İzole periferik sinirlerde yapay demiyelinizasyon iletim hızı dağılım yöntemleri ile incelenmesi
- Tez No: 80151
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Bileşik aksiyon potansiyeli, çapraz korelasyon, demiyelinizasyon, iletim hız dağılımı, periferik sinir, Compound action potential, conduction velocity distribution, cross- correlation, demyelination, peripheral nerve
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
51 ÖZET İzole Periferik Sinirlerde Yapay Demiyelinizasyonun İletim Hızı Dağılım Yöntemleri ile İncelenmesi Demiyelinizasyonun iletim bozukluğuna neden olduğu bilinmesine karşın, elektrofizyolojik tanı kriterleri açısından klinik uygulamalarda bir standardizasyon sağlanamaması, bu konuda çalışmaların tüm hızıyla sürmesine neden olmuştur. Bu çalışmada, demiyelinizan hastalık modeli oluşturularak, demiyelinizasyonun bir sinirde iletim hızına ve diğer bileşik aksiyon potansiyeli parametrelerine olan etkileri incelendi. Deneysel demiyelinizasyon oluşturmak amacıyla, 24 kurbağa siyatik siniri içine mikroenjeksiyon yöntemiyle veya topikal uygulama şeklinde LPC (10mg/ml) kullanılmıştır. Uygulamadan 3 gün sonra çıkarılan sinirden kaydedilen BAP'lerinin uzaysal değişimleri incelenmiştir. İdeal koşullarda sabit kalması, uzaklıkla değişmemesi beklenen BAP integralinin, hacim iletkenliği ve sinirin yapısı nedeniyle, uyarma yerinden uzaklıkla azaldığı gözlenmiştir. Bu etkilerin giderilmesi için düzeltme faktörü g(xO ile çarpılan BAP'lerinden, düzeltilmiş bileşik aksiyon potansiyelleri (cBAP) elde edilmiştir. cBAP'lerinde integral sabit kalırken, türev ve genlik maksimumlanndaki uzaklıkla azalma yalnızca hız dağılımına atfedilebilir. Çapraz korelasyon teknikleriyle yapılan analizlerde, normal sinirlerde, BAP'lerinin uzaklıkla değişen şeklinden dolayı çapraz korelasyon fonksiyonlarının integrallerinin uzaklıkla hemen hemen doğrusal bir şekilde arttığı gözlenmiştir. Demiyelinize sinirlerin sağlam bölgeleri aynı eğilimi gösterirken, demiyelinize bölgelerdeki (3-3,5 cm) çapraz korelasyon fonksiyonlarının integrallerinde ekstra artış gözlenmiştir. Bu da demiyelinizasyon derecesinin bir göstergesi olarak kullanılabilir. Sonuç olarak uzaysal kayıtlarda BAP integral, genlik ve türev maksimumlarının azalması, çapraz korelasyon fonksiyonunun integralinin artışının, iletim hızındaki azalma ve demiyelinizasyonun derecesinin ortaya konmasında tanı kriterleri olarak kullanılabileceğini gösterir.
Özet (Çeviri)
52 SUMMARY Investigation of Artificial Demyelination in Isolated.Peripheral Nerves by Conduction Velocity Distribution Techniques. Although demyelination was known to cause conduction disorder, inability to achieve standardization in clinical practice in terms of electrophysiological diagnostic criteria has led to proceeding efforts on the issue. In this study, in a model demyelinated nerve, the effects of demyelination on conduction velocity throughout a nerve and on the other parameters of compound action potentials were examined. In order to produce experimental demyelination, LPC (10 mg/ml) was applied topically or through microinjection into sciatic nerve of 24 toads. Spatial variations of CAP recorded from the nerve removed 3 days after the LPC application were investigated. Integral of CAP, which is expected to be constant and does not vary with distance in ideal conditions, has been observed to decrease with distance from stimulation point due to volume conductivity and differences in nerve structure. To eliminate these effects, corrected compound action potentials (cCAPs) have been obtained by multiplying CAPs with correction factor g(xi). When integral of cCAPs is constant, the decreases in derivations of cCAPs and maximums of amplitudes with the distance may be attributed to distribution of conduction velocity. In analyses of cCAP by cross-correlation technique, it has been observed that the integrals of the cross-correlation functions increased almost linearly with distance due to the changing the shape of the CAPs with distance in normal nerves. Whilst the healty regions of the demyelinated nerves show the same tendency, but the extra increases observed in the integrals of the cross-correlation functions in the demyelinated regions (3-3,5 cm), which may be used as an indicator of demyelination degree. It is concluded that the decrease in maximums of CAP integral, amplitude and derivation in spatial recordings, and the increase in integral of cross-correlation function can be used as diagnostic criteria to reveal demyelination degree and, also the decrease in conduction velocity.