Şanliurfa yöresinde barinakta yaşayan köpeklerde dirofilaria immitis, ehrlichia canis, borrelia burgdorferi ve anaplasma spp seroprevalansinin araştirilmasi
Investigation of seroprevalence of dirofilaria immitis, ehrlichia canis, borrelia burgdorferi and anaplasma SPP in animal shelterdogs in Şanliurfa province
  1. Tez No: 801502
  2. Yazar: NURSEN TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SİNAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Seroprevalans, Şanlıurfa, Vektör aracılıklı hastalıklar, Dog, Seroprevalance, Şanlıurfa province, Vector-borne diseases
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de Şanlıurfa yöresinde barınakta yaşayan köpeklerde D. immitis, Anaplasma spp, E. canis, ve B. burgdorferi'nin seroprevalansının belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Çalışma materyalini Şanlıurfa'da barınakta yaşayan toplam 100 köpek (76 dişi, 24 erkek) oluşturdu. Kan örneklerinden elde edilen serumlar, D. immitis antijeni ve E. canis, B. burgdorferi ve Anaplasma spp antikorlarının kalitatif tespiti için immunokromatografik analiz prensibi ile çalışan hızlı test kiti ile test edildi. Bulgular: Köpeklerin hiçbirinde D. immitis antijeni belirlenmedi. Anaplasma spp, E. canis ve B. burgdorferi antikor varlığı sırasıyla %65, %21 ve %4 olarak belirlendi. Anaplasma spp seropozitiğinin en yüksek 2>3≤ yaş grubunda, dişilerde ve melezlerde olduğu belirlendi. Seropozitiflik yaş grupları, cinsiyetler ve ırklar arası karşılaştırıldığında, farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (P0.05). E. canis seropozitifliğinin en yüksek 2>3≤ yaş aralığında, dişilerde ve melez köpeklerde olduğu, cinsiyetler arası farkın istatistiksel olarak önemli olduğu gözlendi (P0.05). Benzer şekilde B. burgdorferi seropozitifliğinin en yüksek 2>3≤ yaş aralığında, dişilerde ve melez köpeklerde olduğu, cinsiyetler arası farkın istatistiksel olarak önemli olduğu belirlendi (P0.05). Sonuç: Anaplasmosis, Ehrlichiosis ve Lyme gibi bazı vektör kaynaklı hastalıkların Şanlıurfa'da barınakta yaşayan köpeklerde görüldüğü ve bu hastalıklarla mücadele için gerekli tedbirlerin alınması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the seroprevalence of E. canis, Anaplasma spp, B. burgdorferi and D. immitis in dogs living in shelters in Şanlıurfa province of Turkey. Material and Methods: The study material consisted of 100 dogs (76 female and 24 male) living in a shelter in Şanlıurfa province. Sera obtained from blood samples were tested for qualitative detection of D. immitis antigen and antibodies to E. canis, B. burgdorferi, and Anaplasma spp with a rapid test kit working with the principle of immunochromatographic analysis. Results: D. immitis antigen was not detected in any of the dogs. The presence of antibodies Anaplasma spp, E. canis, and B. burgdorferi was determined as 65%, 21% and 4%, respectively. The highest Anaplasma spp seropositivity was determined in the 2>3≤ years old age group, females and mixed dogs. When seropositivity was compared between age groups, sexes and breeds, the difference was found to be statistically significant (P0.05). The highest E. canis seropositivity was observed in the 2>3≤ years old age group, in females and crossbred dogs, and the difference between the sexes was statistically significant (P0.05). Similarly, the highest B. burgdorferi seropositivity was detected in the 2>3≤ years old age group, in females and crossbred dogs, and the difference between the sexes was statistically significant (P0.05). Conclusion: It was concluded that some vector-borne disease such as Anaplasmosis, Ehrlichiosis, and Lyme were seen in dogs living in shelters in Şanlıurfa province and necessary precautions should be taken to combat these diseases.