Ordu ilinde yaşayan çocuklarda bruksizmin klinik olarak değerlendirilmesi ve etiyolojik faktörler ile ilişkisinin incelenmesi
Clinical evaluation of bruxism in children living in ordu province and its relationship with etiological factors
  1. Tez No: 801813
  2. Yazar: FATMANUR IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL BELDÜZ KARA
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bruksizm, çocuk hasta, bruksizm etiyolojisi, Bruxism, paediatric patient, etiology of bruxism
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 5-14 yaş aralığındaki çocuklarda diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlığının teşhis edilerek, neden olan etiyolojik faktörlerin ve klinik belirtilerin ortaya konması bu sayede koruyucu-önleyici uygulamalara katkıda bulunulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, T.C. Ordu Üniversitesi Pedodonti Anabilim dalına rutin dental muayeneleri için başvuran 5-14 yaş arası çocuk hastalardan 128'i bruksizm alışkanlığı olan ve 200'ü bruksizm alışkanlığı olmayan toplam 328 hasta dahil edilmiştir. Tanıda, Amerikan Uyku Tıbbi Akademisi'nin teşhis kriterleri izlenmiştir. Hastalara anamnestik bilgileri içeren 4 soru, klinik bulguları içeren 13 soru ve ebeveynlere yönelik 12 soru olmak üzere toplam 29 sorudan oluşan anket formu uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan hastalardan bruksizmi olanların %71'inin karışık dişlenme döneminde olduğu görülmüştür. Cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Çalışmamızda; alerji, hiperaktivite, bağırsak paraziti gibi sistemik durumların bruksizm ile ilişkili olabileceği saptanmıştır. Postür bozuklukları, yüz profili, temporomandibular eklem bozuklukları (TME sesleri, ağız açmada ağrı, palpasyonda kas ve eklem ağrısı, laterotruziv hareketlerde ağrı), diş aşınmaları, okluzal bozukluklar, ağız solunumu gibi klinik bulguların bruksizmi olan hastalarda anlamlı düzeyde yüksek görüldüğü tespit edilmiştir. Bruksizmin, uyku düzen bozuklukları ve stresli yaşam koşulları gibi durumlarla ilişkili olduğu bulunmuştur. Sonuçlar: Çocuklarda bruksizm prevelansı azımsanmayacak derecede yüksektir. Pedodontistlerin, bruksizmin klinik semptom ve bulgularına hâkim olarak ebeveynleri doğru yönlendirmeleri önemlidir. Çocuklarda bruksizmin tedavisi sınırlıdır ve semptomları hafifletmeye yöneliktir; dolayısıyla etiyolojinin saptanması ve ona yönelik tedavinin uygulanması daha etkili bir çözüm yolu sunabilir. Bruksizmin etiyolojisi multifaktöriyel olması nedeniyle multidisipliner bir yaklaşım gerektirir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to diagnose the habit of clenching and grinding in children betweeen the ages of 5-14 years, to reveal the etiological factors and clinical symptoms, and thus to contribute to preventive practices. Materials and Methods: A total of 328 patients, including 128 patients with bruxism habit and 200 patients without bruxism habit, were included in our study among children aged 5-14 years who presented to the Department of Pedodontics of Ordu University for routine dental examinations. Diagnostic criteria of the American Academy of Sleep Medicine were followed. A questionnaire from consisting of a total of 29 questions, including 4 questions containing anamnestic information, 13 questions containing clinical findings and 12 questions for parents, was applied to the patients. Results: It was observed that %71 of the patients with bruxism were in the mixed dentition period. No significant difference was found in terms of gender. In our study, it was found that systemic conditions such as allergy, hyperactivity and intestinal parasites may be associated with bruxism. Clinical findings such as posture disorders, facial profile, temporomandibular joint disorders (TMJ sounds, pain in mouth opening, muscle and joint pain in palpation, pain in laterotrusive movements), tooth abrasions, occlusal disorders, mouth breathing were found to be significantly higher in patients with bruxism. Bruxism was found to be associated with conditions such as sleep disorders and stressful living conditions. Conclusions: The prevalence of bruxism in children is considerably high. It is important for pedodontists to guide parents correctly by being aware of clinical symptoms and signs of bruxism. Treatment of bruxism in children is limited and aimed at alleviating the symptoms; therefore, determining the etiology and applying the treatment accordingly may provide a more effective solution. Since the etiology of bruxism is multifactorial, it requires a multidisiplinary approach.