Individual and algorithmic filtering in social media: Practices and literacy of users
Sosyal medyada bireysel ve algoritmik filtreleme: Kullanıcıların pratikleri ve okuryazarlıkları
- Tez No: 801817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ÇEVİKEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, filtreleme, kişiselleştirme, algoritma, filtre balonu, yankı odası, dijital gözetim, mahremiyet, social media, filtering, personalization, algorithm, filter bubble, echo chamber, digital surveillance, privacy
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
2000'li yılların başından itibaren hayatımıza giren ve kullanıcı sayısına paralel olarak toplumsal önemi de artmakta olan sosyal medya platformları, kullanıcılarına çok geniş bir çeşitlilikte içerik üretme ve tüketme imkanı sunmaktadır. Kullanıcılar, bu platformlarda kendileri farklı formatlarda içerik üretip paylaşabildikleri gibi, sayıları milyarları bulan başka kullanıcılarla dünyanın neresinde olursa olsun bağlantı kurabilmekte ve onların üretmiş olduğu içerikleri takip edip tüketebilmektedirler. Bu anlamda çift yönlü bir iletişim imkanı sunan sosyal medya platformları üzerinden tüketilebilecek içerik, potansiyel olarak oldukça geniş görsel, işitsel, kültürel, sosyal, politik, ideolojik çeşitlilik ve zenginlik arz etmektedir. Ancak pratikte kullanıcıların bu potansiyel çeşitlilik ve zenginlikten her zaman tam anlamıyla yararlan(a)madıkları görülmektedir. Zira sosyal medya platformlarında erişebilir olan içerik, kullanıcılara, sosyal medya algoritmaları tarafından, her bir kullanıcının geçmiş deneyimleri, beğenileri, ilgi alanları ve platform kullanım pratikleri gözlemlenerek bunlara uygun şekilde filtrelenerek sunulmaktadır. Algoritmik filtrelemenin yanı sıra, kullanıcılar kendileri de, hem içerik üretirken hem de tüketirken paylaşmaktan imtina ettikleri içerikler ile takip ettikleri ya da etmedikleri hesaplar üzerinden bir tür filtreleme/kişiselleştirme yapmaktadırlar. Tüm bu filtrelemeler, daha iyi ve kişiselleştirilmiş bir sosyal medya deneyimi için hiç kuşkusuz gerekli ve faydalı olmakla birlikte, birtakım riskleri de beraberinde getirmektedir. Sosyal medyadaki istemli/bilinçli ya da istemsiz/bilinçsiz kişiselleştirme pratikleri, kullanıcıları“filtre balonları”na ya da“yankı odaları”na hapsetmekte; kullanıcılar yalnızca kendi görüş ve beğenilerine uygun içerikleri tüketmekte, bunun dışındaki içeriklerden mahrum kalmakta ya da bırakılmaktadır. Böylece kullanıcılar, belli görüş ya da inanışların tekrarlanarak güçlendiği homojen ve kapalı gruplara giderek daha fazla hapsolmakta; karşıt ya da farklı görüş ve inanışlardan yalıtılmaktadır. Algoritmik filtrelemenin temel kaynağını oluşturan kişisel verilerin sosyal medya platformları aracılığıyla kesintisiz olarak gözetlenmesi ise kullanıcılar açısından dijital mahremiyet kaygısını da beraberinde getirmektedir. Bu araştırma, sosyal medya kullanıcılarının farklı sosyal medya platformlarını kullanma biçimlerini konu almakta; bu platformlardaki filtreleme/kişiselleştirme pratiklerinin mevcut ve olası etkilerini filtre balonu, yankı odası, homofili, eşik bekçiliği, dijital gözetim ve mahremiyet kavramları üzerinden tartışmayı amaçlamaktadır. Araştırma bu amaçla, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yardımıyla sosyal medya kullanıcılarının konuyla ilgili görüş ve tutumlarını sorgulamaktadır. Araştırmanın örneklemi, bir devlet üniversitesi ile bir özel üniversitenin medya ve iletişim ile ilgili lisansüstü programlarında okuyan öğrencilerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social networking sites, which have entered our lives since the beginning of the 2000s and whose social importance is increasing in parallel with the number of users, offer their users the opportunity to produce and consume a wide variety of content. Users can create and share content in different formats on these platforms, as well as connect with billions of other users wherever they are in the world and follow and consume the content they produce. In this sense, the content that can be consumed through social media platforms that offer a two-way communication opportunity potentially presents a wide range of visual, audio, cultural, social, political, ideological diversity, and richness. However, in practice, it is seen that users do not / cannot always fully benefit from this potential diversity and richness, because the content accessible on social media platforms is provided to users filtered by social media algorithms that observe each user's past experiences, likes, interests and platform usage practices. In addition to algorithmic filtering, users also perform a kind of filtering/personalization through the content they refrain from sharing and the accounts they follow or do not follow while they produce or consume content. While all these filters are undoubtedly necessary and beneficial for a better and personalized social media experience, they also bring some risks. Voluntary/conscious or involuntary/unconscious personalization practices in social media trap users in“filter bubbles”or“echo chambers”; users only consume content suitable for their own views and tastes and are devoid or deprived of other content. Thus, users are increasingly trapped in homogeneous and closed groups where certain views or beliefs are strengthened by repetition; are isolated from opposing or different opinions and beliefs. Uninterrupted monitoring of personal data, which is the main source of algorithmic filtering, through social media platforms also brings digital privacy concerns for users. This research takes into consideration the way social media users use different social media platforms and aims to discuss the current and potential effects of filtering/personalization practices on these platforms through the concepts of filter bubble, echo chamber, homophily, gatekeeping, digital surveillance and privacy. For this purpose, the research questions the opinions and attitudes of social media users on the subject with the help of semi-structured in-depth interviews. The sample of the study consists of students studying in media and communication graduate programs of a state university and a private university.