Kliniğimizde histeroskopik uterin septum rezeksiyonu yapılan hastaların gebelik sonuçlarının değerlendirilmesi
The evaluation of pregnancy outcomes of patients treated with hysteroscopic uterine septum resection in univercity clinic
  1. Tez No: 801812
  2. Yazar: ŞEYMA ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ACAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertilite, habitüel abortus, uterin septum, histeroskopi, Infertility, Habitual abortion, Uterine septum, Histeroscopy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Kliniğimizde Histeroskopik Uterin Septum Rezeksiyonu Yapılan Hastaların Gebelik Sonuçlarının Değerlendirilmesi Amaç: Tekrarlayan gebelik kaybı öyküsü ve infertilite(primer ve sekonder) nedeni ile histeroskopik uterin septum rezeksiyonu yapılan hastaların verileri retrospektif olarak incelenmiştir.Çalışmada operasyon sonrası gebelik sonuçlarının verileri değerlendirilerek işlemin gebelik ve gebelik sonuçları üzereindeki etkisinin bulunması amaçlanmaktadır. Materyal ve Metod: Çalışmamızda Ocak2018-Ocak2022 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde septat uterus endikasyonu ile opere edilen 72 hasta incelendi.Hastaların hastane sistemi üzerinden hsg raporu, ameliyat notu, epikrizleri ve poliklinik kayıtları incelendi.Tüm hastalar , hastane sistemi üzerinden telefon bilgilerine ulaşılarak arandı. Hastaların septum tanıları HSG, ultrason ve MRG ile koyuldu. Hastaların 58 tanesine laporoskopi eşliğinde histeroskopi yapıldı. Bulgular: Septum rezeksiyonu sonrası hastaların doğum verileri incelendiğinde; çalışmaya alınan tüm hastalar içinde septum rezeksiyonu öncesi canlı doğum % 13.8 iken rezeksiyon sonrasında bu oran %45.8 e yükselmiştir.İşlem sonrası gebelik oranı %72,22 bulunmuştur.Olguların %27,78'i gebelik yaşamamıştır.Tüm hastalar içinde abortus oranı işlem öncesinde %55.5 iken sonrasında %23.6 ya gerilemiştir. Ayrıca, katılımcıların %33,33'ü term doğum yapmıştır. Sonuç: Histeroskopik uterin septum rezeksiyonu kolay uygulanabilir ve etkinliği yüksek bir yöntemdir. Operasyon sonuçları oldukça başarılıdır. Histeroskopik septum rezeksiyonu habitüel abortus ve infertilite öyküsü olan hastalarda canlı doğum oranlarını artırır ve abortus oranlarını düşürür.Gebelik başarısında ve canlı doğumda septum cerrahisinin izole başarısını değerlendirebilmek için izlem tedavisi ve cerrahi yapılan grupların karşılaştırıldığı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of Pregnancy Outcomes of Patients Treated with Hysteroscopic Uterine Septum Resection in Univercity Clinic Objective: The data of patients who underwent hysteroscopic uterine septum resection due to recurrent pregnancy loss and infertility (primary and secondary) were retrospectively analyzed.The aim of this study is to evaluate the effect of the procedure on pregnancy anc pregnancy outcomes by evaluating the data of the postoperative pregnancy outcomes. Materials Methods:In study, 72 patients who were operated with the indication of septate uterus at the depatment of Gynecology and Obstetrics of Necmettin Erbakan University Meram Faculty of Medicine Hospital between January 2018 and January 2022 were evaluated. The patients' hysterosalpingography (HSG) report, surgery notes, epicrisis and polyclinic records were examined through the hospital system. All patients were phoned from phone number retracted from hospital system. The Diagnosis of Septum was made with HSG, ultrasound and magnetic resonans imaging (MRI). 58 patients were operated with laparoscopy guided hysteroscopy. Results: When the birth data of the patients after septum resection were examined; Among all patients included in the study, live birth was 13.8% before septum resection, while this rate increased to 45.8% after resection(p=.0001). The pregnancy rate after the procedure was found to be 72.22%. The abortion rate among all patients was 55.5% before the procedure and decreased to 23.6% after the procedure (p=.0001). In addition, 33.33% of the participants had term births. Conclusion: Hysteroscopic uterine septum resection is an easy-to-apply and highly effective method. The results of the operation are quite successful. Hysteroscopic septum resection increases live birth rates and decreases abortion rates in patients with a history of habitual abortion and infertility. In order to evaluate the isolated success of septum surgery in pregnancy success and live birth, there is a need for prospective studies comparing follow-up treatment and surgical groups.