Yetişkinlerin kişilik özellikleri, bağlanma stilleri ve finansal tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between adults' personality traits, attachment styles and financial attitudes
  1. Tez No: 801342
  2. Yazar: PELİN TEKİNSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PERVİN TUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal tutum, kişilik, yetişkin bağlanma stilleri, Beş Faktör Kişilik Kuramı, Financial attitude, personality, adult attachment styles, Five Factor Theory of Personality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Yetişkinlerin kişilik özellikleri, bağlanma stilleri ve finansal tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi, bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini, bir kamu kurumunda tam zamanlı olarak çalışan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 152 kadın ve 147 erkek olmak üzere toplamda 299 kişi oluşturmuştur. Araştırmada veriler Bilgi Formu, Beş Faktör Kişilik Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi ve Finansal Tutum Ölçeği kullanılarak tarama modelinden elde edilirken; t-Testi, ANOVA, Korelasyon ve Yol Analizi Tekniği ile analiz edilmiştir. Araştırmada; korkulu bağlanma ve kayıtsız bağlanmanın nevrotik kişilik üzerinde pozitif etkisinin olduğu; güvenli bağlanmanın ise gelişime açıklık, sorumluluk, dışa dönüklük ve uyumluluk üzerinde pozitif etkisinin olduğu; güvenli bağlanma ile finansal tutum arasındaki ilişkide dışadönüklük ve uyumluluğun tam aracılık etkisinin olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar; araştırmacı ve uygulayıcıların, bireylerin finansal davranışlarını anlamaya ve iyileştirmeye çalışırken bağlanma yönelimlerini ve kişilik özelliklerini dikkate almaları gerektiğine de işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the relationship between adults' personality traits, attachment styles and financial attitudes. The sample of the study consisted of a total of 299 people, 152 women and 147 men, who worked full-time in a public institution and voluntarily participated in the research. Scanning model was used in the research and the data were collected through the Information Form, the Five Factor Personality Scale, the Relationship Scales Questionnaire and the Financial Attitude Scale. Data were analysed by using t-test, ANOVA, Correlation and Path Analysis Technique. In the research; fearful attachment and dismissing attachment had positive effects on neurotic personality; on the other hand, secure attachment had a positive effect on openness to development, responsibility, extraversion and agreeableness; extraversion and agreeableness had a full mediating effect in the relationship between secure attachment and financial attitude. Results pointed out that researchers and practitioners should consider attachment orientations and personality traits while trying to understand and improve individuals' financial behaviours.