Bolu ili broiler işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri
  1. Tez No: 80150
  2. Yazar: MURAT GÜR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADİ ARAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bolu, broiler, karlılık, verimlilik, Bolu, broiler, profitability, productivity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvancılık İşletme Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
112 ÖZET Bolu ili broiler işletmelerinde karlılık ve verimlilik analizleri Bu araştırma Bolu ili broiler işletmelerinde karlılık ve verimliliği tespit etmek; üretim süresince kullanılan iktisadi ve teknik faktörlerin dağılımlarını ve etkinlik derecelerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Buradan hareketle il genelinde işletme ölçeklerine, bölgelere ve dönemlere göre broiler işletmelerinde karlılık ve verimlilikler araştırılmıştır. Araştırma materyalini Bolu ili ve ilçelerinde faaliyet gösteren 140 işletmeye ait 169 kümeste 1993 yılı Kasım ayı ile 1994 yılı Kasım ayı arasında geçen bir yıllık dönemdeki veriler oluşturmuştur. Düzenlenen anket formları ile işletmelerle yüz yüze görüşülerek ekonomik analizlerde kullanılacak veriler bizzat temin edilmiştir. Bolu ilinde en fazla kümes sayısı ve üretim kapasitesi I. bölgede yoğunlaşmıştır. 10001 adet/dönem üstü kapasiteli kümeslerin fazla olduğu işletmeler ise III. bölgede yoğunlaşmıştır. Altlıklı yer ve hepsi içeri hepsi dışarı sistemi ile kümeslerde üretim yapılmaktadır. 5000 adet dönemden az üretim yapanlar için ek gelir. 5001-7000 adet dönem arasında üretim yapanlar için geçiş dönemi 7001 adetten fazla üretim yapanlar için ise broiler işletmeciliği aile geçimini sağlamak için yapılmaktadır. Araştırmaya alman işletmelerde bir yıllık dönemde maliyeti oluşturan masraf unsurlarından en büyük payı yüzde 69.97 ile yem yüzde 20.52 ile civciv almıştır. Yakacak giderleri yüzde 1.76, işçilik giderleri ise yüzde 1.23 'dür. İl genelinde ölüm oram yüzde 7.57, YEDO 2.01, ortalama canlı ağırlık 1.920 kg verimlilik endeksi ise 202.79'dur. Verimlilik endeksi değerinin en iyi olduğu işletme küçük ölçekli işletmelerdir. İl genelinde rantabilite ve rantabilite faktörünün en yüksek olduğu işletmeler ise büyük ölçekli işletmelerdir. İşletmeler dönemlere göre incelediğinde yem113 maliyetlerinin masraflar genel toplamının en yüksek olduğu dönem III. dönem, civcivde ise I. dönemdir. Verimlilik indeksinin yüksek çıktığı dönemler ise III. ve IV. dönemler olarak bulunmuştur. Rantabilite ve rantabilite faktörlerinin en yüksek çıktığı dönem ise III. dönem olmuştur. II. dönemde üreticiler zarar etmişlerdir. İşletmeler bölgelere göre incelendiğinde yem masrafları II. bölgede, civciv masrafları I. bölgede, işçilik masrafları III. bölgede, ısıtma masrafları IV. bölgede diğer bölgelere göre fazla bulunmuştur. Verimlilik indeksinin yüksek çıktığı bölge ise E. bölgedir. Rantabilite faktörleri ise II. ve III. bölgelerde yüksek bulunmuştur. Kaliteli yem-kaliteli civciv ve üreticiye verilen kg. bakım ücreti entegre şirketlerin inisiyatifinde olduğundan, üreticilerin kar elde etmeleri tamamen entegre şirketlerin insafına kalmış durumdadır. Bölgede işletmelerle ilgili olarak bulunan çok düşük karlılık; mevcut sistemden kaynaklanmaktadır. Üretimin rasyonalleştirilmesi için, üreticinin alın teri ve emeğinin daha iyi değerlendirmesi gerekir. Kırsal alanda sosyal ve ekonomik refahın istikrarlı ve gerçek anlamda artması ise üreticinin güçlü ekonomik örgütlenmelerle ortaya çıkması ile mümkün görünmektedir. İlde, sektörde eğitim, yönetim ve kredili finansman sorunu yaşamayan üretim ve pazarlama kooperatifleriyle serbest piyasa ekonomisi koşullarında çok daha başarılı sonuçlar almak mümkündür.
Özet (Çeviri)
114 SUMMARY Analysis of profitability and productivity of broiler breeders (companies) in the Bolu province. This study was carried out to detect the profitability and productivity of the broiler breeders in the Bolu province and to detect the distribution of economical and technical factors, and efficiency degrees. From here, profitability and productivity of the broiler breeders were researched throughout the province. Survey data collected from 169 poultry houses belonged to 140 breeders in the province and its towns between November 1993 and November 1.994 were used as a material of the study. By using prepared survey forms, data to be used in the economical analyses were collected himself by asking face to face the questions to breeders. In Bolu province the most poultry house and the highest production capacity were detected in the first region. Poultry hoses having more than 10001 broiler/period were mostly detected in the third region. The production have been made by using place with pad and all in-all out system. Broiler breeding is made for extra income for people who have less than 5000 broiler/period, for transition period for people who have 5001-7000 broiler/period, and for living on for people who have more than 7000 broiler/period. Feed expenses (69.97 %) was the highest input expenses during one year period which was followed by chick expenses (20.52 %). Heat and working expenses' rates were 1.76 and 1.23 %, respectively. Throughout the province mortality rate, FCR, average live weight and productivity index were 7.57 %, 2.01 %, 1.920 kg and 202.79, respectively. The highest productivity indexes belonged to small range poultry breeders. Throughout the province the highest profitability and profitability factors belonged to big range poultry breeders. According to periods, feed expenses were the115 highest in the third period, but chick expenses were the highest at the first period. Productivity indexes were highest at the third and fourth periods. Profitability and profitability factors were the highest at the third period. Breeders lost income at the second period. Feed, chick, working and heat expenses were higher in the second, first, third and fourth region whcn breeders were examined according to regions, respectively. Productivity index was higher in the second region. Profitability factors were higher in the second and third regions. Profitability of the breeders depend on integrated companies due to the control of these companies on good quality feed and chick, and keeper charge. Fairly low profitability is due to system being used at the region. The sweat of breeders brow and their effort should be well evaluated to rationalize the production. In the countryside, stable and real increase in social and economical welfare seems to be possible with the effective organization of the breeders. It is possible to get successful results having production and marketing cooperatives which have not education, management and finance problem in the province.