Eğitim sisteminin yeni aktörleri: Koçlar ve danışmanlar İstanbul örneği-2020
New subjects of the education system: Coaches and consultants example of Istanbul-2020
  1. Tez No: 690336
  2. Yazar: ŞÜKRAN GÜZELİŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİRDEVS GÜMÜŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Coaches, Consultants, Education, Guidance, Parents, Children
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tez çalışmasında, çocukların eğitimlerinin planlanması, sürdürülmesi ve belirlenen hedeflere ulaşılması şeklinde özetlenebilecek bir sürecin neden ve sonuçlarına odaklanılmaktadır. Çalışma, kamusal eğitim süreci dışında velilerin çocuklarına ek eğitim desteği sağlamaya dönük süreçlerini, koç ve danışmanların söylem ve yöntemlerini değerlendirmektedir. Dolayısıyla ebeveynler, çocuklar ve koçluk/danışmanlık mesleğini icra eden kişiler bu çalışmanın temel aktörleridir. Bir taraftan tüm bu aktörlerin bir araya gelerek meydana getirdikleri yeni ilişkiler analiz edilmekte, diğer taraftan da her bir aktörün öznelleşme süreci, eylemsel ve söylemsel araçları, duygu ve düşünce izleri takip edilmektedir. Bu izlerin peşine düşerken ilişkilerin oluşmasını sağlayan ailesel, toplumsal, siyasi ve ekonomik yapılar ön planda tutulmaktadır. Bu şekilde, eğitim sisteminin içinde bulunduğu sorunları, velilerin eğitim ve çocuk algısı, danışman/koçların mesleki uzmanlaşma süreçleri, ve çocuklara dair üretilen toplumsal ve kültürel beklentiler analiz edilmetedir. Bu nedenle tez çalışması, sahadaki aktörlerin birbirleriyle olan etkileşimlerine ve ortaya çıkan müzakereye dair değişkenlere odaklanmaktadır. Bu değişkenlerin sabit olmadığını, sürekli dönüştüğü vurgulanmaktadır. Veliler, çocuklar ve koçlar/danışmanlar arasındaki bu müzakerenin şartları sürekli değiştiği gibi, ihtiyaçlar, talepler, yöntemler de sürekli dönüşerek yeniden üretilmektedir. Eğitim sisteminin 1980'lerden bugüne neoliberal politikalarla yapısal bir biçimde dönüşmesi eğitimin bir metalaşmasına katkı sunmuştur. Bu süreçle beraber eğitim piyasaya eklemlenerek birer ticari sektöre dönüşmektedir. Neoliberalizm ile beraber diğer kamusal hizmetlerde görüldüğü gibi eğitim de giderek devletin sağladığı hizmetler dışına çıkmakta ve birey ve ailelerin sorumluluk alanına devredilmektedir. Eğitim birey ve ailelerin yürüteceği, ilgileneceği, ekonomik olarak karşılayacağı bir sisteme dönüşmektedir. Bu nedenle koç ve danışmanları da ticarileşen eğitimin yeni aktörleri olarak değerlendirmek mümkündür. Bu araştırma meslek sosyolojisi, habitus ve kültürel sermaye yaklaşımlarının yanında eğitim ve çocuk sosyolojisi literatürlerinden beslenmektedir. Kavramların sunduğu olanaklarla toplumsal ve kurumsal düzlemlerde eğitim, ebeveyn, çocuk ve koç/danışman kategorileri analiz edilmektedir. Bu kategoriler statik kategorilerden ziyade dinamik kategoriler biçiminde tasarlandığı için analizler bazen belirtilen yaklaşım ve kuramların ötesine taşmaktadır. Özellikle kent hayatının ilişkisel ve etkileşimsel sosyalliği yeni deneyimler ve düşünceler üretmekte, eğitime dair yerleşik algı ve uygulamaların dönüşmesine neden olmaktadır. Dolayısıyla kavramların statik tasarımı değerlendirmeler üretmekte yetersiz kalabilmektedir. Bu araştırmaya göre çocuğa dair tasarlanan eğitim süreçleri velinin tercih ve beklentileri çerçevesinde oluşmakta fakat bu tercih ve beklentiler dönüşmeler geçirmektedir. Bu nedenle çocukların eğitimi ile ilgili tüm süreçlerin velilerin dünden ve bugünden yaşadığı ve yaşıyor olduğu tüm koşullar tarafından belirlendiğini belirtmek gerekmektedir. Bu araştırma, çocuk eğitiminin bakım emeğiyle ilişkisini öne sürerek, bu alanda kadının görünmez emeğine dikkateleri çekmektedir. Danışman/koçlarla kurulan ilişki biçimi anneler için ek işler, ek ilişkiler, ek müzakereler yaratmaktadır. Bu bağlamda annelerin tek başına çocuklarının eğitim süreçlerine öncülük etmesi toplumsal cinsiyet ve eğitim arasındaki ilişkiye dair önemli göstergeleri gün ışığına çıkmaktadır. Annelerin içinde bulunduğu bu emek sürecine dair anlatıları, emek kategorilerinin eriltoplumsal güç ve ilişkilerle devam ettiğini ortaya koymaktadır. Koçluk/danışmanlık mesleklerinin kapsam ve sınırlarını belirleyen bürokratik bir belge mevcut olmadığı gibi bununla ilgili üstünde uzlaşı kurulmuş akademik bir literatür de bulunmamaktadır. Mesleğin sahip olması gereken kriterler, icra edecek aktörlerin uzmanlaşma süreci, icra faaliyetini belirleyen araç ve yöntemler standart bir şekilde belirlenmediğinde dolayı danışmanlık/koçlukla ilgili tüm yöntem, faaliyet ve ilişkiler“gri”bir alanı temsil etmektedir. Bu gri alanın genişlemesi sağlayan da herhangi yasal ve teknik bir süreç