Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu modeli kullanılarak Biocoral'in kemikleşme hızının belirlenmesi
Osseous formation with biocoral in an experimental tube model
  1. Tez No: 80204
  2. Yazar: S. MEHTAP KASAR (BOYRAZ)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. NEJAT ARPAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biocoral, Kemik Rejenerasyonu, Deneysel Tüp Model, Sert Doku Bileme Tekniği. 61, Biocoral, Bone Regeneration, Exprimental Tube Model, Cutting Grinding Technique. 63
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu Modeli Kullanılarak Biocoral'in Kemikleşme Hızının Belirlenmesi. Doğal mercandan elde edilen Biocoral tıp ve diş hekimliğinde greft materyali olarak kullanılmaktadır. Materyalin rezorpsiyon özelliği yeni kemikle yer değişimini sağlamaktadır. Ancak bu özellik çeşitli deneylerle gösterilmiş olmasına rağmen, düzenli bir yönden gelen kemik hücreleri ile materyalin iyileşmesinin histopatolojik değerlendirilmesi ile ilgili çalışmalar yeterli değildir. Bu çalışmanın amacı, ePTFE silindir tüpler içinde,tek bir yönden gelen kemik hücreleri ile Biocoral'in iyileşme süreci içindeki değişimlerini ve kemikleşme hızını histopatolojik olarak değerlendirmektir. Çalışmamızda yerli melez ırktan 2 adet köpeğin sağ ve sol çenelerinde mandibular ikinci, üçüncü ve dördüncü premolar dişleri çekilerek yara bölgeleri normal iyileşmeye bırakılmıştır. 3ay sonra iyileşen alveoler kret bölgelerinde vestibulolingual yönde 5mm çapında 7mm boyunda her bir quadranda 4'er adet olmak üzere toplam 16 adet silindirik defekt açılarak, bölgelere aynı çap ve boydaki ePTFE silindir tüpler yerleştirilmiştir. Bu işlemi takiben her bir quadranda 2 kontrol, 2 deney bölgesi olmak üzere toplam 8 deney 8 kontrol bölgesi hazırlanmıştır. Deney bölgeleri içine Biocoral 1000 yerleştirilip, kontrol bölgeleri boş bırakılmıştır. Bölgelerin hazırlığı iyileşme süreçleri 2,3,6 ve sonra biyopsiler elde edilecek şekilde planlanmıştır. Elde edilen biyopsiler sert doku bileme (cutting grinding) tekniği ile hazırlanmıştır. Elde edilen örneklerin değerlendirilmesinde; 2,3 ve 6 aylık dönemlerde deney bölgelerinde Biocoral'in etrafında osteoklastik ve osteoblastik varlığı saptanmış, kontrol bölgelerinde de yeni oluşan kemiğin spongioz yapıda ve geniş gözenekli olduğu izlenmiştir. Biocoral'in doku içindeki varlığı 2., 3. ve 6. aylarda devam etmektedir. İncelemelerde materyalin dokular tarafından 60son derece iyi tolore edildiği, yabancı cisim reaksiyonu oluşturmadığı belirlendi. Sonuç olarak tüp model içinde yapılan bu çalışma, kapalı ortamda materyalin istenen iyileşmeyi sağladığını ancak sınırlı kemik temasının iyileşmeyi olumsuz yönde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Osseous Formation With Biocoral in an Expri mental Tube Model Biocoral derived from natural coral is being used as a graft material in medicine and dentistry. Natural coral implanted in to the bone tissue is gradually resorbed and progressively replaced by newly formed bone. As this healing pattern is shown in previous studies. The aim of this study is to show the rate of bone formation and to evaluate the healing with Biocoral in an ePTFE exprimental tube model. Two male mongrel dogs were used in the study. In each animal, mandibular second, third and fourth premolars were extracted in left and right quadrants in the mandible. The sites are than left for healing. After three months the flaps were elevated and 4 cylindrical defects ( 7mm lenght, 5mm diameter ) were formed with a trephine bur in buccal aspect of each quadrant. Cylindrical ePTFE tubes with same diameter and length were placed in these defects. Two were test defects and the other two served as controls for each quadrant. Biocoral 1000 was placed in the test defects and the control ones were left empty. The flaps were closed and the dogs were maintained on a soft diet following surgery. The animals were sacrificed after 2., 3., 6. months postoperative interval. Tissue was formalin fixed and the sections were prepared by using cutting grinding technique and evaluated microscopically. The results of this study showed that the material was well tolerated and bone regeneration was observed in all exprimental sites. New bone extended and was aligned in layers through the inner aspect of the ePTFE tube when compared to the control sites. Biocoral was present in 2,3 and 6 month samples. During this examination it was observed that the material was well tolerated by the tissues without causing any foreign body reaction. It was concluded that the 62study design using a tube model in a biologically closed system provided us detailed information of the healing pattern with Biocoral.