İşitme kayıplı çocuğa sahip olmanın aile işlevlerine etkisinin araştırılması
Research of the effects that having a child with hearing LOSS on family functions
  1. Tez No: 801902
  2. Yazar: AYŞE KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT YÖNDEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme kaybı, işitme cihazı, koklear implant, aile işlevleri, Hearing loss, hearing aid, cochlear implant, family functions
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Aileye yeni bir çocuğun katılmasını beklemek oldukça heyecanlı bir süreçtir. Yeni birinin katılımıyla aile bireylerinin özellikle anne ve babaların yaşantılarında, rollerinde, davranışlarında, sorumluluklarında ve diğer işlevlerinde farklılıklar meydana gelebilmektedir. Ancak çocuklarında işitme kaybı tanılanırsa durum daha da farklılaşmaktadır. Yapılan birçok çalışmada ebeveynlerin tanılanmadan sonra şaşkınlıkları, durumu kabul etmekte zorlandıkları ve kaygılandıkları ifade edilmektedir. Bu sebeplerden ötürü aile işlevlerinde sağlıklı ya da sağlıksız boyutlar gelişmektedir. Çalışmamızda işitme kayıplı çocuğa sahip ailelerin işlevlerine etkide bulunan değişkenlerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ailelere Kişisel Bilgi Formu ve altmış maddeden oluşan Aile Değerlendirme Ölçeği (ADÖ) verilmiştir. Elde edilen bulgulara göre ADÖ' nün alt boyutlarından olan problem çözme boyutu katılımcıların yaşına, çalışma durumuna göre incelendiğinde istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Gereken ilgiyi gösterme boyutu katılımcıların mesleklerine, gelir düzeylerine ve çocukların işitme yaşına göre incelendiğinde farklar anlamlı bulunmuştur. Problem çözme, iletişim, roller ve genel işlevler alt boyutları çocukların yaşına göre incelendiğinde farklar anlamlı bulunmuştur. Problem çözme, iletişim ve roller alt boyutları çocukların özel eğitim aldığı süreye göre incelendiğinde alt boyut puan ortalamaları arasındaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. ADÖ' nün alt boyutları katılımcıların eğitimi durumu, ailelerinde işitme kayıplı başka birinin varlığı ve işitme kaybının erken ya da geç tanılanmasına göre incelendiğinde alt boyut puan ortalamaları arasındaki farkın anlamsız olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Waiting for a new child to join the family is a very exciting process. With the participation of a new person, differences may occur in the lives, roles, behaviors, responsibilities and other functions of family members, especially mothers and fathers. However, the situation becomes more different if hearing loss is diagnosed in children. In many studies, it is stated that parents are confused, have difficulty in accepting the situation and worry after the diagnosis. For these reasons, healthy or unhealthy dimensions develop in family functions. In our study, it is aimed to examine the variables that affect the functions of families with children who has hearing loss. The families were given the Personal Information Form and the Family Evaluation Scale (FAS), which consists of sixty items. According to the findings, the problem solving dimension, which is one of the sub-dimensions of FAD, was found to be statistically significant when examined according to the age of the participants, their working status and whether the children had other illnesses. The dimension of showing the necessary attention was found to be statistically significant when the participants were examined according to their occupation, income level and the age of hearing loss diagnosis of children. When the sub-dimensions of problem solving, communication, roles and general functions were examined according to the age of the children and the week of birth, it was found to be statistically significant. When the sub-dimensions of problem solving, communication and roles were examined according to the time the children received special education, it was found to be statistically significant. When the sub-dimensions of FAD were examined according to the education level of the participants, the presence of another person with hearing loss in their family, and the early or late diagnosis of hearing loss, no statistically significant results were found.