مَعالمُ الشخصيةِ المُسلمةِ عندَ الشيخِ سعيد حوى في كِتابِهِ الساسُ في التفسيرِ (سُورةُ البقرةِ جمعاً ودراسةً)
Saîd Havvâ'nın el-Esâs fi't-Tefsîr'inde Müslüman kişiliğin özellikleri (Bakara Suresi örneği) / The characteristics of the Muslim personality in Said Hawwa's 'al-Asasfi'l-Tafsir' book special to Surat al-Baqara
  1. Tez No: 802120
  2. Yazar: OTHMAN ABDULRAHMAN FATHULLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Şahsiyet, Müslümanın Karakteri, Bakara Suresi, el-Esâs fi't-tefsîr، Saîd Havvâ, Tafsir, Features, Personality, Surah Al-Baqara, Al-Asas fi-tafsir, Said Havva
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu çalışmada Saîd Havvâ'nın“el-Esâs fi't-Tefsîr”adlı eserinde Bakara Suresi özelinde Müslüman kişiliğin özelliklerinin açıklanması amaçlanmıştır. Çalışma giriş, iki bölüm ve sonuç kısımlarından oluşmaktadır. Birinci bölümde tez konusu ile ilgi açıklamalar yapılmış; ardından Saîd Havvâ'nın hayatı üzerinde durulmuş ve söz konusu tefsir kitabı hakkında bilgi verilmiştir. Daha sonra Bakara Suresinin faziletleri, isimleri, önceki ve sonraki sureler ile olan bağlantısından ve ilgisinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Bakara Suresi'ndeki Müslüman şahsiyetin bazı özellikleri ele alınmış ve Müslümanın hayatındaki ibadet, ahlak, ruh ile beden arasındaki bağlantılar gibi üç önemli özellik üzerinde durulmuştur. Bu minvalde müfessirlerin bu konudaki beyanları zikredilmiştir. Sonuç kısmında ulaşılan ve elde edilen bulgularla birlikte bazı önerilerden bahsedilmiştir. Bunlardan bazıları şu şekildedir: Karar verme yetkisine sahip olan kişiler, insanları yönlendirmede ve onlarda bir Müslüman kişiliğinin inşasında önemli bir role sahiplerdir. Bu anlayış, milletlerin ilerlemeleri ve medeniyet yolunda yürümelerinde önemli bir etkiye sahiptir. Öte yandan bu özelliklerin gösterilmesi Müslüman'ın kişiliğinin, inancının ve davranışının inşasında etkili olmaktadır. Dolayısıyla insanların bu tür çağdaş tefsirleri okumaları için onlara yol göstermek ve farklı müfessirlerin bakış açılarıyla onları buluşturmak gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to explain the characteristics of the Muslim personality in Sheikh Said Hawwa's May Allah have mercy on him“al-Esas fi'l-Tafsir”book through someverses in Surah Al-Baqara. This thesis consists of an introduction two chapters and a conclusion In the first chapter the researcher makes an explanation about the thesis subject then briefly discussed some of the author's life from his birth until his death May Allah havemercy on him and his book of tafsir. And talks about Surah Al-Baqara, itsvirtues names occasions and its relevance to the previous and next Surahs of the Holy Quran. In the second part some features of the Muslim personality in Surat al-Baqara are discussed and three important features in the life of the Muslim are emphasized: Worship Morality and various attributes that are connect between the mind and the body. These features have been extracted based on some verses of this blessed surah Then the results are given. Also some suggestions are mentioned: The one who has the authority to decide should have an important role in guiding people and directing them in the construction of a Muslim's personality and they should show the features based on moderate metins. And this understanding is one of the reasons why nations progress and walk on the path of knowledge understanding and civilization . On the other hand the demonstration of these features is effective in the construction of the Muslim personalit belief and behavior. Therefore it is necessary to guide people to see such contemporary interpretations and to convey the moderate views of commentators.