Ortaokul öğrencilerinin dinleme becerileri ile uzaktan eğitime ilişkin algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between middle school students' listening skills and perceptions of distance education
  1. Tez No: 801628
  2. Yazar: ZEYNEP ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Dinleme Türleri, Ölçek, Öğrenci, Distance Education, Types of Listening, Scale, Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışma, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda eğitim-öğretim faaliyetine devam eden ortaokul öğrencilerinin dinleme becerileri ve uzaktan eğitime yönelik algıları temel alınarak yürütülmüştür. Araştırmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin dinleme becerilerini ve uzaktan eğitime ilişkin algıları arasındaki ilişkiyi çeşitli ölçekler kullanarak araştırmaktır. Araştırmanın evrenini Sivas ili içerisinde eğitim-öğretim faaliyetine devam eden ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini bu ildeki ortaokullarda eğitim öğretim faaliyetine devam eden, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tesadüfen belirlenen ortaokullardaki 424 ortaokul öğrencisi meydana getirmektedir. Araştırma sırasında veri toplama aracı için“Dinleme Türleri Ölçeği”ile“Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Öğrencilerden“Dinleme Türleri Ölçeği”ve“Çevrimiçi Öğrenme Tutum Ölçeği”yoluyla toplanan veriler bilgisayar ortamında analiz edilmiştir. Öncelikle 424 kişilik veri setindeki varyansların homojenliği ve normallik varsayımının doğrulanması işlemleri yapılmış, dağılımların nonparametrik analizler için uygun olduğu görülmüş ve korelasyon analizleri için Spearman Yöntemi kullanılmış, cinsiyete bağlı anlamlılık testleri için Mann-Whitney- U testleri kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre; DTÖ ile ÇÖTÖ arasında pozitif yönde çok zayıf korelasyon; DTÖ'nün ilişkisel dinleme boyutu ile ÇÖTÖ'nün genel kabul ve uygulama etkinliği boyutları ile arasında çok zayıf düzeyde pozitif yönde korelasyon; DTÖ'nün etkileşimsel dinleme boyutu ile ÇÖTÖ'nün genel kabul, bireysel farkındalık ve uygulama etkinliği boyutları ile arasında çok zayıf düzeyde pozitif yönde korelasyon; DTÖ'nün eleştirel dinleme boyutu ile ÇÖTÖ'nün genel kabul, bireysel farkındalık, kullanışlılık ve uygulama etkinliği boyutları ile arasında çok zayıf düzeyde pozitif yönde korelasyon; DTÖ'nün çözümleyici dinleme boyutu ile ÇÖTÖ'nün genel kabul, kullanışlılık ve uygulama etkinliği boyutları ile arasında çok zayıf düzeyde pozitif yönde korelasyon saptanmıştır. DTÖ ve ÇÖTÖ kadın ve erkek cinsiyet arasında karşılaştırıldığında DTÖ ve ÇÖTÖ'ye kadınların verdiği cevapların genel ortalaması ile erkeklerin verdiği cevapların genel ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı sayılabilecek fark tespit edilememiştir. DTÖ ve boyutları kadın ve erkek cinsiyetler açısından karşılaştırıldığında DTÖ ilişkisel dinleme boyutunun kadınların verdiği cevapların ortalaması ile erkeklerin verdiği cevapların ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı sayılabilecek fark vardır. ÇÖTÖ ve boyutları kadın ve erkek cinsiyet açısından karşılaştırıldığında ÇÖTÖ bireysel farkındalık boyutunun kadınların verdiği cevapların ortalaması ile erkeklerin verdiği cevapların ortalamaları arasında istatistiksel açıdan anlamlı sayılabilecek fark vardır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted based on the listening skills and perceptions of distance education of secondary school students who continue their education in schools affiliated to the Ministry of National Education. The aim of the research is to investigate the listening skills and perceptions of distance education of secondary school students using various scales. The universe of the research consists of secondary school students in Sivas. The sample consists of 424 students in secondary schools randomly determined by the Provincial Directorate of National Education, who continue their education in secondary schools in this province.“Listening Style Profile”and“Online Learning Attitude Scale”were used as data collection tools in the research. The data collected from the students through the“Listening Style Profile”; and the“Online Learning Attitude Scale”; were analyzed in the computer environment. First of all, homogeneity of variances and normality assumption in the data set of 424 people were verified, and it was seen that the distributions were suitable for nonparametric analyses and Spearman's Correlation Test was used for correlation analyses, Mann-Whitney-U tests were used for significance tests between genders. According to the results of the research; very weak positive correlation between Listening Style Profile (LSP) and Online Learning Attitude Scale (OLAS); a very weak positive correlation between the relational listening dimension of LSP and the general acceptance and application effectiveness dimensions of OLAS; there is a very weak positive correlation between the interactive listening dimension of LSP and the general acceptance, individual awareness and application effectiveness dimensions of OLAS; there was a very weak positive correlation between the critical listening dimension of LSP and the dimensions of general acceptance, individual awareness, usefulness and application effectiveness of OLAS; a very weak positive correlation was found between the analytical listening dimension of the LSP and the general acceptance, usefulness and application effectiveness dimensions of the OLAS. When LSP and OLAS were compared in terms of male and female genders, no statistically significant difference could be found between the general average of the answers given by women to the LSP and the OLAS and the general averages of the answers given by the men. When the LSP and its dimensions are compared in terms of male and female genders, there is a statistically significant difference between the average of the answers given by women and the averages of the answers given by men in the LSP relational listening dimension. When OLAS and its dimensions are compared in terms of male and female genders, there is a statistically significant difference between the average of the answers given by the women and the averages of the answers given by the men in the OLAS self-awareness dimension.