Kur'an kurslarındaki yetişkin kadın öğrencilerin dua davranışları (Kırıkkale örneği)
Prayer behaviors of women studying in Qur'ān courses (The case of Kırıkkale)
  1. Tez No: 801869
  2. Yazar: ELİF SİLSÜPÜR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATIMA ZEYNEP BELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, Kur'an Kursları, Yetişkin, Dua, Davranış, Psychology of Religion, Qur'ān Courses, Adult, Prayer, Behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Kur'an kursları yaygın din eğitimi kurumları olarak Kur'an okunması, öğrenilmesi ve dinî konuların pekiştirilmesinde yetişkin bireylerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ayrıca Kur'an kurslarının, kurslara devam eden öğrencilerin manevi hayatlarını şekillendirmesinde olumlu katkıları bulunmaktadır. Bu araştırmanın amacı, yetişkin kadınlar bağlamında önemli bir öğrenci potansiyeline sahip, yaygın din eğitimi kurumu olan Kur'an kursunda öğrenim gören yetişkin kadın öğrencilerin dua davranışlarını ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji (olgubilim) deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanması için yarı yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmanın verileri amaçlı örnekleme yöntemine uygun olarak 2021-2022 eğitim-öğretim döneminde Kırıkkale ili merkezde Kırıkkale İl Müftülüğüne bağlı 7 Kur'an kursunda öğrenim gören yaşları 25-57 arası değişen 30 yetişkin kadın öğrencinin görüşme sorularına verdikleri cevaplardan oluşmuştur. Elde edilen verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin sonucunda, kurslara devam eden kadınlar, dua ederek Allah ile iletişim içinde olduklarına inanmaktadır. Allah'a güvenme, sığınma ve bağlılık ile manevi iyi oluşlarına duanın faydası bulunmaktadır. Katılımcılar dua ederek kendilerini daha güçlü ve güven içinde, rahatlamış hissettiklerini belirtmektedir. Katılımcılar, yetişkinlik dönemlerindeki dua davranışlarına katkı sağladığı düşünülen ilk dua deneyimlerini önemli görmektedir. Kur'an kurslarında öğrenim gören kadın öğrencilerin karşılaştıkları problemlerde, yaşadıkları sıkıntılarda başa çıkma yöntemi olarak duaya başvurdukları görülmüştür. Dua etmenin bireysel ve sosyal yönden olumlu tesirleri olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca katılımcılar, duanın hastalıkları iyileştirici yönü olduğuna ve yaşamlarının da dua ile düzene girdiğine inanmaktadır. Katılımcılar günlük hayatlarının dua ile şekillendiğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
As prevalent religious education institutions, Qur'ān courses fulfill the needs of adults in reading and learning the Qur'ān and reinforcing religious subjects. In addition, Qur'ān courses have positive contributions in shaping the spiritual lives of students who attend the courses. The aim of this research is to reveal the prayer behaviors of adult female students studying in Qur'ān courses, which have an important student potential in the context of adult women. Phenomenology, one of the qualitative research designs, was used in the study. A semi-structured interview form was prepared for data collection. In accordance with the purposeful sampling method, the data of the research consisted of the answers given to the interview questions of 30 adult female students aged 25-57, who were studying in seven Qur'ān courses affiliated to Kırıkkale Provincial Muftiate in the 2021-2022 academic year. Content analysis was used in the analysis of the obtained data. As a result of the data obtained in the research, women who attended the courses stated that they were in communication with Allah by praying. Participants state that by praying, they feel stronger, more confident and relieved. Participants consider their first prayer experience important, which is contribute to prayer behaviors in adulthood. It has been observed that female students studying in Qur'ān courses resort to prayer as a way of coping with the problems they encounter and the troubles they experince. In addition, the participants believe that prayer has a healing aspect and that their lives are in order with prayer. Participants stated that their daily lives were shaped by prayer.