Ortognatik cerrahi vakalarında mandibulanın sıradışı üç yönlü hareketlerinin kondile olan etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of unusual three-way movements of themandible on the condyle in orthognathic surgery cases using finiteelement analysis
  1. Tez No: 982713
  2. Yazar: SEMA DUTAR ÇOMURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ERTAŞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortognatik cerrahi, sonlu elemanlar analizi, temporomandibuler eklem, Orthognathic surgery, finite element analysis, temporomandibular joint
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, ortognatik cerrahi vakalarında mandibulanın sıradışı üç yönlü hareketlerinin temporomandibular eklem (TME) kondili üzerindeki etkilerinin sonlu elemanlar analizi ile kullanılarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot : Çalışmada, ortognatik cerrahi planlamalarının dijital ortamda modellenmesi için Atatürk Üniversitesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan seçilen altı hastaya ait BT görüntüleri kullanılmıştır. DICOM formatındaki veriler 3D Slicer yazılımında segment edilerek maksilla ve mandibula modelleri oluşturulmuş, sonrasında SolidWorks ortamına aktarılarak osteotomi kesileri uygulanmış ve hareketli segmentler elde edilmiştir. Segmentler cerrahi prensiplere uygun şekilde yeniden konumlandırılmış ve oluşturulan modeller ANSYS Workbench'e aktarılmıştır. Sonlu elemanlar analizinde kortikal kemik, trabeküler kemik ve artiküler disk, literatürde belirtilen malzeme özelliklerine göre tanımlanmıştır. Meshleme işlemi kritik anatomik bölgelerde yoğunlaştırılarak gerçekleştirilmiştir. Mandibulaya masseter, pterygoid ve temporalis kas kuvvetleri uygulanmış; sınır koşulları tanımlanmış ve temas tipleri bonded ve sürtünmeli olarak belirlenmiştir. Tüm modeller aynı sınır şartları altında değerlendirilerek stres dağılımları analiz edilmiştir. Bulgular : Çalışmamızda elde edilen bulgular, hasta grupları arasında temporomandibular eklem üzerindeki stres dağılımlarının hem büyüklük hem de yönelim açısından farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Yalnızca mandibular ilerletmenin uygulandığı modellerde kondil ve fossadaki stres düzeyleri daha yüksek bulunmuş; ilerletme miktarı arttıkça artiküler diskteki stres değerlerinde azalma olduğu belirlenmiştir. Bimaksiller anteroposterior yönelimli osteotomi uygulanan modellerde stres dağılımının daha dengeli bir patern sergilediği görülmüştür. Ancak maksillanın süperior veya inferior yeniden konumlandırılmasının eklenmesi, eklem bileşenlerinde stres büyüklüğü ve dağılım paternlerinde yeniden artışa yol açmıştır. Rotasyonel komponent içeren asimetrik modellerde ise mandibular deviasyonun unilateral yüklenmeyi artırdığı ve posteriora yönelen karakteristik bir stres paternine neden olduğu gözlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma, farklı ortognatik cerrahi hareketlerin temporomandibular eklem (TME) üzerindeki stres dağılımına etkisini sonlu elemanlar analizi ile değerlendirmiştir. Bulgular, yalnızca mandibular ilerletmenin eklem bileşenlerinde daha yüksek stres oluşturduğunu; bimaksiller osteotomilerin ise kondil, disk ve fossa üzerindeki gerilmeleri belirgin biçimde azalttığını göstermiştir. Deviasyon içeren M5 modelinde unilateral yüklenmenin artması yönsel stres asimetrisine yol açmıştır. Sonuç olarak, TME biyomekaniği açısından bimaksiller yaklaşımların daha avantajlı olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effects of unusual three-directional movements of the mandible on the temporomandibular joint (TMJ) condyle in orthognathic surgery cases using fini te element analysis. Materials and methods: Computed tomography (CT) images of six patients selected from the Department of Oral and Maxillofacial Surgery at Atatürk University were used and digital modeling of orthognathic surgery procedures. DICOM-format datasets were segmented using 3D Slicer to obtain maxillary and mandibular models, which were then transferred to SolidWorks and the application of osteotomy cuts and generation of movable segments. These segments were repositioned according to established surgical principles, and the resulting models were imported into ANSYS Workbench. In the finite element analysis, cortical bone, trabecular bone, and the articular disc were defined using material properties derived from the Viteratüre. Mesh refinement was applied in critical anatomical regions. Muscle forces (masseter, pterygoid, temporalis) were applied to the mandible, boundary conditions were assigned, and contact interactions were defined as bonded or frictional. Stress distributions were analyzed under identical boundary conditions and all models. Results: The findings of our study revealed that stress distributions on the temporomandibular joint differed between patient groups in terms of both magnitude and orientation. In models where only mandibular advancement was applied, stress levels in the condyle and fossa were found to be higher; as the amount of advancement increased, a decrease in stress values in the articular disc was determined. In models with bimaxillary anteroposterior osteotomy, stress distribution exhibited a more balanced pattern. However, the addition of superior or inferior repositioning of the maxilla led to an increase in stress magnitude and distribution patterns in the joint components. In asymmetric models with a rotational component, mandibular deviation was observed to increase unilateral loading and cause a characteristic stress pattern directed posteriorly. Conclusion: This study evaluated the effect of different orthognathic surgical movements on stress distribution in the temporomandibular joint (TMJ) using finite element analysis. The findings showed that mandibular advancement alone created higher stress in the joint components, while bimaxillary osteotomies significantly reduced stresses on the condyle, disc, and fossa. In the M5 model with deviation, increased unilateral loading led to directional stress asymmetry. Consequently, bimaxillary approaches were found to be more advantageous in terms of TME biomechanics.