Eş seçiminin, terkedilme şeması, baskın nöral sistemler, evlilik mitleri ve bağlanma stilleri açısından incelenmesi
Partner selecti̇on i̇n terms of abandonment schema, domi̇nant neural systems, myths about marri̇age and attachment styles
  1. Tez No: 427625
  2. Yazar: CENK KAHVECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Eş Seçimi, Şema Terapi, Nöral Sistemler, Bağlanma Stilleri, Kişilik Özellikleri, Evlilik Mitleri, Attachment styles, partner selection, schema therapy, noural systems, traits factors, myths about marrige
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışma, üniversiteye devam eden genç yetişkinlerin eş seçimini etkileyen, terk edilme şemasının olup olmaması, baskın nöral sistemleri, bağlanma stilleri, kişilik özellikleri ve evlilik mitlerine inanmaları arasındaki ilişkilerin bir arada eş seçimine etki edip etmediğini araştırmayı amaçlamıştır. İlişkisel tarama modeli niteliğindeki bu araştırmada İstanbul'da bulunan Üsküdar Üniversitesinin psikoloji ve sosyoloji lisans programlarına devam eden 80 ( 74 kız, 6 erkek) öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu ile Young Şema / Terk edilme alt ölçeği, Fisher Mizaç Envanteri, Türk Kültüründe Geliştirilmiş Temel Kişilik Ölçeği, İlişki Ölçekleri, Romantizm ve Eş Seçimi Tutum Ölçeklerini cevaplamışlardır. Verilerin analizinde ise Ki-kare, Bağımsız örneklem t Testi, Anova analizi, regresyon analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında eş seçimine etki eden faktörlerin terk edilme şemasına sahip olup olmama, baskın nöral sistemler ve bağlanma şekillerinden saplantılı bağlanma olduğu görülmüştür. Bu değişkenler bir araya geldiklerinde eş seçimine etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle baskın nöral sistemimiz, terk edilme şemasına sahip olup olmadığımız ve bağlanma stilimiz hakkında bilgi sahibi olmak, doğru eş seçimine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to analyze the relationship between partner selection in terms of abandonment schema, dominant neural systems, myths about marriage and attachment styles. The sample is achieved via relational screening model technique. To research participated Üsküdar Üniversity Faculty of Social Sciences 80 students (74 female, 6 male). In order to measure the variables in the research, Relationship Scales Questionnaire-RSQ, Young Schema Questionnaire-YŞQ, Fisher Temperament İnventory-FTI, Attitudes About Romance and Mate Selection Scale-ARMSS, Basic Traits İnventory for Turkish people and demographic information form are applied to the participants. At data analysis used chi-square, independent samples t test, ANOVA analysis, regression analysis was conducted. Research result show that in partner selection is effective with abondonment schema dominant norual systems and attachement style from obsessive attachement this variables can effective for partner selection when they met. Therefore our predominant neural system, whether we have the abandonment scheme and to have information about the attachemant style will contribute to the correct choice of partner.