Kıvırcık kuzularında bazı karkas özellikleri kullanılarak regresyon modelinin oluşturulması ve et veriminin tahmini
  1. Tez No: 80146
  2. Yazar: HÜSEYİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL AKÇAPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu regresyon, Model seçimi, Koyun, Karkas, Et veriminin tahmini, Multiple regression, Model selection, Carcass, Sheep, Estimation of meat productivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
76 ÖZET Kıvırcık Kuzularında Bazı Karkas Özellikleri Kullanılarak Regresyon Modelinin Oluşturulması Ve Et Veriminin Tahmini Bu araştırma; çok değişkenli regresyon analizi yönteminin hayvan yetiştiriciliği alanında kullanılması amacıyla Kıvırcık ırkı kuzulara ait karkas özellikleri ele alınarak, bu özellikler yardımıyla Kıvırcık kuzuların toplam et ağırlığının tahmin edilmesi için regresyon modeli oluşturulmuştur. Araştırmada, 2.5-3 aylık yaşta ve 17-18 kg cardı ağırlıkta sütten kesilip 20 kg da besiye alınmış 40 baş Kıvırcık ırkı kuzuya ait 22 değişkenden karkası parçalamadan elde edilecek olan 10 değişken analize alınmıştır. Çok değişkenli regresyon analizinde model geliştirmede kullanılan yöntemlerden Tüm olası regresyon eşitlikleri, Adım adım seçim ve son olarak ta bütün değişkenlerin modelde yer aldığı çoklu doğrusal regresyon yöntemi uygulanmıştır. Analizler sonucunda regresyon modeli TE= -18.138+ 0.239B2+ 0.180GD+ 0.225OG+ 0.087SU olmuştur. Bu modele ilişkin testler yapılmış ve istatistiksel olarak modelin geçerli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY Forming The Regression Model Using Certain Carcass Features Of Curly Lambs And Estimating The Meat Productivity. In this study certain carcass features of curly lambs were analized by using multiple regression method to see whether this method is applicable to Animal breeding. The estimation of meat productivity in curly lambs were performed on these carcass features. Ten carcass parameters out of 22 were taken from 40 waned curly lamb carcasses, aged 2.5-3 month, 17-18 kg live-weight were used in analysis. The carcass measurements were taken without dissambling the carcass. All possible regression method, stepwise method and multiple linear regression (full model) method were applied to data in order to find best model in multivariate regression analysis. The best regression model was TE=-18.138+0.239B2+0.180GD+0.225OG+0.087SU Some statistical test was applied to this model and the model was accepted.