların RBC değeri bakımından istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark mevcuttur. Ağır BPD'li olan ve olmayan infantların WBC, RBC, nötrofil ve lenfosit değerleri bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark mevcuttur. Sonuç: WBC, nötrofil ve lenfosit yüksekliği ile RBC düşüklüğü, BPD ile ilişkili olabileceği bulunmuş olup bu veriler ile BPD gelişiminin öngörülebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle, daha spesifik olarak değerlendirebilmesi ve etkilenen faktörlerin araştırılması için yeni ve geniş kapsamlı prospektif kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In recent years, with studies on newborn patients and developing neonatal intensive care technologies, the life expectancy of premature babies has increased and the incidence of prematurity-related diseases has increased. It is particularly noteworthy that respiratory morbidity and mortality are increasing. Bronchopulmonary dysplasia (BPD), one of the most important causes of morbidity and mortality, is an important chronic lung disease that affects quality of life in the short and long term. The aim of this study is to evaluate the relationship between hematological parameters and BPD risk in newborns diagnosed with bronchopulmonary dysplasia (BPD) born before the 34th week of gestation followed in our unit. Material and Methods: In our study, patients who were born before the 34th week of gestation between 2018 and 2020 in the Newborn Intensive Care Unit of Istanbul Health Sciences University Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital and were diagnosed with BPD, received treatment and met our criteria were evaluated within the scope of the study. The data used in our study were analyzed with IBM SPSS Statistics 27.0 (IBM Corp, Armonk, NY) and MedCalc Statistical Software version 20.217 (MedCalc Software Ltd, Ostend, Belgium) statistical programs. Results: 270 patients (145 (54%) boys, 125 (46%) girls) with and without BPD were included in the study. Among these patients, 42 (68.9%) of the infants with BPD are boys and 19 (31.1%) are girls. A statistically significant difference was detected between infants with and without BPD in gender, gestational week, 1st and 5th minute APGAR scores, birth weight, vitamin D levels, and the frequency of mechanical ventilation support treatment need. Frequency of surfactant treatment in infants with BPD, frequency of receiving anti-VEGF treatment, frequency of receiving laser treatment, frequency of NEC, frequency of surgery due to NEC, frequency of PDA on ECHO, frequency of IVH of stage 2 and above, incidence of PROM in the mother. frequency of sepsis attack, CRP value in sepsis attack, frequency of growth in blood culture, frequency of fungal infection, frequency of growth in urine culture, frequency of growth in tracheal aspiration culture and duration of hospitalization were found to be statistically significantly higher. There is a statistically significant difference in the RBC value of infants with and without BPD. There is a statistically significant difference in WBC, RBC, neutrophil and lymphocyte values between infants with and without severe BPD. Conclusion: It has been found that high WBC, neutrophil and lymphocyte levels and low RBC levels may be associated with BPD, and it has been concluded that the development of BPD can be predicted with these data. Therefore, new and large-scale prospective controlled studies are needed to evaluate it more specifically and investigate the affecting factors.