Negotiation with neoliberalism: The mining industry in Tunçbilek underground mine, Türkiye
Neoliberalizm ile müzakere: Madencilik endüstrisi Tunçbilek yeraltı madeni, Türkiye
- Tez No: 801969
- Danışmanlar: PROF. DR. HEDİYE SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Müzakere, İşçilik Süreçleri, Çalışma Ahlakı ve Çalışma Sosyolojisi, Neoliberalism, Negotiation, Labor Processes, Work Ethic and Work Sociology
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu tez çalışması, geleneksel işçiliğin yoğun olarak yaşandığı yer altı kömür madenlerinin neoliberalizm ile ilişkiselliğini değerlendirip çalışma sosyolojisi kapsamında anlamayı amaçlamaktadır. Tezin iki temel varsayımı vardır. Birincisi, neoliberalizmin yeraltı madenciliği özelinde yaşadığı müzakerelere odaklanmaktadır. Yer altı kömür madenciliğinde işçi refahı ve İSG alanında yapılan iyileştirmeler neoliberalizm ile bir müzakere sürecine işaret etmektedir. Bu tez de söz konusu müzakere sürecinin dinamiklerini incelemektedir. Tezin ikinci varsayımı ise yeni teknolojik gelişmelerin kömür madenciliği gibi geleneksel bir iş kolunda yol açtığı dönüşümde devamlılıklar ve kopuşların bir arada yaşanabileceğidir. Bu varsayımlar doğrultusunda Mart 2022 tarihinde Kütahya Tunçbilek yeraltı kömür madeni ocaklarında 33 kamu ve özel şirket işçisi, yönetim temsilcileri, sendika yetkilileri ve akademisyenlerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Tez bu görüşmelerde elde edilen birincil verilere dayanarak hazırlanmıştır. Yer altı kömür madenciliğinde neoliberalizm ile müzakere süreci ve teknolojik gelişmelerin bu dinamiklerle ilişkiselliği dört başlık altında incelenmiştir.“Emek süreci: İşe alım, bilgi, beceri”,“İşin anlamı, iş ahlakı, verimlilik ve denetim”ve“örgütlenme ve sendikasızlaşma”başlıklarında yapılan tartışmaların ardından son olarak işveren yetkilileri ve işçi temsilcilerinin görüşleri analiz edilmiştir. Son olarak yer altı kömür madenciliğinin nesnel koşullarından dolayı müzakere sürecinde neoliberalizmin tasfiyesinden ziyade bu özgün koşullarda yer altı madenciliği ile karşılıklı etkileşim içinde simbiyotik bir biçimde her iki yapının da kendilerini var ettikleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the relationship between underground coal mines and neoliberalism, where traditional labor is intense, and to understand it within the realm of work sociology. The thesis has two fundamental assumptions. First, it examines the negotiations between underground mining and neoliberalism. In underground coal mining, improvements in worker welfare and occupational safety and health point to a negotiation process with neoliberalism. This thesis examines the dynamics of the contested negotiation process. The second assumption of the thesis is that continuities and discontinuities can coexist in the transformation brought about by new technological developments in a traditional industry such as coal mining. In March 2022, in accordance with these assumptions, in-depth interviews were conducted with 33 public and private company employees, management representatives, union officials, and academics at the underground coal mines of Kütahya-Tunçbilek. The thesis has been written using the primary data collected through these interviews. Under four headings, the negotiation process with neoliberalism in underground coal mining and the relationship between technological advances and these dynamics are examined. Following discussions on“Labor process: Recruitment, knowledge, and skills,”“The meaning of work, work ethic, efficiency, and control,”and“organization and de-unionization,”the views of employer officials and worker representatives were analyzed. Finally, it was argued that both structures; underground mining and neoliberalism exist symbiotically in mutual interaction under the particular conditions of underground coal mining rather than the liquidation of neoliberalism in the negotiation process due to the objective conditions of underground coal mining.