Examining the attitudes of Turkish adults towards Syrian children from the perspectives of intergroup contact theory and social identity theory
Türk vatandaşı yetişkinlerin Suriyeli çocuklara yönelik tutumlarının gruplar arası temas kuramı ve sosyal kimlik kuramı açısından incelenmesi
- Tez No: 801824
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUZAN CEYLAN BATUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Psychology, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriyeli Çocuklar, Tutumlar, İçgrup Yanlılığı, Gruplararası Temas Kuramı, Sosyal Kimlik Kuramı, Syrian Children, Attitudes, In-group Favoritism, Intergroup Contact Theory, Social Identity Theory
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez araştırması, Türkiyeli yetişkinlerinin Suriyeli çocuklara yönelik tutumlarını ve bu tutumları etkileyen çeşitli değişkenleri Gruplar Arası Temas Kuramı ve Sosyal Kimlik Kuramı çerçevesinde incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmalar, Suriyeli çocuklara yönelik olumsuz tutumların Suriyeli çocukların maruz kaldığı olumsuz koşullardan biri olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma hipotezleri, 254 katılımcı (185 Kadın, 61 Erkek, Ort.yaş= 28.04) ile çeşitli ölçeklerden oluşan bir online anket üzerinden test edilmiştir. Sonuçlar, ödülü elde etmek için Türk bir çocuk daha fazla çaba sarf ettiğinde, Türk yetişkinlerinin ödülü hakçalık prensibine göre dağıtma ve bunu haklı bulmaya eğilim gösterdiklerini ortaya koymuştur. Ancak, Suriyeli bir çocuk ödülü elde etmek için daha fazla çaba sarf ettiğinde, Türk yetişkinlerin ödülü eşitlik prensibine göre dağıtma ve bunu haklı bulma eğilimi gösterdikleri görülmüştür. Ayrıca, sosyal mesafe (Suriyeliler ile sosyal temas kurmaya daha fazla istekli olma), (olumlu) duygular, (daha yüksek) dindarlık ve ebeveynlik (çocuk sahibi olma) Suriyeli çocuklara yönelik tutumlar ile pozitif olarak ilişkiliyken; (daha fazla) Suriyeli mülteciye maruz kalma ve (daha yüksek) gelir ise Suriyeli çocuklara yönelik tutumlar ile ile negatif olarak ilişkili bulunmuştur. Son olarak, gruba bağlılık değişkeni ile Suriyeli çocuklara yönelik olumsuz tutumlar arasında pozitif bir korelasyon olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis research aims to examine the attitudes of Turkish adults towards Syrian children and the variables influencing these attitudes within the framework of the Intergroup Contact Theory and Social Identity Theory. Studies have revealed that negative attitudes towards Syrian children are one of negative conditions to which Syrian children are exposed. The research hypotheses were tested with 254 participants (185 Female, 61 Male, Mage =28.04) through an online survey consisting of various scales. Results revealed that when a Turkish child exerts more effort to obtain the reward, Turkish adults tend to and consider it fair to distribute the reward based on the principle of equity. However, when a Syrian child exerts more effort to obtain the reward, they tend to and consider it fair to distribute the reward based on the principle of equality. In addition, social distance (more willingness to engage with Syrians through a variety of means), (positive) emotions toward refugee children, (higher) religiosity and parenthood (having a child) were positively associated; while (more) exposure to Syrian refugees and (higher) income were negatively associated with attitudes toward refugee children. Finally, group attachment was positively correlated with negative attitudes toward Syrian refugee children.