Sığırlarda ve risk grubundaki insanlarda serolojik ve moleküler yöntemlerle leptospira enfeksiyonlarının araştırılması
Investigation of leptospira infections by serological and molecular methods in cattle and humans at risk group
  1. Tez No: 801751
  2. Yazar: PERİHAN ŞERİFOĞLU BAĞATIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: ELISA, insan, Leptospira spp, leptospirosis, Mikroaglütinasyon Testi, Real–Time PCR, sığır, Cattle, ELISA, human, Leptospira spp, leptospirosis, Microagglutination test, Real–Time PCR
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sığırlarda ve Risk Grubundaki İnsanlarda Seroloji ve Moleküler Yöntemlerle Leptospira Enfeksiyonlarının Araştırılması Amaç: Erzurum'da sığır ve insan leptospirozunun ve etkenlerinin serolojik ve moleküler prevalanslarının prospektif olarak araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Nisan-temmuz ve eylül-aralık olmak üzere iki dönemde Erzurum Et ve Süt Kurumu mezbahasında kesime gelen 289 hayvandan serum ve böbrek numunesi alındı. İnsanlardan ise çiftçi, veteriner hekim ve kasaplardan oluşan risk altındaki meslek sahiplerinden ve risk dışındaki ev hanımı ve ofis çalışanlarından 100'er adet olmak üzere toplam 200 serum örneği alınmıştır. Sığır kan serumu örneklerinde Leptospira antikorları mikroaglütinasyon testiyle, böbrek örneklerinde leptospira DNA'sı Real–Time PCR yöntemiyle ve insan kan serumu örneklerinde leptospira antikorları mikroaglütinasyon testi ve ELİSA yöntemleriyle araştırıldı. Bulgular: Erzurum ve ilçelerindeki çiftliklerde yetiştirilen sığırlardan alınan kan serum örneklerinde mikroskobik aglütinasyon testi ve PCR pozitifliği sadece dişi sığırlardan elde edilmiştir. Sığırlarda mikroaglütinasyon test pozitifliği bahar döneminde üç ve güz döneminde 10 olmak üzere toplam 13(%4.5); PCR pozitifliği ise sadece güz dönemimde 2(%0.7) sığırda tespit edilmiştir. Leptospira serovarlarının 10 (76.9%)'u Leptospira interrogans (6 Hardjo, 2 Bratislava, 1 Pomana ve 1 Icterohaemorrhagiae) ve 3(%23.1)'ü de Leptospira kirschneri (hepsi Dadas) türüne aitti. Leptospira IgG antikor pozitifliği güz döneminde bahar dönemine göre istatistiksel olarak düşük düzeyde anlamlı yükseklik gösterdi. İnsanlarda MAT ile risk ve kontrol gruplarında iki Leptospira interrogans icterohaemorrhagiae ve bir Leptospira hebdomadis ve bir Leptospira kirschneri olmak üzere üç farklı suş tespit edilmiştir. ELISA ile risk grubunda 14 (%14.0) ve kontrol grubunda 18 (%18.0) olguda antikor pozitifliği tespit edilmiştir. İnsanlarda leptospira IgG antikor pozitifliği, risk grubu ile normal popülasyon; cinsiyetler ve yaş grupları arasında anlamlı bir fark göstermemiştir. Sonuç: Erzurum'da sığırların Leptospira spp. seroprevalansı nispeten yüksek olsa da aktif enfeksiyon prevalansı düşük sayılacak orandadır. Erzurum'da normal popülasyondaki insanların leptospiralarla karşılaşma riski risk grubundaki kişiler kadar yüksektir.
Özet (Çeviri)
Investigation of Leptospira Infections by Serology and Molecular Methods in Cattle and Humans at Risk Group Aim: It was aimed at prospectively investigating the serological and molecular prevalences of bovine and human leptospirosis and its causative agents in Erzurum. Material and Method: Serum and kidney samples were taken from 289 animals slaughtered in Erzurum Meat and Milk Institution slaughterhouse in two periods, April-July and September-December. A total of 200 serum samples were taken from humans, 100 each from professionals at risk consisting of farmers, veterinarians and butchers, and housewives and office workers outside the risk. Leptospira antibodies were investigated in bovine blood serum samples by microagglutination test, leptospira DNA in kidney samples by Real–Time PCR method, and leptospira antibodies in human blood serum samples by microagglutination test and ELISA methods. Results: Microscopic agglutination test and PCR positivity in blood serum samples taken from cattle raised on farms in Erzurum and its districts were obtained only from female cattle. Microscopic agglutination test positivity was detected in three cattle in the spring and 10 in the fall, for a total of 13 (4.5%); PCR positivity was detected only in two (0.7%) cattle in the fall semester. Of the Leptospira serovars, 10 (76.9%) belonged to Leptospira interrogans (6 Hardjo, 2 Bratislava, 1 Pomana and 1 icterohaemorrhagiae) and 3 (23.1%) belonged to Leptospira kirschneri (all Dadas). Leptospira IgG antibody positivity showed a statistically low level of significance in the fall period compared to the spring period. Three different strains, two Leptospira interrogans icterohaemorrhagiae, one Leptospira hebdomadis, and one Leptospira kirschneri, were identified in humans with MAT in risk and control groups. By ELISA, 14 (14.0%) antibody positivity in the risk group and 18 (18.0%) in the control group was detected. Leptospira IgG antibody positivity in humans, a normal population with a risk group, did not show a significant difference between genders and age groups. Conclusion: Although the seroprevalence of Leptospira spp. in cattle is relatively high in Erzurum, the prevalence of active infection is low. In Erzurum, the risk of encountering leptospires in the normal population is as high as the people in the risk group.