Epilepsi cerrahisi geçiren pediyatrik olgularda etyoloji, tedavi ve prognozundeğerlendirilmesi
Evaluation of etiology, treatment and prognosis in pediatric patientsundergoing epilepsy surgery
  1. Tez No: 802013
  2. Yazar: NUBAR HAJIYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, epilepsi cerrahisi, nöbet kontrolü, antiepileptik ilaçlar, hasta seçimi, cerrahi yöntem, komplikasyon, Epilepsy, epilepsy surgery, seizure control, antiepileptic drugs, patient selection, surgical method, complications
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Epilepsi Cerrahisi geçiren pediayatrik olgularda etyoloji, tedavi ve prognozun değerlendirilmesi Materyal ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Polikliniği'nde 2007 yılından 2022 yılına kadar olan dönemde dirençli epilepsi nedeniyle izlenen ve medikal tedavilere yanıt alınamadığı için epilepsi cerrahisi uygulanan tüm olgular retrospektif-gözlemsel olarak çalışmaya alınmıştır. Çalışmaya epilepsi cerrahisi geçiren 0-18 yaş arası olgular dahil edilmiştir. Prognozun değerlendirilmesi açısından hastaların operasyondan sonra en az 6 ay süreyle izlemi gerekli görülmüştür. Takip süresi 6 aydan kısa olgular çalışmaya dahil edilmemiştir. Çalışmaya alınması planlanan hastalardan ve/veya anne-babalarından Çocuk Nörolojisi Polikliniği'ne rutin kontrol amacıyla geldiklerinde poliklinik şartlarında“Gönüllünün Aydınlatılmış Onam Formu”imzalatılmıştır. Bulgular : Çalışmaya alınan tüm hastaların cinsiyetleri, yaşları, epilepsi başlangıç yaşı, nöbet tipi/tipleri, nöbet sıklığı, başlangıç nörolojik muayenede saptanan özellikler, EEG, beyin MR, PET, SPECT bulguları, etyoloji, nöbet başlangıcıyla cerrahi girişim arasındaki süre, epilepsi tanısıyla kaç yıldır izlendiği, operasyondan sonra geçirdiği nöbet sayısı, operasyondan önce, sonra ve son dönemde kullandıkları antiepileptik ilaç veya ilaçlar, prognoz değerlendirmesi, nörolojik gelişim düzeyi, nöbetsizlik süresi arşiv kayıtlarından yararlanarak, poliklinik görüşmesi sırasında ya da telefon görüşmesinde sorgulanarak kaydedildi. Tüm hastaların operasyon öncesi ve sonrası dönemdeki ayrıntılı fizik ve nörolojik muayeneleri değerlendirildi. Sonuç: Çalışmanın sonucunda epilepsi cerrahisinin ilaca dirençli epilepsi tedavisinde seçilmiş hastalarda başarılı bir yöntem olduğu, mortalite, morbidite ve komplikasyon oranlarının düşük olduğu bir kez daha doğrulanmıştır Çocuklarda epilepsi cerrahisi son çare değil, erken bir seçenek olarak düşünülmelidir. Epilepsi cerrahisiyle erken nöbet kontrolü gelişimsel gecikmeleri azaltacaktır. Epilepsi cerrahisi yaş sınırlaması olmaksızın çok erken yaşlarda bile uygulanabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Objective : Evaluation of etiology, treatment and prognosis in pediatric patients undergoing epilepsy surgery Material and Methods: All cases who were followed up for resistant epilepsy in Kocaeli University Pediatrics Department Pediatric Neurology Department Polyclinic from 2007 to 2022 and underwent epilepsy surgery because of no response to medical treatments were included in the study retrospectively and observationally.. Patients aged 0- 18 years who underwent epilepsy surgery were included in the study. In order to evaluate the prognosis, it was deemed necessary to follow the patients for at least 6 months after the operation. Cases with a follow-up period of less than 6 months were not included in the study. When the patients who were planned to be included in the study and/or their parents came to the Pediatric Neurology Outpatient Clinic for routine control, the“Volunteer Informed Consent Form”was signed in the outpatient clinic conditions. Findings: Gender, age, age of onset of epilepsy, seizure type(s), frequency of seizures, features found in the initial neurological examination, EEG, brain MRI, PET, SPECT findings, etiology, time between seizure onset and surgical intervention, and how many years have been followed up with the diagnosis of epilepsy of all patients included in the study. The number of seizures he had after the operation, the antiepileptic drug or drugs they used before, after the operation and in the last period, prognosis assessment, neurological development level, seizure-free time were recorded by using archive records, during the polyclinic interview or during the telephone interview. Detailed physical and neurological examinations of all patients before and after the operation were evaluated. Conclusion: As a result of the study, it was confirmed once again that epilepsy surgery is a successful method in the treatment of drug-resistant epilepsy, with low mortality, morbidity and complication rates. Epilepsy surgery in children should be considered as an early option, not a last resort. Early seizure control with epilepsy surgery will reduce developmental delays. Epilepsy surgery is a method that can be applied even at very early ages without age restrictions.