Ortaokul matematik öğretmenlerinin etkinlik metnini adapte etme ve uygulama süreçlerinden yansımalar
Reflections from the processes of secondary mathematics teachers' adaptation and implementation of the activity text
- Tez No: 783889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY AGAÇ, PROF. DR. ALİ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik Temelli Öğretim, Etkinlik Tasarımı, Etkinlik Uygulama, Etkinlik Adaptasyonu, Activity-Based Teaching, Activity Design, Activity Application, Activity Adaptation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı ortaokul matematik öğretmenlerinin seçtikleri bir etkinlik metnini adapte etmeleri ve uygulama süreçlerinden yansımaları ortaya koymaktır. Çalışma grubu 24 matematik öğretmeninden oluşmaktadır. Öğretmenlerden bir etkinlik metni seçmeleri, bu etkinlik metnini sınıflarına uygulamak için adapte etmeleri ve öğrencilerine uygulamaları istenmiştir. Sürecin sonunda veri toplama aracı olarak bu adaptasyon ve uygulama deneyimlerine dair 8 tane sorunun yer aldığı form kullanılmıştır. Veriler TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen 119K773 No'lu projesi kapsamında toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre öğretmenlerin tamamına yakınının etkinlikleri ders kitaplarından seçtikleri, adapte edilen etkinlik metni üzerinde hazırbulunuşluk, yönerge, materyal, zaman yönetimi, öğrenci çalışma biçimi, etkinliğin uygulama ortamı, sorumluluk, ölçme değerlendirme ve sınıf düzeyi dikkate alınarak birtakım değişiklikler yaptıkları belirlenmiştir. Etkinlik uygulamasında ağırlıklı olarak uzaktan eğitimin neden olduğu sorunlar ile karşılaşılmış olup ön bilgi ve bilgilendirmede, yönergelerde, materyalde ve daha geniş bir yelpazede birtakım sorunlarla karşılaşılmıştır. Öğretmenlerin etkinlik uygulamalarına dair kişisel değerlendirmeleri incelendiğinde ağırlıklı olarak matematiksel zenginlik hususunda zayıf oldukları ortaya konulmuştur. Uygulamanın güçlü yönlerine ilişkin kişisel değerlendirmeleri ise daha çok hazırbulunuşluk ve etkinlikte öğretmen ve öğrenci sorumluluğu özelinde toplanmıştır. Öğretmenler tarafından uygulamada öğrencilerin ulaşılmak istenen çıktıya büyük oranda ulaştıkları ancak pandemi dolayısıyla ön bilgi eksikliğinin olması, zaman yönetiminde sıkıntı yaşanması, dil sorununun yaşanması gibi gerekçelerle öğrencilerin çıktıya tam anlamıyla ulaşamadıkları ifade edilmiştir. Etkinliğin sonraki kullanımları için etkinlik metninin içeriğine yönelik ve ağırlıklı olarak etkinlik uygulama bileşenlerine yönelik iyileştirmeler yapılması gerektiği belirtilmiştir. Bu kapsamda daha nitelikli etkinliklerin tasarlanması için araştırmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to adapt the text of an activity chosen by secondary school mathematics teachers and to reveal reflections from the implementation processes. The study group consists of 24 mathematics teachers. Teachers were asked to choose an activity text, adapt it to apply it to their classrooms, and apply it to their students. At the end of the process, a form containing 8 questions about this adaptation and application experiences was used as a data collection tool. The data were collected within the scope of the project numbered 119K773, which was supported under the TÜBİTAK 1001 Scientific and Technological Research Projects Support Programme. Content analysis was used in the analysis of the data. According to the research findings, it was stated that almost all of the teachers chose the activities from the textbooks and made some changes between the text of the activity and the adapted version, taking into account the readiness, instruction, material, time management, student study style, the application environment of the activity, responsibility, assessment and grade level. Problems caused mainly by distance education were encountered in the implementation of the activity, and some problems were encountered in preliminary information and information, instructions, materials and a wider range. Regarding the personal evaluations of the teachers about the activity practices, it was stated that they were weak in mathematical richness, and they were stronger in readiness and teacher and student responsibility in the activity. In practice, it is thought that the students have achieved the desired output to a large extent, and the reasons for not reaching the output fully are presented as the lack of prior knowledge due to the pandemic, problems in time management, and language problems. It was stated that improvements should be made for the content of the event text and mainly for the event implementation components for the subsequent uses of the event. In this context, research can be conducted to design more qualified activities.