Temporomandibular eklemde yeniden şekillenme (Remodeling)
- Tez No: 80156
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Remodeling, temporomandibular eklem, mandibular kondil, travma, koyun, Remodeling, temporomandibular joint, mandibular condyle, trauma, sheep
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
39 ÖZET Temporomandibular Eklemde Yeniden Şekillenme (Remodeling) Bu çalışmada Temporomandibular eklemin önemli komponentlerinden biri olan mandibular kondilin“remodeling”kabiliyetini incelemek için deneysel olarak oluşturulan cerrahi defektler 3, 6, 9. aylarda histolojik olarak incelenmiştir. Çalışmada, genel durumları operasyona uygun 3 adet koyun kullanılmıştır. Koyunların sağ temporomandibular eklemlerinde standart cerrahi defektler oluşturuldu. Sol temporomandibular eklemler kontrol amaçlı kullanıldı. Oluşturulan defektlere herhangi tedavi metodu uygulanmadı, fonksiyona kısıtlama getirilmedi. Süreleri dolan koyunların histolojik incelemeleri gerçekleştirildi. Histolojik olarak kemik ve kıkırdak doku iyileşmesi sırasında herhangi bir bozukluğa rastlanmadı. Çalışma süresince tüm hayvanların fonksiyonlarına herhangi bir kısıtlama getirilmediği halde (kondiller fonksiyondayken), oluşturulan defektlerin tamamen iyileştiği görüldü. Bu durum kondilin yüksek tamir ve“remodeling”kapasitesine işaret etmektedir.40 Kondilin bu yüksek derecedeki tamir ve“remodeling”kapasitesi eklem travmaları ve patolojilerinin tedavilerinde gözönünde bulundurulması gereken bir durumdur.
Özet (Çeviri)
41 SUMMARY Remodeling in Temporomandibular Joint In this study, experimentally induced surgical defects were evaluated histologically at 3, 6, 9, months in order to examine the capability of remodeling of the mandibular condyle which is one of the important component of temporomandibular joint. Three healty sheep were used in the study. Standart surgical defects were prepared on each right temporomandibular joint. Left temporomandibular joints served as controls. No treatment procedures were performed on the surgical defects and function was not restricted. At the end of the experimental period, the sheep were sacrified and histological evaluation was carried out. Histologically, no disturbance was observed during the healing process of bone and cartilage tissue. Although functioning of jaws were not limited throughout the study (while the condyles was functioning), it was observed that a complete healing took place in the experimental surgical defects. This condition points out the condyle's high repairing and remodeling capacity. These capacities should be kept in mind in the management of traumas and pathologies of joints.42