Tavşan oositlerinin in vitro maturasyonu, fertilizasyonu ve transferi üzerinde çalışmalar
  1. Tez No: 80157
  2. Yazar: İBRAHİM MURAT ŞEVİKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ KÜPLÜLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Süperovulasyon, maturasyon, in vitro fertilizasyon, embriyo transferi, Superovulation, maturation, in vitro fertilization, embryo transferring
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
69 ÖZET Tavşanlarda In Vitro Oosit Maturasyonu, Fertilizasyonu ve Transferi Üzerinde Çalışmalar Sunuları çalışmada, değişik hormon rejimi uygulamaları ile süperfollikülasyon ve süperovulasyon gerçekleştirilmiş tavşanlarda oositlerin folliküllerden ve ovidukttan kazanılmasının oosit maturasyonuna etkisi ve bunların in vitro fertilizasyonundan ve transferinden elde edilen gebelik oranlarının araştırılması amaçlandı. Çalışmada materyal olarak 67 adet ( 48 adet Yeni Zelanda Beyaz dişi, 12 adet yerli siyah dişi, 5 adet Yeni Zelanda Beyaz erkek, 2 adet siyah yerli erkek ) tavşan kullanıldı. Tavşanlar, oositlerin folliküllerden aspirasyonu ve oviducttan elde edilmesine göre iki ana gruba ayrıldı (30 tavşan / Grup ). Herbir grup, folliküler aspirasyon zamanına ve uygulanan hormon rejimine göre 3 alt gruba ayrıldı ( grup I a, grup I b, grup I c, grup II a, grup II b, grup üç). Her bir alt grup ise, 5 verici, 2 kapasitatör, 1 kontrol Yeni Zelanda Beyaz dişi tavşanından ve 2 adet alıcı siyah melez dişi tavşandan oluşturuldu (10 tavşan / alt grup ). Grup Fde vericilere kas içi 100 LU. PMSG enjeksiyonunu izleyen 46. saatte damar içi yolla 100 LU. hCG enjekte edildi. Grup Fin alt gruplarına hCG uygulamasından sonra sırasıyla 6, 8 ve 10. saatlerde folliküler aspirasyon uygulandı. Grup IFnin alt gruplarında ise vericilere 3 gün 75 LU. ( grup II a ), 2 gün 75 LU. ( grup II b ), ilk gün toplam 150 LU. PMSG ( grup üç) uygulandı ve bu uygulamaları izleyen 4. gün, tüm vericilere 100 LU. hCG damar içi yolla verildi. HCG uygulamasından sonra ise vericilerin oviduktlanna 4 ml'lik, % 5 ısıda inaktive edilmiş tavşan serumu içeren Ham's F-10 vasatı ile yıkama işlemi uygulandı.70 Grup I'e ait a, b ve c alt gruplarında hayvan başına sırasıyla 7,40 ±0,81; 9,20 ± 0,96; 10,40 ± 0,50 adet follikül ve aspirasyon işlemiyle 5,40 ± 0,67; 7,20 ± 0,80; 8,40 ± 0,74 adet oosit elde edildi. Grup ü'nin a, b ve c alt gruplarında ise 13. saatte yapılan laparotomide, 12,40 ± 1,74; 9,60 ± 0,81; 9,00 ± 0,70 adet ovulasyon noktası ve oviduct yıkama işlemiyle 10,20 ± 1,39, 7,60 ± 0,87 ve 7,40 ± 0,50 adet oosit kazanıldı. Grup I'de alt gruplarda fertilizasyon oranı sırasıyla % 0; % 36,11; % 50, Grup ITde ise yine alt gruplara göre sırasıyla % 55,55; % 52,77 ve % 51,51 olarak bulundu. Oosit ve spermatozoanın fertilizasyon işlemi Brackett vasatmda ( 5 saat ), kültür işlemi ise Ham's F-10 vasatında (18-21 saat ) gerçekleştirildi. Her grupta elde edilen embriyoların ikişer adet alıcıya transferinden grup I c'de % 16,66 ( 3 adet canlı yavru ) ve grup II a1 da ise % 19,04 ( 3 adet canlı, ladet ölü yavru ) elde edildi. Sonuç olarak, tavşanlarda ovidukttan kazanılan oositlerin fertilizasyon ve transfer oranı yüksek olmakla birlikte, hCG uygulamasından sonra (10. saat ) folliküllerden aspire edilen oositlerin de fertilize olabileceği ve elde edilen embriyoların transferinden yavru elde edilebileceği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
71 SUMMARY Study of in Vitro Oocyt Maturation, Fertilization and Transfer of Embryos in Rabbits The purpose of this study was to investigate the pregnancy rate of maturation, fertilization and transferring gained oocytes from follicles which was done superovulated and superfolliculated rabbits which were given hormone treatment. Sixty seven rabbits ( 48 New Zealand White female, 12 crossbreed female, 5 New Zeland White male, 2 crossbreed male rabbits ) were used as material. Rabbits were allotted into two groups according to follicular aspiration and oviduktal flushing (30 rabbit / group ). Each group were divided into 3 subgroups ( group I a, group I b, group I c, group II a, group II b, group He) according to the time of aspiration and hormone regiments used (10 rabbit / subgroup ). Each subgroup contained 5 donor, 2 capacitator, 1 control New Zeland White female and 2 recipient black crossbred rabbits. In group I, donors were injected with 100 I.U. PMSG intramuscularly and 46 hr later, injected with 100 I.U. hCG intravenously. The animals in subgroups of group I were respectively operated on 6, 8 and 10 hr later hCG injection and the ovas were aspirated from the follicles. In subgroups of group II, donors were injected with 75 I.U. PMSG for 3 consecutive days ( group Ha), for 2 consecutive days ( group II b ), and a total injection of 150 I.U. on the first day ( group üç), and 100 I.U. hCG was injected to all donors on the forth day intravenously. After the treatment of hCG, oviducts were flushed with 4 ml, 5 % heat-inactivated rabbit serum and Ham's F-10 media. In the subgroups of Group I a, b and c, 7,40 ± 0,81; 9,20 ± 0,96; 10,40 ± 0,50 follicles and 5,40 ± 0,67; 7,20 + 0,80; 8,40 ± 0,74 oocytes were aspirated by means respectively. In subgroups of Group II a, b and c, 12,40 ± 1,74; 9,60 ± 0,81; 9,00 ± 0,70 ovulation points were obtained by laparotomy at the 13 th hour and 10,20 ± 1,39; 7,60 + 0,87; 7,40 ± 0,50 oocytes were gained by oviductal flushing.72 Fertilization rates in the subgroups of Group I were 0 %; 36,1 1 %; 50 % and 55,55 %; 52,77 %; 51,51 % in subgroups of Group II. Brackett media was used for fertilization ( 5 hr ) and Ham's F-10 media used for the culture ( 18-21 hr ) of oocytes. With the transfer of gained embryos into two recipients from each subgroups, transferring rates were 16,66 % in group I c ( 3 new young ) and 19,04 % in group II a ( 3 new youngs and 1 died ). As a result; fertilization and transferring rates of the oocytes gained from rabbit oviducts were high, while oocytes aspirated from follicles after a treatment of hCG ( 10 hr ) could fertilize and new youngs would born after transfer.