Ankara ilinde seçilen orta ve yüksek öğretim düzeyinde eğitim veren sağlık meslek okullarındaki son sınıf öğrencilerin enfeksiyondan korunma konusunda bilgi düzeylerinin tesbiti araştırması
  1. Tez No: 80145
  2. Yazar: SÜHEYLA GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZYURDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Counteracting infections, HTV and HBV, Nosocomial Infection, Teachniques of Isolation, Aseptic Techniques
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
61 ÖZET Bu araştırma, 1996 Aralık ayı içerisinde H.Ü.H.Y.O., A.Ü.C.S.H.M.Y.O. ve C.A.S.M.L.'nde son sınıf öğrencilerin“enfeksiyondan korunma”konusunda bilgi düzeylerinin tesbiti, bu konudaki mesleki bilgi düzeylerini etkileyen faktörleri incelemek, ortaya çıkan sorunların çözümüne yönelik öneriler getirmek amacıyla anket yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırma kapsamına giren 155 öğrencinin ortalama bilgi puanı 0-20 puan aralığında 7,7±2,4 olarak tesbit edilmiştir. Araştırma grubunu oluşturan öğrencilerin eğitim gördükleri okul ile bilgi puanlan arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. Enfeksiyondan korunma konusundaki bilgi puanlarının bütün okullarda ortalamanın altında olduğu dikkate alınarak bu konudaki bilgilerin ayrı bir ders olarak verilmesi, bu dersleri branş öğretmenlerinin vermesi gerekliliği ve öğrencilerin mezun olup göreve başladıklarında çalıştıkları kuruluşlarda enfeksiyondan korunma konusunda hizmet içi eğitim programlarına ihtiyaç duydukları sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler : Enfeksiyondan korunma, HTV ve HBV, Nosocomial enfeksiyon, İzolasyon teknikleri, Aseptik teknikler.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY This research, in December 1996, has been carried out having been used an questionnaire method in order to determine the professional knowledge level of the last class students of Cebeci Atatürk Health Professional High School, Ankara University Cebeci Health Services Professional School and Hacettepe University Nursing School about counteracting infections, study the factors that effect the professional knowledge level on the relevant subject and also submit proposals for solution of appearing problems. The average knowledge score of the 155 students inclusive of the research has been determined as 7,7+2,4 points between 0-20 points and also realized that there is no particular difference statistically between their knowledge scores and schools in which they are educated. Considering that knowledge scores on the subject of counteracting infections are below the average in all the schools, we insist that knowledge in the subject be given as an another class to be taught by branch teachers and we have also realized that the graduate students would need an in-service trainning programme at work.