dışında kendini mevcut kılabiliyor olmasıdır. Çünkü bu mesleğin oluşum ve pratik düzlemelerinde var olan belirsizlikler aynı zamanda mesleğin denetim süreçlerinden azade, referans sabitlerinden bağımsız olmasını sağlamaktadır. Hem araştırma konusu hem de araştırma alanı farklı ayrımlar üzerinde kurulmuş gibi şeklinde görünse de yakından incelendiğinde bu ayrımların geçerli olmadığı fakat yeni ayrımları mevcut olduğu görülmetedir. Araştırma sahasında aktörler arasında görünür suni ayrımların yanında gömülü gerçek ayrımlar söz konusudur. Dolayısıyla saha aktörler kendilerini ifade ederken farklı isim ve unvanlara başvurmalarına rağmen yöntemsel ve kurumsal araçlardan, toplumsal ve kültürel referanslardan yoksunlar. Bu yüzden bu çalışma koç ve danışmanlık ayırımından ziyade, mesleği icra eden aktörlerin uyguladıkları yöntemlerde ve kurdukları ilişkilerdeki farklılıklara odaklanarak kavramlar üretmektedir.“Koç”veya“danışman”isim ve ünvanlardan bağımsız bir şekilde aktörlerin uyguladığı yöntemlere ve kurdukları ilişkilere odaklanılarak ayrımlar keşfedildi. Bu ayrımların“pasiflik”ve“aktiflik”üzerinde kurulabileceğini görüdük. Pasiflik üzerine kurulan ayrım“psikoloji”alanına yakın iken aktiflik üzerine kurulan ayrımın ise“öğretmenlik”alanına yakın olduğunu tespit etmek mümkündür. Bu yüzden bu araştırmanın diğer önemli bir sonucu gelişim ve eğitim süreçlerinde çocuklara yönelik psikolojik hizmetlerinin uzman psikologlar tarafından sağlanmadığı gibi, eğitim hizmetlerinin de uzman öğretmenler tarafından sağlanmadığıdır. Danışmanlar/koçlar farklı derece ve nitelikte çocukların hayatına nüfuz ettiği görülmektedir. Bu nüfuz etme biçimin önemli bir kısmı çocuğa dair geliştirilen denetleme mekanizmalarını içermektedir. Bu mekanizmalar çocuğu takip etme, gözlemleme, yönlendirme, sorgulama, suçlama, eksik hissettirme gibi çok geniş bir spektrumda dağılmaktadır. Koçun çocuğa dair geliştirdiği bu denetleme mekanizmaları, ailenin evde, öğretmenin okuldaki denetleme mekanizmalarıyla birleşmektedir. Gözetleme ve denetim aynı zamanda çocukların farklı güç ilişkilerine nasıl maruz kaldığını da göstermektedir. Ailede karşılaştıkları“duygusal”güç, koçlar ile beraberken karşılaştıkları“yumuşak güç”ve okulda iken karşılaştığı“bürokratik güç”, çocukların yaşantılarını şekillendirmektedir. Anağtar kelimeler: Koç, Danışmanı, Eğitim, Rehberlik, Ebeveyn, Çocuk
Özet (Çeviri)
In this thesis, it focuses on the causes and consequences of a process that can be summarized as planning and maintaining the education of children and achieving the determined goals. Apart from the public education process, the study evaluates the processes of parents to provide additional educational support to their children, the discourse and methods of coaches and counselors. Therefore, parents, children and people who perform the coaching/consulting profession are the main actors of this study. On the one hand, the new relations created by all these actors coming together are analyzed, on the other hand, the subjectivation process of each actor, their operational and discursive tools, the traces of feelings and thoughts are followed. While pursuing these traces, familial, social, political and economic structures that enable the formation of relations are kept in the foreground. In this way, the problems of the education system, parents' perception of education and children, professional specialization processes of counselors/coaches, and social and cultural expectations about children are analyzed. For this reason, this thesis study focuses on the negotiation-related variables that emerge by focusing on the interactions of the actors in the field with each other. It is emphasized that these variables are not constant, they are constantly transforming. The conditions of this negotiation between parents, children and coaches/counselors are constantly changing, as well as the needs, demands and methods are constantly transformed and reproduced. The structural transformation of the education system with neoliberal policies since the 1980s has contributed to the transformation of education as a commodity. With this process, education is integrated into the market and turns into a commercial sector. Along with neoliberalism, as seen in other public services, education gradually goes beyond the services provided by the state and is transferred to the responsibility of individuals and families. Education turns into a system that individuals and families will manage, take care of, and afford economically. For this reason, it is possible to consider coaches and consultants as new actors in commercialized education. This research is fed by the literature of