Çukurova yöresinde tropikal Theileriosis (sığırlarda theileria annulata enfeksiyonu)'in epidemiyolojisi üzerinde araştırmalar
Investigations on the epidemiology of tropical theileriosis (theileria annulata infection of cattle) in Çukurova area
  1. Tez No: 80199
  2. Yazar: ZATİ VATANSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ SAYIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çukurova, Epidemiyoloji, Hyalomma anatolicum excavatum, Theileria annulata. Tropikal theileriosis, Çukurova, Epidemiology, Hyalomma anatolicum excavatum, Theileria annulata. Tropical theileriosis
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
47 ÖZET Çukurova Yöresinde Tropikal Theileriosis (Sığırların Theileria armulata Enfeksiyonu) 'in Epidemiyolojisi Üzerinde Araştırmalar Bu çalışma, Ocak 1993 Aralık 1994 tarihleri arasında, Çukurova yöresinde tropikal theileriosisin epidemiyolojisini incelemek amacıyla, Adana ili Ceyhan ilçesine bağlı Mercimek ve Çukurkamış köylerinde halk elindeki hayvanlardan seçilen 54 kültür ırkı melezi sığır üzerinde yürütülmüştür. Hayvanlar geçirdikleri hastalık mevsimine göre üç yaş“grubuna ”aynlmışlardir." Çalışma süresince hayvanlardan 1267 serum elde edilmiş ve bu serumlar İFA testi ile T.armulata 'ya karşı antikor varlığı yönünden araştırılmıştır. Yine hayvanlardan yapılan 1267 kan frotisi Giemsa ile boyandıktan sonra mikroskopta T.amtulata piroplazmlan yönünden incelenmiştir. Theileria anmılatd'mn başlangıç prevalansı sıfir olarak tespit edilmiştir. Bütün çalışma süresince toplam 19 yeni T.annulata enfeksiyonu gözlenmiştir. Bunların mevsimlik insidens oranlan ilk yıl için 0.156, ikinci yıl için ise 0.288 olarak bulunmuştur. İki sezonluk insidens oram ise 0.380 olarak hesaplanmıştır. Yaş gruplarına göre ise mevsimlik insidens oranları hiç hastalık mevsimi geçirmeyen hayvanlar için 0.093, bir hastalık mevsimi geçiren hayvanlar için 0.302 ve birden fazla hastalık mevsimi geçiren hayvanlar için de 0.513 olarak tespit edilmiştir. Enfeksiyona yakalanan hayvanlar 1 ile 9 ay arasında fasılalı olarak portör kalmışlardır. Yeni T.armulata enfeksiyon olguları en fazla Temmuz ayında olmak üzere Mart ve Ekim aylan arasında ortaya çıkmışlardır. Bu durum Çukurova bölgesinde Mart ile Ekim aylan arasındaki dönemin hastalık mevsiminin olarak kabul edilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Bu çalışmada İFA testi sonuçlan ve Mikroskopik bulgular arasında farklılık gözlenmiş ve bu istatistiksel olarak önemli bulunmuştur. Bu durum bölgede T.annulata antijeni ile reaksiyon vermeyen farklı bir Theileria türünün bulunabileceği kuşkusunu uyandırmıştır. Araştırma süresince çalışma merkezi olarak seçilen köylerdeki hayvanlar ile çevre köylerde bulunan diğer hayvanlar üzerinde toplam 393 vektör kene bulunmuş (392 H.aexcavatum, 1 H.marginatum) ve bunlardan 169 (168 H.a.excavatum, 1 H.marginatumyu açılmış ve tükrük bezleri Methylgreen/Pyronin ile boyandıktan sonra mikroskopta incelenmiş ancak hiçbirinde Theileria sporoblastlanna rastlanmamıştır. Bulunan Ha.aexcavatum kenelerinin olgunlan yıl boyunca iki defa pik yaparak bu kenenin yılda iki nesil verdiği izlenimini bırakmıştır. Sonuç olarak araştırmanın yürütüldüğü bölgenin tropikal theileriosis yönünden instabil olduğu, bu nedenle vektör kene mücadelesi ile birlikte aşılama çalışmalarının da sürdürülmesi gerektiği kanaatine varılmıştır
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY Investigations on the Epidemiology of Tropical Theileriosis (Theileria annulata Infection of Cattle) in Çukurova Area, With the aim to investigate the epidemiology of tropical theileriosis, a longitudinal study was carried out on randomly selected 54 exotic cross breed cattle in Çukurova region of Turkey between January 1993 and December 1994. The selected animals were divided into three groups on the basis of the disease seasons they gone trough. During the study period 1267 sera were tested for T.anmtlata antibodies using IF AT and also 1267 blood smears were examined for presence of the parasite. The prevalence of infection was zero at the beginning of the study. A total of 19 new T.anmtlata infections were observed during the study period. The incidence rates of the infection were 0.156 and 0.288 animal season at risk for the first and second year of the study respectively. Incidence rate for the whole study period was 0.380 animal season at risk. It was 0.093 for the calves born before the disease season, 0.302 for the animals passed one disease season and 0.513 for the animals passed more than one disease season. The piroplasms were detected intermittently in the blood smears of the carrier animals. Carrier animals remained so between 1 and 9 months. New T.ammlata infections were observed between March and October with a maximum number in July. Thus this suggested that the disease season is the period between March and October in Çukurova area. There was statistically significant difference between the results obtained from serological and microscopical examinations. It indicates that different Theileria species may present in the area. During the study period 393 vector ticks (392 H.a.excavatum and 1 H.marginatum) were found on both the study sample and other cattle. A total of 169 Hyalomma ticks (168 Haexcavatum and 1 H.marginatum) were dissected and their salivary glands were stained with Methylgreen/Pyronin; no Theileria sporoblasts were seen. On the other hand two peaks were observed in the number of adult H.a.excavatum ticks. It means that this tick may give two generations per year in the area. It is concluded that the area where this study was carried out is instabile for. tropical. theileriosis and the measures such as vector tick control and vaccination should be taken.