Brucella ve alfa-proteobacterıa grubuna ait bazı bakteri cinsleri arasındaki serolojik çapraz reaksiyonların brusellozun serolojik tanısında potansiyel uygulanabirliği yönünden araştırılması
Evaluation of usage serological cross-reactivities between brucella and some bacterial genera of alpha-proteobacteria in serologic diagnosis of brucellosis
- Tez No: 471471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL ERDENLİĞ GÜRBİLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Brucella, serological cross-reactivities, alpha-Proteobacteria
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bruselloz insanlarda ve hayvanlarda ciddi enfeksiyon yapan, insanlarda kamu sağlığını tehdit eden ve hayvancılık endüstrisine ekonomik anlamda ciddi zararlar veren bir zoonozdur. Hastalığın teşhisinde kültüre göre daha çabuk ve pratik olan serolojik testler yaygın olarak kullanılmaktadır. Serolojik testlerde kullanılan antijen, virulensi yüksek Brucella suşlarından hazırlanmaktadır. Bu durumda Brucella ile immünolojik çapraz reaksiyon veren ve virulensi insanlar için çok düşük olan suşların antijen üretiminde kullanılması cazip bir yaklaşım olacaktır. Dolayısıyla bu çalışmada, Brucella suşları ile filogenetik olarak yakınlığı bulunan ve virulensi Brucella bakterilerinden çok daha az olan, normalde saprofit olarak değerlendirilen Ochrobactrum anthropi gibi fırsatçı patojen olan alfa–Proteobacteria sınıfına ait 3 ayrı bakteri türünün (O. anthropi, O. intermedium, Rhizobium tropici) Brucella antijeni yerine kullanılıp kullanılamayacağı araştırıldı. Sonuç olarak, sığır ve insan brusellozu açısından test edilen antijenlerin hiçbiri kabul edilebilir seviyede bir sensitivite ve spesifisite göstermediler. Bu türlerde negatif serumları yüksek reaksiyon göstermelerine bağlı olarak eşik değeri çoğu zaman pozitif kontrol ortalamasının üstüne çıktığından % 100 bir spesifisite ve 0 ve 0'a yakın bir sensitivite gösterdiler. Çalışmada sadece rough bir tür olan ve dolayısıyla S-LPS yerine R-LPS taşıyan, O-polisakkariti ya indirgenmiş ya da tamamen olmayan O.intermedium antijeni ile ve sadece koyun ve köpekte kısmen kabul edilebilir sınırlarda bir tanısal performans alınmıştır. Çalışmada alınan tüm sonuçlar dikkate alındığında Proteobakterilerin α-2 alt grubunda yer alan mikroorganizmaların brusellozun serolojik tanısında birtakım çapraz reaksiyonlara neden olabileceği ve bu durumun yanlış pozitiflik yaratabileceği akılda tutulmalıdır.Öte yandan bu grup bakterilerden hazırlanan daha saf antijenlerin, B.canis ve B.ovis infeksiyonlarında kullanılma potansiyelini artırabileceği ve bu yönde yapılacak çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Anahtar Kelime: Brucella, serolojik çapraz reaksiyonlar, alfa-Proteobacteria
Özet (Çeviri)
Brusellosis is an important zoonosis that cause serious infections in man and animals. This infection constitutes a risk for public health and big economical losses in animal industry. Serological tests have been intensively used for serologic diagnosis of the disease because of being quicker and more practical than culturing of the causative organism. Antigens used in serological tests are prepared from virulent Brucella strains. In this regard, to use antigens prepared from bacterial strains that are not virulent for human and show immunological cross reaction with Brucella will be a desired approach. These organisms have much lower virulence than Brucella and generally they are considered as saphrophytic and some of them are oppurtunistic pathogen like O.anthropi. For this reason, in this study, we planned to search the possibility of usage of antigens prepared from three bacterial species of alpha-Proteobacteria (Ochrobactrum anthropi, O. intermedium, Rhizobium tropici) which are filogenetically close to Brucella. As conclusion, none of the antigens yielded acceptable sensitivity and specificity for cattle and human brucellosis. In these species, the mean of negative controls were even higher than those of positive controls. Therefore, the valuue of cuttoff were higher and this resulted in very low sensitivity that approached 0 or near zero and 100% specificity. In the study, only sheep and dogs sera against O.intermedium, which are a rough species and carry R-LPS instead of S-LPS showed diagnostic performance in acceptable ranges.When considering all the results of the study, it was thought that some members of alpha Proteobacteria might cause cross reaction in the serologic diagnosis of brucellosis and cause false positive reactions and this should be remembered when evaluating the results. On the other hand, pure antigens from O.intermedium might have the potential to be used in B.ovis and B.canis infections and it was thought that the future works in this field might be needed.