education and sociology of children as well as occupational sociology, habitus and cultural capital approaches. With the possibilities offered by the concepts, education, parents, children and coaches/counselors categories are analyzed at social and institutional levels. As these categories are designed as dynamic rather than static categories, analyzes sometimes go beyond the stated approaches and theories. In particular, the relational and interactional sociability of urban life generates new experiences and thoughts, and causes the transformation of established perceptions and practices regarding education. Therefore, the static design of the concepts may be insufficient to produce evaluations. According to this research, the educational processes designed for the child are formed within the framework of the parents' preferences and expectations, but these preferences and expectations constantly undergo transformations. For this reason, it should be noted that all processes related to the education of children are determined by all the conditions in which the parents lived and are living from yesterday to today. This research reveals that child education is included in invisible women's labor by claiming that it is considered as care work. Counselors/coaches create additional jobs, additional relationships, additional negotiations for mothers. In this context, the fact that mothers alone lead their children's educational processes reveals important indicators of the relationship between gender and education. The reason for the narratives about this labor process involving mothers is that the categories of labor continue with masculine-social power and relations. There is no bureaucratic document that determines the scope and boundaries of coaching/consulting professions, and there is no academic literature on which a consensus has been established. Since the criteria that the profession should have, the specialization process of the actors who will perform, the tools and methods that determine the performance activity are not determined in a standard way, all methods, activities and relationships related to consultancy/coaching represent a“grey”area. What allows this gray area to expand is that it can make itself available outside of any legal and technical process. Because the uncertainties existing in the formation and practical levels of this profession also ensure that the profession is free from audit processes and independent of reference constants. Although both the research subject and the research area seem to be based on different distinctions, when examined closely, it is seen that these distinctions are not valid, but there are new distinctions. In the field of research, besides the apparent artificial distinctions between actors, there are embedded real distinctions. Therefore, although field actors use different names and titles to express themselves, they lack methodological and institutional tools, social and cultural references. Therefore, this study produces concepts by focusing on the differences in the methods and relationships established by the actors practicing the profession, rather than the distinction between coaches and consultancy. Regardless of the names and titles of“coach”or“consultant”, distinctions were explored by focusing on the methods used and the relationships established by the actors. We have seen that these distinctions can be built on“passivity”and“activity”. It is possible to determine that the distinction based on passivity is close to the field of“psychology”, while the distinction based on activity is close to the field of“teaching”. Therefore, another important result of this research is that psychological services for children during development and education processes are not provided by expert psychologists, and educational services are not provided by expert teachers. Counselors/coaches seem to permeate the lives of children of varying degrees and qualities. An important part of this form of influence includes the control mechanisms developed for the child. These mechanisms are distributed in a wide spectrum such as following, observing, directing, questioning, blaming, and making the child feel incomplete. These supervision mechanisms developed by the coach for the child are combined with the supervision mechanisms of the family at home and the teacher at school. Surveillance and control also show how children are exposed to different power relations. The“emotional”power they encounter in the family, the“soft power”they encounter when they are with the coach, and the“bureaucratic power”they encounter while at school shape their own lives.