Sufî bir âlim portresi: Selçuk Eraydın'ın hayatı, eserleri, tasavvuf anlayışı
Portrait of a sufi scholar: The life, works, and understanding of sufism of Selçuk Eraydin
- Tez No: 802121
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FEHİME CANGÜZEL GÜNER ZÜLFİKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Selçuk Eraydın, Tasavvuf, Varlık, Sûfî, Âlim, Selçuk Eraydın, Sufism, Existence, Sufi, Scholar
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tasavvuf Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmada Yrd. Doç. Dr. Selçuk Eraydın'ın hayatı, eserleri ve tasavvuf anlayışı izah edilmiştir. Eraydın, küçük yaşta anne ve babasının ayrılmaları neticesinde dedesi tarafından büyütülmüştür. Acılı ve sancılı geçirdiği çocukluk ve gençlik döneminde çektiği çileler özünü ve ruhunu imar ederek onu bir gönül insanı haline getirir. İlkokulu memleketinde bitirdikten sonra İstanbul'a gelerek İmam Hatip Lisesi'ne kaydolmuş ve eğitiminin geri kalan kısmını İstanbul'da tamamlamıştır. Eğitim hayatı boyunca çalışmak zorunda kaldığı için hayata erken atılmak zorunda kalmış ve bu durum onun şahsiyet inşasında olumlu şekilde tezahür etmiştir. Selçuk Eraydın'a göre tasavvuf, dinde ihsan anlayışının idrak edilmesi ve böylece her an Allah tarafından görüldüğüne iman ederek bu hal üzere olma çabasıdır. Allah bilgisi, kitâbî olanın ötesinde keşfî bir bilgidir. Kur'ân ve sünnet dışında tecrübî bir bilgi olup ancak seyr ü sülûkte keşfin açılması ile bu irfânî bilgiye ulaşılabilir. Eraydın'ın varlık anlayışının en genel ifadesi ise zahirde görünen her şeyin Allah'ın isim ve sıfatlarının zuhuru olduğundan yola çıkarak, görünen hiçbir şeye varlık vermeyip tek varlığın, Yaradan olduğu gerçeğinin kabulüdür. Neticesinde de kul için, kendinde bir varlık olmadığının idraki ile yokluk hâline ulaşıp bâkî olmayı hedeflemektir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the life, works and understanding of Sufism of Selçuk Eraydın. Being a child of divorced parents, Eraydın was raised by his grandfather and the ordeals he suffered through his childhood caused him to transform his spirit and turned him to“a man of heart”. After finishing the primary school in his hometown, he came to Istanbul and enrolled in Imam Hatip High School and completed the rest of his education in here. Since he also had to work throughout his education, he started in life early and as a consequence he managed to build a highly positive personality. According to Eraydın, Sufism is the realization of the understanding of perfection (iḥsān) in religion and thus the effort to be in this state by having the faith that one is seen by God at every instant. The knowledge of God is a knowledge that goes beyond scripture. It is an experiential knowledge apart from the Qur'ān and Sunnah and can only be attained through the veiling of the truth during the inward journey (sayr al-sulūk). The most general expression of Eraydın's understanding of existence is the acceptance of the fact that everything that is visible in this realm is the manifestation of God's names and attributes, and having the conciousness that the only being is the Creator. As a result, it is for the man (servant) to reach the state that his own existence is sheer nonexistence next to the Existence of the Real.