Cevâhiru'l-Kelâm An Eimmeti'l-A'lâm Şerefeddin Muhammed bin Muhammed bin Müşerref bin Mansur bin Şeref ez-Zereî (ö. 779 H. - 1377 M.) (Lütuf, Meth ve Övgü hakkındaki Birinci Babdan Şükür Hakkında Söylenenler Hakkındaki Babın Sonuna Kadar) Araştırma ve Tahkik
جواهرُ الكَلامِ عنْ أئمّةِ الأَعلام لشرف الدّين محمّد الزُّرَعيّ (ت. 779ه-1377م): [من باب التّلطّف والمدح والثناء إلى نهاية باب فيما قيل في الشّكر]: دراسة وتحقيقاً
- Tez No: 801746
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAİBA FARHAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Cevâhiru'l-kelâm, İbn Şeref ez-Züreî, Şükür, Tahkik
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
0Bu tezin amacı İbn Şerefuddîn ez-Zureî'nin Cevâhiru'l-Kelâm an Eimmeti'l-a'lâm isimli eserinin tahkik ve analizini yapmaktır. Eser çeşitli konulara dair seçilmiş medh, şükür ve taziye tarzlarında yazılmış, konularına göre düzenlenmiş nazım ve nesir seçkilerinden oluşmaktadır. Tahkik edilecek kısım, yumuşak davranma, övme ve senâ bölümleri ile şükür hakkında söylenilenler arası ile sınırlandırılmıştır. Paris Vatan kütüphanesinde bulunan iki adet yazma nüsha esas alınmıştır. Araştırmada yazarın şahsi ve ilmi hayatı araştırılırken tarihsel betimleyici yöntem benimsenmiştir. Müellifin kitabında uyguladığı yöntem ve kaynaklarının tespitinde tahlil yöntemi tercih edilmiştir. Kitabın değerlendirilmesi, beğenilen ve eleştirilen yönlerinin tespitinde ise kritik (eleştiri) yöntemi; kitabın yazımında ise ilmi tahkik ve talik yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan en önemlileri şunlardır: Müellifin ilmi ve şahsi hayatıyla ilgili bilgi son derece sınırlıdır. Müellif nesir ve şiirlerden seçkilerini hiçbir yorum, önsöz, açıklama ve ekleme yapmaksızın kitabında toplamıştır. Çabası mensur eserleri belli başlık ve bölümlere altında toplamaya hasretmiştir. O seçkilerini herhangi bir açıklama yapmaksızın edebiyatın en önemli eserlerinden bir araya getirmiştir. Sözleri çoğu zaman sahibine izafe etmeksizin nakletmiştir. Krallar, emirlerin unvanlarına ve seçkinlerinin konuşma tarzına önem vermiştir. Müellif bütün ilmi birikimi, nazik edebi tarzı ve ince duygusunu seçilen nesir ve şiirlerden oluşan bölüm ve fasılların girişinde ortaya koymuştur. Kullanılan bu üslup onun eserini edebi bir şekil haline getirmiş, hicri sekizinci asrın edebi kültürünü yansıtan meşhur, uzun nadir ve insanlar tarafından beğenilen nesir örnekleriyle zenginleştirmiştir. Araştırma bir tahkik çalışması ve Züreî'nin kitaplarına yönelik edebi bir tahlil olarak ifade edilebilir .
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the book“Jawahir AlKalam An Aimmat Al-Alam”by Ibn Sharaf al-Zuri'i (d. 779 AH-1377 AD), It is a book of selections of poetic and prose sayings on various topics: such as praise, thanksgiving, and lamentation arranged by the author in chapters, as for the scope of the study, it is determined by the beginning of the chapter on kindness and praise, to the end of the chapter on what was said about gratitude. The study relied on two copies available in the National Library in Paris. As for the study method, the steps of the historical descriptive approach were followed, when tracing the personal and scientific translation of the author, as well as the analytical approach when analyzing the author's method of writing, and standing on its most important sources, as for the critical approach, when evaluating the book, and referring to its most prominent advantages, and what it omitted, as well as the scientific approach in investigation and commentary. The most important conclusions were: Lack of information about the author's personal and scientific life, And that the author gathered in his book his selections of poems and prose sayings sequentially without commenting, preface, explanation, or addition, so his effort was a collection of scattered within chapters and titles, and that he relied on Authentic Literature books without declaration, and cited many sayings without attributing to their owners, and he took great care of the titles of kings and princes, and in the style of noble speech, His personality was highlighted by what he mentioned in the chapters of the book of prose and poetic anthologies that expressed his delicate literary style and his delicate sense, and this made his book a literary book rich in every wellknown saying, strange and wonderful, and every beautiful thing, reflecting the literary culture in the eighth century AH. The study recommended completing the investigation of the book. And by conducting literary studies on the books of al-Zuri'i.