0-3 yaş işitme kayıplı çocuğa sahip ebeveynler ile eğitim sürecine katılan profesyonellerin sürece ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of the opinions of the parents of 0-3 years old child with hearing loss and the professionals attending the education process
- Tez No: 772326
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜRGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İşitme kayıplı çocuklar, erken müdahale, aile eğitimi, Children with hearing loss, early intervention, family education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşitme Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırmada, erken müdahale sürecinde eğitim alan 0-3 yaş işitme kayıplı çocuğu olan ebeveynler ile çocuğa ve ailesine eğitim sunan öğretmenler ve odyologların sürece ilişkin görüşleri incelenmiştir. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji olarak desenlenmiştir. Araştırmanın katılımcılarını; 0-3 yaş aralığında işitme kayıplı çocuğu olan ve ilgili süreçte eğitim alan sekiz ebeveyn ve onlara eğitim sunan on öğretmen ile üç odyolog oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı-yapılandırılmış görüşmeler, araştırmacı günlüğü, belgeler ve katılımcı bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Veriler tümevarım analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretmen ve odyologlar ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda eğitim öncesi hazırlıklar, eğitim yürütme süreci ve niteliği artırmaya yönelik önerilere ilişkin bulgulara erişilmiştir. Ebeveyn görüşlerinden ise eğitim öncesi beklentiler, eğitim süreci ve niteliği artırmaya yönelik öneriler temalarından oluşan bulgular elde edilmiştir. Bu doğrultuda öğretmenler ve odyologların hem kendi içlerinde hem de meslek grupları arasında, eğitimi doğrudan çocuk ile sürdürme veya aile eğitimi olarak sürdürme şeklinde uygulama farklılıkları olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın 0-3 yaş işitme kayıplı çocukların erken müdahale basamağında yararlandıkları eğitim uygulamalarının genel bir görüntüsünü çizmesi ve uygulamadaki gereksinimleri işaret etmesi açısından alana katkı sunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the opinions of parents with a 0-3 year old child with hearing loss and teachers and audiologists who provide education to the child and his family who received education in the early intervention process, were examined. The research was designed as phenomenology, one of the qualitative research methods. The participants of the study consist of eight parents who have children with hearing loss between the ages of 0-3 and who received training in the relevant process, ten teachers who provided them with training, and three audiologists. The data of the study were collected using semistructured interviews, researcher diary, documents and participant information form. The data were analyzed by inductive analysis method. As a result of the interviews with the teachers and audiologists, the findings related to the pre-training preparations, the training process and the suggestions to increase the quality were reached. Findings consisting of the themes of pre-educational expectations, educational process and suggestions to increase quality were obtained from the parents' opinions. In this direction, it has been determined that there are practice differences between teachers and audiologists, both within themselves and between professional groups, such as continuing education directly with the child or continuing it as family education. It is thought that the research can contribute to the field in terms of drawing a general view of the educational practices that 0-3 years old children with hearing loss benefit from in the early intervention step and pointing out the needs in practice.