COVID-19 pandemisinin BIST 100 şirketlerinin finansal raporlarına etkileri üzerine bir araştırma
A study on the effects of the COVID-19 pandemic on the financial reports of BIST 100 companies
- Tez No: 801623
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe, COVID-19, Pandemi, BIST 100, Accountıng, COVID-19, Pandemic, BIST 100
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Yönetimi Anabilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
2019 yılının sonlarında Çin'in Wuhan kentinde COVID-19 salgını kısa bir sürede dünyaya yayıldı. Salgın kısa sürede başta ekonomi olmak üzere pek çok şeyi etkilemiştir. Salgının işletmelere olan etkileri ve bunların finansal tablolarda açıklanması işletmelerin durumunu gerçeğe uygun olarak ortaya koyması açısından önemlidir. Salgının en önemli etkisi işletmelerin sürekliliği üzerine olmuştur. Diğer taraftan işletmenin muhasebe tahmin ve varsayımları, kiralama sözleşmeleri, gerçeğe uygun değer hesaplamaları, maddi ve maddi olmayan duran varlıkları ile stokları ve finansal araçları salgından etkilenmesi muhtemel kalemleridir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde temel kavramlar, ikinci bölümünde COVID-19'un etkileri ve son bölümünde BIST 100 işletmelerinin COVID-19'un etkilerini raporlamaları ele alınmıştır. Çalışmada belirlenen kalemlere ilişkin standartlarda ortaya çıkan değişimlere ilişkin finansal tablolarda zorunlu açıklamalar araştırılmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde Borsa İstanbul'da hisse senetleri işlem gören işletmelerin finansal tablo ekleri ve faaliyet raporları incelenerek belirtilen kalemlerle ilgili açıklama gerekliliklerinin işletmeler tarafından ne derece yerine getirildiği ortaya konulmuştur. Böylece BIST 100 işletmelerinin COVID-19'un etkileri konusunda açıklama zorunluluklarına ne kadar uydukları raporlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In late 2019, the COVID-19 outbreak in Wuhan, China, spread to the world in a short time. The epidemic affected many things in a short time, especially the economy. The effects of the epidemic on businesses and their disclosure in financial statements are important in terms of revealing the situation of businesses in a realistic manner. The most important effect of the epidemic has been on the continuity of businesses. On the other hand, accounting estimates and assumptions, lease contracts, fair value calculations, tangible and intangible assets, inventories and financial instruments are the items that are likely to be affected by the epidemic. The study consists of three parts. In the first part of the study, the basic concepts, the effects of COVID-19 in the second part and the reporting of the effects of COVID- 19 by BIST 100 enterprises are discussed in the last part. In the study, mandatory explanations in the financial statements regarding the changes in the standards related to the items specified were investigated. In the application part of the study, the financial statement annexes and annual reports of the companies whose stocks are traded in Borsa Istanbul are examined and it is revealed to what extent the disclosure requirements related to the specified items are fulfilled by the companies. Thus, it has been reported how well BIST 100 businesses comply with the disclosure obligations about the effects of COVID-19.