Travay esnasında d vitamini düzeylerinin doğum ağrısı, doğum şekli ve doğum ağırlığı üzerine etkilerinin araştırılması
Research of the effects of vitamin d levels during labor on labor pain, delivery type and birth weight
  1. Tez No: 801323
  2. Yazar: ASLI TUĞÇE ÇEKEN
  3. Danışmanlar: UZMAN SERKAN KUMBASAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı yönetimi, Doğum ağrısı, Vitamin D, Labor pain, Pain management, Vitamin D
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Amaç: Vitamin D reseptörü vücutta yaygın dağılıma sahiptir. Vitamin D'nin özellikle kronik ağrılı durumlarda olmak üzere ağrı üzerine olumlu etkileri olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada intrapartum vitamin D düzeylerinin doğum ağrı skorları ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Klinik kesitsel tasarımdaki çalışmaya doğum ağrıları olan 82 term gebe kadın dahil edildi. İntrapartum D vitamini düzeylerini belirlemek için doğum başlangıcında kan örneklemesi yapıldı. Görsel analog ölçek ile doğumun birinci evresinde ağrı skorlaması yapıldı ve postpartum dönemde ek analjezi gereksinimi değerlendirildi. Bulgular: Vitamin D ile doğum ağrı skorları arasında anlamlı, negatif yönlü, orta düzey korelasyon vardı (r= -0.531, p< 0.001). Ortanca ağrı skorları vitamin D seviyesi yeterli olan kadınlarda, vitamin D eksikliği olan kadınlardan (p= 0.04) ve vitamin D yetersizliği olan kadınlarda vitamin D eksikliği olan kadınlardan anlamlı düşüktü (p= 0.00). Postpartum analjezi gereksinimi olan kadınlarda serum vitamin D ortanca skorları analjezi gereksinimi olmayan kadınlardan anlamlı düşüktü (p= 0.001). Sonuç: D vitamini düzeyi düşük olan kadınlarda doğumun birinci evresi ve erken postpartum dönem daha ağrılı olabilir. Doğum ağrısının yönetimini kolaylaştırmak için antenatal dönemde D vitamini düzeyi izlenmeli, eksik olduğu durumlarda D vitamini takviyesine başlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Vitamin D receptor has widespread distribution in the body. Vitamin D has been shown to have positive effects on pain, especially in chronic painful conditions. In this study, it was aimed to examine the relationship between intrapartum vitamin D levels and labor pain scores. Materials and Methods: 82 term pregnant women with labor pains were included in this clinical cross-sectional study. At the beginning of birth, blood sampling was performed to measure serum 25 (OH) vitamin D levels. Pain scoring was performed in the active phase of the first stage of labor (cervical dilatation 3-9 cm) via Visual Analog Scale. Results: There was a significant, negative, moderate correlation between vitamin D and labor pain scores (r= -0.531, p< 0.001). Median pain scores were significantly lower in women with sufficient vitamin D levels than women with vitamin D deficiency (p= 0.04), and women with vitamin D insufficiency women with vitamin D deficiency (p= 0.00). The median serum vitamin D scores in women who needed postpartum analgesia were significantly lower than those who did not need analgesia (p= 0.001). Conclusion: The first stage of labor and the early postpartum period with low vitamin D levels may be more painful. In order to facilitate the management of labor pain, vitamin D levels should be monitored in the antenatal period and vitamin D supplementation should be started in women with vitamin D deficiency and insufficiency.