Ortaokul matematik öğretmenlerinin etkinlik süreçlerine dair değerlendirmeleri
Secondary school mathematics teachers' evaluations on task processes
- Tez No: 801549
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematiksel etkinlik, Etkinlik değerlendirme, Etkinlik uygulama, Mathematical task, Task evaluation, Task implementation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada ortaokul matematik öğretmenlerinin etkinlik süreçlerine dair değerlendirmeleri incelenmiştir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama deseni benimsenmiştir. Çalışmanın verileri 119K773 nolu TÜBİTAK projesi kapsamında toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini lisansüstü öğrenim gören 16'sı kadın, 8'i erkek olmak üzere toplamda 24 ortaokul matematik öğretmeni oluşturmuştur. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde içerik analizi kullanılmıştır. İçerik analizinde kodlar oluşturulurken bazıları literatürde bulunmakla birlikte bazı kodlar öğretmenlerin yargılarını yansıtacak şekilde oluşturulmuştur. Elde edilen kodlar uygun kategoriler altında toplanmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre katılımcıların etkinlik kavramına dair sınırlı bir algıya sahip oldukları görülmüştür. Etkinlik temelli öğrenmeye olumlu baktıkları ve etkinliklerin aktif katılımlı sınıf içi uygulamalar ve materyal ile yapılan aktiviteler şeklinde ifade etmişlerdir. Katılımcı öğretmenlerin uygulama yapacakları etkinlikleri seçerken öğrencilerin hazırbulunuşluk seviyeleri ve uygulama süresini göz önünde bulundurdukları belirlenmiştir. Etkinlik yönergelerin açık ve anlaşılır olması konusunda ise kısıtlı bilgi sunmuşlardır. Öğretmenler etkinlik seçme ve tasarlama konusunda ise geniş yelpazede değerlendirmeler yapmışlardır. Etkinlikleri değerlendirirken öznel yargılar kullandıkları görülmüştür. Katılımcı öğretmenler, yapılandırmacı yaklaşım doğrultusunda kazanımların etkinlikler yardımı ile öğretildiğinde öğrencilerin dersi daha eğlenceli bulacaklarını ve aktif katılımları ile dersin işleneceğini belirtmişlerdir. Bu sayede kazanımların daha kalıcı bir şekilde öğrencilere aktarılacağını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study examined secondary school mathematics teachers' evaluations of task processes.A descriptive survey design, one of the qualitative research methods, was adopted in the study. The data were collected within the scope of TUBITAK project number 119K773. The study sample comprised 24 secondary school mathematics teachers, 16 females and eight males as graduate students. In order to evaluate the collected data, a content analysis was performed. While codes were created in the content analysis, some were found in the literature, and some were developed to reflect the teachers' judgments. Based on the analysis, codes were grouped into thematic categories. According to the findings obtained from the research, it was observed that the participants had a limited perception of the concept of task. They expressed a positive attitude towards task-based learning and defined tasks as interactive classroom applications and activities carried out with materials.It was determined that the teachers took into consideration the students' readiness levels and the duration of the application while choosing the tasks to be implemented. They provided limited information about the clarity and comprehensibility of the task instructions. Teachers made a wide range of evaluations about selecting and designing tasks. It was observed that they used subjective judgements while evaluating the tasks. As stated by the participants, when the objectives are taught using task according to the constructivist approach, the students will find the lesson to be more enjoyable and the lesson will be taught with their active participation. Additionally, they stated that this approach will allow students to benefit from the objectives on a permanent basis.