Orta okul görsel sanatlar dersi öğretiminde seçilmiş bazı klasik müzik eserlerinin etkisi (A. Vivaldi Dört Mevsim Konçertosu)
The effect of some selected classical music works in middle school visual arts teaching (A. Vivaldi Four Season Concerto)
  1. Tez No: 801525
  2. Yazar: AHMET GÖKTUĞ KILIÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN YALIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Görsel Sanatlar Eğitimi, Disiplinler arası, Yaratıcılık, Klasik Müzik, Art, Visual Arts Education, Interdisciplinary, Creativity, Classical Music
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 332
Özet
Bu araştırmanın amacı, orta okul 8. Sınıf görsel sanatlar dersinde belirlenmiş olan ünitenin müzik eşliğinde disiplinler arası bir yaklaşımla işlenmesinin öğrencilerin yaratıcılıklarını, bilişsel ve duyuşsal gelişimlerine etkisini ortaya çıkarmaktır. İki sanat disiplini olan resim ve müzik, ortak öğelere sahip olması iki sanat disiplinin birlikte kullanılmasını kolaylaştırmıştır. Bu anlamda disiplinler arası yaklaşım ile ele alınan resim ve müzik birlikteliği, öğrenme ortamında öğrencilerin daha duyarlı olmasına, yeni yöntem ve tekniklerin geliştirilmesine olanak sağlamıştır. Disiplinlerarası yöntemin öğrenmeye etkililiğini sorgularken, resimde müziğin etkisini araştırmak ulaşılmak istenen sonucun tespit edilmesinde ve konunun kavranmasında diğer amaçlar arasında yer almaktadır. Araştırmada görsel sanatlar dersinde işlenen konunun farklı yöntem ve teknikle ele alınması, öğrencilerin derse karşı tutum ve davranışının etkileyen önemli unsurlardandır. Araştırma kapsamında deney ve kontrol gruplarına öğrenme süreci başlatılmadan önce uygulamalar yaptırılarak ön test yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlar sonucunda, süreç başlatılarak dört hafta ara ile mevsimler ünitesi kapsamında etkinlikler yapılmıştır. Etkinlikler sonrasında öğrencilerin öğrenme çıktıları incelenmiş, son olarak deney ve kontrol gruplarına uygulamalar dahilinde son test uygulanarak verilerin analizi sağlanmıştır. Verilerin analizi sonucunda ulaşılan bulgular göstermektedir ki görsel sanatlar dersinde müzik destekli gerçekleşen disiplinler arası uygulamaların öğrencilerin başarılarında anlamlı sonuçlar ortaya çıkardığı saptanmıştır. Görsel sanatlar dersinde kontrol grubunda geleneksel yöntemlerin uygulanması, deney grubunda ise müzik destekli uygulamaların gerçekleştirilmesi öğrencilerin uygulamalarında ulaşılan sonuçların deney grubu lehine olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Bu kapsamda deney ve kontrol grupları arasında farkın beliğin olduğu, müzik destekli uygulamaların öğrenci çalışmalarında destekleyici etki yarattığı, aynı zamanda müziğin resim üzerindeki olumlu etkisini ortaya koymuş ve bu amaçla ön test son testli deney ve kontrol gruplu model kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the secondary school 8. The classroom reveals the effect of the unit determined in the visual arts course on their creativity, cognitive and emotional development by working with an interdisciplinary approach accompanied Decently by music. Painting and music, which make up the two art disciplines, have common teachers, making it easier to use the two art disciplines together. At this moment, the union of painting and music, which is considered with interdisciplinary Decoupling, has enabled students to be more sensitive in the learning environment, and the development of new methods and techniques. While questioning the effectiveness of learning between videos, investigating the effectiveness of music in painting is among other purposes in testing the desired result and understanding the subject Dec., 2016 Dec., 2016 dec., 2016 dec., 2016 dec. In the research, it does not matter that the subject processed in the visual arts course is handled with different methods and techniques, and that the students attitude and behavior towards the course are effective. Within the scope of the research, applications were made to the experimental and control groups before the start of the learning period and a preliminary test was performed. At the end of the results obtained, activities were carried out within the scope of the situations unit with a four-week break starting from Dec. After the activities, the learning outcomes of the students were examined, and finally, the analysis of the final test applications included in the test and control groups was provided. The findings obtained at the end of the analysis of the data show that significant results were found in the success of the music-supported real video Decals in the visual arts course. Application of traditional methods in the control group in the visual arts course, realization of ISE music-supported applications in the experimental group mature results were obtained in favor of the experimental group in the students applications. In this context, where there is a difference between the experimental and control groups, music-supported applications have a helpful effect on student studies, at the same time, the positive effect of music on painting has been Decoupled and the pre-test post-test experimental and control group model has been used for this purpose.