Doğa yürüyüşü liderliği eğitimine katılan öğretmenlerin doğa yürüyüşü sporunun öğretim ortamlarında kullanımına yönelik görüşleri
Opinions of teachers participating in hiking leadership training on the use of hiking sport in educational environments
- Tez No: 693205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSİN KARADEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul dışı öğrenme, Doğa yürüyüşü, Doğa eğitimi, Öğretmen görüşleri, Olgubilim, Outdoor education, Hiking, Nature education, Teachers' opinions, Phenomenology
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Okul dışı öğrenme ortamları birçok farklı içerikten oluşmakta olup; bunlardan biri de doğa ortamında verilen eğitimlerdir. Doğa içerikli eğitimlerinin daha etkili olması ve kazanımlarla ilişkilendirilmesinde, öğretmenlerin derslerinde kullanımına yönelik görüşlerinin toplanmasıyla, bu doğrultuda geliştirilen ders planlarının niteliği ve süreçlerin incelenmesiyle mümkündür. Bu bağlamda çalışmanın amacı, doğa yürüyüşü liderliği eğitimi süreci ve doğa yürüyüşü sporunun öğretim ortamlarında kullanılmasına yönelik farklı branş öğretmenlerinin görüşlerinin incelenmesidir. Yöntem: Çalışma nitel araştırma desenlerinden olgu bilim (fenomenoloji) araştırması şeklinde düzenlenmiştir. Bu araştırmada“doğa yürüyüşü sporunun derslerde kullanımı”olgusu üzerinde çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında çeşitli devlet okullarında farklı branşlarda görev yapan, doğa yürüyüşü liderliği eğitimi almış 22 öğretmen ile yürütülmüştür. Veriler, çalışmaya katılan öğretmenler ve ders planı değerlendiren uzman değerlendiricilerden toplanmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu ve doğa yürüyüşü içerikli ders planları kullanılmıştır. Ayrıca ders planlarının değerlendirilmesinde 11 ölçütten oluşan ders planı değerlendirme ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan görüşmeler sonucunda doğa yürüyüşü liderliği eğitiminden beklentiler, beklentilerin karşılanma durumu, eğitim sürecinin başarılı yönleri, zayıf yönleri, eğitim sürecine ilişkin öneriler ve doğa yürüyüşü sporunun eğitim-öğretim ortamlarında kullanılabilirliği temaları ve bu temalara ilişkin kategoriler ve kodlara ulaşılmıştır. Ayrıca çalışmaya katılan öğretmenlerin, doğa yürüyüşü sporu ile ilişkilendirerek kendi branşlarında oluşturmuş oldukları ders planlarının, belirlenen düzeylere göre niteliklerinin incelenmesine dair bulgular elde edilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Elde edilen bulgular doğrultusunda öğretmenlerin doğa yürüyüşü liderliği eğitimine teknik bilgi öğrenme, belge alma, farklı bir eğitim alma, doğada vakit geçirme, sosyalleşme ve uygulamalı eğitim beklentisiyle katıldıkları ve eğitim sonunda beklentilerinin çoğunun eğitim içeriğinin nitelikli, farkındalık oluşturucu, samimi ve eğiticinin nitelikli olması bakımdan karşılandığı sonucuna ulaşılmış-tır. Eğitim süreci farkındalık oluşturma, uygulamalı eğitim, teori-uygulama bütünlüğü ve eğitici vasıfları bakımından başarılı bulunurken süre yetersizliği, etkinlik yetersizliği, kurum destek eksikliği ve ilk yardım eğitimi eksikliği bakımından zayıf bulunmuş-tur. Eğitim sürecine yönelik öneriler bulgusuna ilişkin eğitim öncesi başvuru şartları konulması, katılımcı sayısının azaltılması, eğitim destek araçlarının kullanılması ve eğitimlerin sürdürülebilir olması önerileri yapılmıştır. Katılımcılar tarafından doğa yürüyüşünün öğretim ortamlarında kullanılabilir olduğu belirtilirken günlük yaşama transfer etme, derslerle ilişkilendirme amacıyla ve yaparak yaşayarak ile problem çözme yöntem ve teknikleriyle uygulanabileceğine dair sonuçlara ulaşılmıştır. Doğa yürüyüşü liderliği eğitimine katılan öğretmenlerin doğa yürüyüşü ile ilgili hazırladıkları ders planları değerlendirildiğinde planlar bütünsel incelendiğinde geliştirilebilir/orta düzey ders planları olduğu görülmektedir. Öğrencileri iş birliği ile çalışmaya teşvik etme, üst düzey becerileri ortaya çıkarabilecek nitelikte olma ve uygun ölçme değerlendirme araçları kullanma bakımından yetersiz, etkinlik süresinin kazanımı gerçekleştirilmesinde yeterli düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda araştırmacılara, eğitmenlere ve kurumlara çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: Outdoor education environments consist of many different contents; One of them is the training given in the nature environment. It is possible to make nature based education more effective and to associate it with the achievements, by collecting the opinions of the teachers on this field and examining the developed lesson plans and processes. In this context, the aim of the study is to examine the hiking leadership training process and the use of hiking sports in teaching environments according to the views of different branch teachers. Method: The study was organized as phenomenology research, one of the qualitative research designs. In this research, a study was carried out on the phenomenon of“the use of hiking sports in lessons”. The research was carried out with 22 teachers working in different branches in various public schools and trained in hiking leadership in the 2020-2021 academic year. Data were collected from teachers participating in the study and expert evaluators who evaluated the lesson plan. Data collection tools used in the research; semi-structured interview form and nature walk lesson plans. In addition, a lesson plan evaluation scale consisting of 11 criteria was used in the evaluation of lesson plans. Results: As a result of the interviews, the themes of expectations from hiking leadership training, the fulfillment of expectations, the successful aspects of the educational process, its weaknesses, suggestions for the training process, the usability of hiking sports in educational environments, and the categories and codes related to these themes are included. In addition, there are findings on the examination of the qualifications of the lesson plans that the participating teachers have created in their own branches by associating them with the sport of hiking, according to the determined levels. Conclusion and Suggestions: In line with the findings, it was concluded that the teachers attended the hiking leadership training with the expectation of obtaining technical knowledge, learning documents, getting a different education, spending time in nature, socializing and practical training, and most of their expectations at the end of the training were met in terms of the quality of the training content, awarenessraising, sincere and qualified trainer. has been reached. While the training process was found to be successful in terms of awareness raising, applied training, theory practice integrity and educational qualifications, it was found to be weak in terms of lack of time, lack of effectiveness, lack of institutional support and lack of first aid training. Suggestions were made regarding the finding of suggestions for the training process, pretraining application conditions, reducing the number of participants, using training support tools, and ensuring the sustainability of training. While it has been stated that nature walk can be used in teaching environments, it has been concluded that it can be applied with the aim of transferring it to daily life, associating it with lessons, and problem solving methods and techniques by living by doing. When the lesson plans prepared by the teachers participating in the hiking leadership training are evaluated, it is seen that there are developable/intermediate lesson plans when the plans are examined holistically. It has been concluded that it is insufficient in terms of encouraging students to work in cooperation, being able to reveal high-level skills and using appropriate as-sessment and evaluation tools, but sufficient in realizing the acquisition of activity duration. In line with these results, various suggestions were made to researchers, trainers and institutions.