Spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin mental iyi oluşları ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between mental wellness and physical activity levels of university students taking sports education
  1. Tez No: 802122
  2. Yazar: BUKET GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite öğrencileri, fiziksel aktivite, psikolojik iyi oluş, University students, physical activity, psychological well-being
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmanın amacı, spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin mental iyi oluşları ve fiziksel aktivite düzeylerini incelemek ve aralarındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırma grubunu Kafkas Üniversitesi'ne bağlı Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğrenim gören toplam 464 öğrenci oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak ''Warwinck- Edinburg Mental İyi Oluş Ölçeği '' ve“Fiziksel Aktivite Yeterliliği Ölçeği”kısa formu kullanılmıştır. Veri toplama aracına geçerlilik ve güvenirlilik analizleri uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler IBMM SPSS 25 ve AMOS 24 paket programına aktarılmış ve analizler bu program kullanılmak sureti ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenebilmesi için frekans analizleri, farklılık testleri ve korelasyon analizleri yapılmıştır. İstatistiksel analiz olarak bağımsız örneklem t testi, Tek Yönlü Varyans analizleri (ANOVA) yapılmış ve Pearson Korelasyon Katsayısı hesaplanmıştır. Gruplar arasında açığa çıkan farklılığın belirlenmesi için Post-hoc analizi olarak LSD testi yapılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin mental iyi oluşları ile fiziksel aktiviteye katılım düzeylerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bunun yanında çalışmada; spor eğitimi alan üniversite öğrencilerinin mental iyi oluşları ve fiziksel aktivite düzeyleri ile çeşitli değişkenler (cinsiyet, bölüm, sınıf düzeyi, öğretim durumu, bölüm seçme neden, not ortalaması, aylık ortalama gelir, anne ve baba eğitimi ) arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda alanyazına katkı sağlamak amacıyla çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mental well-being and physical activity levels of university students receiving sports education and to determine the relationship between them. The research group consisted of 464 students studying at Sarıkamış Physical Education and Sports School affiliated to Kafkas University. The short form of“Warwinck-Edinburgh Mental Well-Being Scale”and“Physical Activity Adequacy Scale”were used as data collection tools. Validity and reliability analyzes were applied to the data collection tool. The data obtained as a result of the research were transferred to the IBMM SPSS 25 and AMOS 24 package programs and the analyzes were made using this program. In order to analyze the research data, frequency analyzes, difference tests and correlation analyzes were performed. As statistical analysis, independent sample t-test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were performed and Pearson Correlation Coefficient was calculated. LSD test was performed as Post-hoc analysis to determine the difference between the groups. According to the results obtained in the study, it was observed that the students' mental well-being and their participation in physical activity levels were at a high level. Besides, in the study; Significant differences were found between the mental well-being and physical activity levels of university students receiving sports education and various variables (gender, department, grade level, education status, reason for choosing a department, grade point average, monthly average income, mother and father education). As a result of the study, various suggestions were presented in order to contribute to the literature.