Koroner arter anomalilerinin koroner anjiyografi ile incelenmesi
  1. Tez No: 80135
  2. Yazar: ERAY TÜCCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAİTTİN ELHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arterler, Koroner anjiyografi, Anomali. 37, Coronary arteries, Coronary angiography, Anomaly. 38
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Koroner Arter Anomalilerinin, Koroner Anjiyografi İle İncelenmesi Çalışmamızda aorta' dan çıkış anomalisi olan koroner arterlerin saptanması, bu anomalilerin sınıflandırılması ve önemlerinin belirtilmesi amaçlandı. Bu nedenle, Ankara Güven Hastanesi'nde 1994-1997 yıllan arasında yapılan 5000 adet koroner arter anjiyografîsi incelendi. İncelenen 5000 örnekden oluşan populasyonda 25 adet (% 0,5) koroner arter çıkış anomalisine rastlandı ve saptanan bu anomaliler dört ana grupta toplandı. En sık olarak (12 vaka) ramus circumflexus'un sağ taraftan ayrılmasına rastlanırken, ikinci olarak (8 vaka) arteria coronaria dextra'mn sol taraftan ayrılması, üçüncü olarak (3 vaka) arteria coronaria sinistra'nın sağ taraftan ayrılması ve son olarak da (2 vaka) ramus interventricularis anterior'un sağ taraftan ayrılması şeklinde gruplancürabileceğimiz anomalilere rastlandı. Saptanan anomali türlerinin klinik önemleri belirtilerek sonuçlarımız aynı konuda çalışan diğer araştırmacıların sonuçlan ile karşılaştırılarak tartışıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Examination of Coronary Artery Anomalies With Coronary Angiography In tiiis study, it was aimed to determine the anomalous aortic origin of the coronary arteries, classify those anomalies and define their consequences. Therefore, 5000 coronary artery angiograms performed in Ankara Güven Hospital, between years 1994 and 1997, were analysed. 25 (0,5 %) anomalous origin of coronary arteries in a group of 5000 specimens were found, and these anomalies were classified in four main groups. Origin of the circumflex artery from the right side was the most frequent anomaly (12 patients), whereas secondly (8 patients) origin of the right coronary artery from the left side, thirdly (3 patients) origin of the left coronary artery from the right side and finally the origin of the left anterior descending artery from the right side were the other anomaly groups that we have determined. The clinical importances of these anomaly categories were defined and our results were compared and discussed with some other author's results, who has studied on the similar subject.