İstanbul'un Avrupa Yakasındaki kedilerde gastrointestinal ve pulmoner helmintlerin yaygınlığı ve kedi sahiplerinin paraziter hastalıklarla ilgili farkındalık düzeylerinin ölçülmesi
The prevalence of gastrointestinal and pulmonary helminths in cats on the europen side of İstanbul and determination of awareness level of cat owners with regards parasitic disease
- Tez No: 802214
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ŞENLİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Kedi, İstanbul, Gastrointestinal helmintler, Pulmoner helmintler, Anket, Cat, Istanbul, Gastrointestinal helminths, Pulmonary helminths, Questionnaire
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada İstanbul'un Avrupa yakasındaki sahipli ve sahipsiz kedilerde gastrointestinal ve pulmoner helmintlerin yaygınlığının farklı yöntemler kullanılmak suretiyle araştırılması, ayrıca kedi sahiplerinin paraziter hastalıklar hakkındaki bilgi düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Kedilerden alınan dışkı örnekleri; tuzlu su flotasyon, çinko sülfat santrifüj flotasyon ve Baermann Wetzel yöntemi kullanılarak gastrointestinal ve pulmoner helmintlere ait larva ve yumurtalar aranmıştır. Kanda ise Modifiye Knott yöntemi kullanılarak Dirofilaria immitis'in larvaları aranmıştır. Çalışmada sahipsiz 250 kedinin 166'sında (% 66,4), sahipli 250 kedinin de 32'sinde (% 12,8) bir ya da birden fazla helmint türünün yumurtalarına rastlanmıştır. Sahipsiz 143 dişi kedinin 99'u, 107 erkek kedinin 79'u enfekte bulunmuştur. Sahipli kedilerde ise 125 dişi kedinin 26'sı, 125 erkek kedinin 15'i gastrointestinal helmintlerle enfekte olarak tespit edilmiştir. Hem sahipsiz (%72,09) hem de sahipli kedilerde (%17,34) en yüksek enfeksiyon oranına 0-2 yaş grubu hayvanlarda rastlanılmıştır. Hem sahipsiz (%61,2) hem de sahipli kedilerde (%11,2) en sık rastlanılan tür Toxocara cati olmuştur. Sahipsiz kedilerden 23 tanesinin (%9,2) Toxascaris leonina, 16 tanesinin (%6,4) Dipylidium caninum, 1 tanesinin (%0,4) Taenia spp. ile enfekte olduğu saptanmıştır. Sahipli kedilerden 11 tanesinin (%4,4) D. caninum, 3 tanesinin (%1,2) T. leonina, 2 tanesinin (%0,8) Taenia spp., 1 tanesinin (%0,4) de Trichuris spp. ile enfekte olduğu tespit edilmiştir. Sahipli kedilerde tespit edilen Trichuris spp. yumurtalarına sahipsiz kedilerin dışkılarında rastlanmamıştır. Baermann yöntemiyle dışkıları incelenen sahipsiz kedilerin birinde (% 0,4) ve sahipli kedilerin birinde (% 0,4) Aelurostrongylus abstrusus larvalarına rastlanmıştır. Modifiye Knott yöntemiyle yapılan kan incelemelerinde ise 142 kediden sadece birinde (%0,7) Dirofilaria immitis larvalarına rastlanmıştır. Uygulanan ankete katılan kedi sahiplerinin (%38,1) "zoonoz'' kelimesinin anlamını bildiğini, büyük çoğunluğun ise bu kelimenin anlamını bilmediğini (%61,9) ifade etmiştir. Katılımcıların %78'i kedilerdeki parazitlerin kendilerine bulaşabileceğini bildiklerini, % 22'si ise bilmediklerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the prevalence of gastrointestinal and pulmonary helminths in owned and stray cats in the European side of Istanbul by using different methods and to measure the level of knowledge of cat owners about parasitic diseases. Fecal samples taken from cats; larvae and eggs of gastrointestinal and pulmonary helminths were searched by using salt water flotation, zinc sulfate centrifugal flotation and Baermann Wetzel method. In the blood, larvae of Dirofilaria immitis were searched using the Modified Knott method. In the study, eggs of one or more helminth species were found in 166 (66,4%) of 250 stray cats and 32 (12,8%) of 250 owned cats. 99 of 143 stray female cats and 79 of 107 male cats were found to be infected. In owned cats, 26 of 125 female cats and 15 of 125 male cats were found to be infected with gastrointestinal helminths. The highest infection rate in both stray (72,09%) and owned cats (17,34%) was observed in 0-2 age group. Toxocara cati was the most common species in both stray (61,2%) and owned (11,2%) cats. Of the stray cats, 23 (9,2%) were infected with Toxascaris leonina, 16 (6,4%) with Dipylidium caninum, and 1 (0,4%) with Taenia spp. Of the owned cats, 11 (4,4%) were infected with D. caninum, 3 (1,2%) with T. leonina, 2 (0,8%) with Taenia spp., 1 (0,4%) with Trichuris spp. Trichuris spp. eggs were found in owned cats but not in stray cats. Aelurostrongylus abstrusus larvae were found in one (0,4%) of the stray cats and one (0,4%) of the owned cats, whose feces were examined by the Baermann method. On the other hand, Dirofilaria immitis larvae were found in only one (0,7%) of 142 cats in blood examinations performed with the Modified Knott method. Cat owners (38,1%) of those who participated in the survey stated that they knew the meaning of the word“zoonosis”, while the vast majority (61,9%) did not know the meaning of this word. 78% of the participants stated that they knew that parasites in cats could infect them, while 22% stated that they did not know.