Terör ve medya ilişkisi bağlamında PKK terör örgütünün medya kullanımı ve yabancı kamuoyu sağlama çabaları
In the context of the relationship between terrorsim and the media, the PKK terrorist organization's use of the media and it's efforts to provide foreign public opinion
- Tez No: 801388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Media, PKK, Terror, Terörizm, New Media
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Terörizm Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Terör unsurlarının ve teröristlerin amaçlarına ulaşmak için hedef aldıkları unsurlar değişiklik gösterse de kesin sonuca ulaşmak için izledikleri yol; insanları uyguladıkları şiddet vasıtasıyla korkutmak ve sindirmek suretiyle yıldırmaktır. Terör örgütleri bu yöntemi hayata geçirebilmek ve insanlar üzerinde doğrudan ve dolaylı olarak baskı oluşturabilmek için medya ve medyanın bileşenlerine ihtiyaç duyar. Bu çalışmada terör ve medya ilişkisi bağlamında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin 40 yılı aşkın bir süredir mücadele ettiği PKK terör örgütünün medya kullanımı ve yabancı kamuoyu desteği çabaları ele alınacaktır. Çalışmanın ilk bölümünde konuya kısa bir giriş yapılmış, ikinci bölümde terör ve medya tanımlamaları, terör ve terörizmin özelliklerine, terörün amaç, neden ve çeşitlerine, medya ve yeni medya kavramlarına ve gelişen teknoloji ile beraber medyanın evrilerek yeni medya halini almasından, yeni medyanın bireylere sağladığı avantajlardan ve terör örgütlerinin neden medyayı kullanmaya çalıştıklarından bahsedilecektir. Üçüncü bölümde PKK terör örgütünün kurulmasından günümüze kadar olan zaman diliminde izlediği yol ve terör örgütünün medya kullanımındaki stratejisi ve terör örgütünün medya unsurları olarak basılı, görsel, işitsel medya ve yeni medya (sosyal medya) bileşenlerini nasıl kullandığını ve bu kanallar vasıtasıyla yaptığı eylemleri, söylemlerini ve amaçlarını nasıl meşru bir düzene oturtmaya çalıştığı, dördüncü bölümde ise Avrupa'da Kürt kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı ülkelerde kendisine destek sağlamak maksadıyla o ülkelerin kanunlarından da istifade ederek nasıl sivil toplum kuruluşları kurduğu ve bu kuruluşlar vasıtasıyla kendisine destek sağlamaya çalıştığı ortaya konulmaya çalışılacaktır. Son bölümde ise PKK terör örgütünün Avrupa ülkelerinde kurduğu STK'lar, medya ve yeni medya vasıtalarıyla o ülkelerde oluşturmaya çalıştığı kamuoyu desteğinin ne gibi önlemler alınarak önüne geçilebileceği ve bu durum karşısında neler yapılabileceği hususunda alınabilecek önlemler değerlendirilecektir. Anahtar Kelimeler : Medya, PKK, Terör, Terörizm, Yeni Medya
Özet (Çeviri)
Although the elements that terrorist elements and terrorists target to achieve their goals vary, the way they follow to achieve a definite result is to intimidate people by intimidating and intimidating them through the violence they use. Terrorist organizations need the media and components of the media in order to be able to implement this method and exert pressure on people directly and indirectly. In the first part of the study, a short introduction was made to the topic, in the second part, definitions of terrorism and media, characteristics of terrorism and terrorism, goals, causes and types of terrorism, concepts of media and new media, and the evolution of media into new media with developing technology, the advantages that new media provide to individuals and why terrorist organizations try to use media will be discussed. In the third part, the path followed by the PKK terrorist organization in the period from the establishment to the present, and the strategy of the terrorist organization in the use of media, and how the terrorist organization uses print, visual, audio media and new media (social media) components as media elements, and how it tries to establish a legitimate order for its actions, rhetoric and goals through these channels, in the fourth chapter, it will be tried to show how he established non-governmental organizations by taking advantage of the laws of those countries in order to provide support to him in countries where citizens of Kurdish origin live extensively in Europe and tried to provide support to him through these organizations. In the last section, the measures that can be taken to prevent the public support that the PKK terrorist organization is trying to create in those countries through the NGOs, media and new media established in European countries by taking what measures can be taken and what can be done in the face of this situation will be evaluated.